Inge Morath: Portréty

Publikováno: 20. září 2019 | autor Redakce
c-inge-morath,-marilyn-monroe-behem-nataceni-filmu--mustangove-,-reno,-nevada,-usa,-1960.jpg

Od 20. září můžete navštívit výstavu rakouské fotografky
Inge Morath (1923–2002) s názvem Portréty.

Portréty, těžiště fotografických prací Inge Morath, to jsou obrazy, které psaly dějiny i příběhy, obrazy, které svědčí o osobním vztahu k portrétovaným, stejně jako o umění nikoho neocejchovat, ale ponechat lidem svobodu volby, jak se chtějí před objektiv postavit. Obrazy z období padesáti let života jedné fotografky. Výstava představuje exkluzivní výběr černobílých fotografií mnoha evropských a amerických celebrit z oblasti umění, kultury, politiky či společenského života z doby, kdy Inge Morath pracovala jako fotografka pro agenturu Magnum.

Expozici doplňují fotografie Kurta Kaindla (1954) z ateliéru Inge Morath, do něhož se v roce 1962 se svým manželem Arthurem Millerem přestěhovala, a který se nacházel na venkově poblíž New Yorku. Kurt Kaindl navštěvoval v letech 1990 až 2002 Inge Morath alespoň jednou ročně a mohl tak zachytit atmosféru jejího ateliéru i důležité momenty jejich společné práce. Tyto záběry se staly dokumentací jejího soukromého světa.

ckurt-kaindl,-atelier-inge-morath-v-byvalem-silu,-roxbury,-usa-1993.jpg

Výstava Portréty potrvá do 9. ledna 2020, přístupná bude vždy od pondělí do pátku od 10 do 17 hodin. Vstup je volný, o českých a rakouských svátcích je zavřeno.

Rakouské kulturní fórum v Praze si jako součást Rakouského velvyslanectví v České republice klade za cíl přispět ke zprostředkování věrného a obsáhlého obrazu Rakouska na poli kultury. Vedle prezentace rakouského výtvarného umění, designu, architektury, hudby, literatury, divadla, filmu, nových médií, vědy, vzdělávání, publicistiky a dalších oborů vystupuje Rakouské kulturní fórum jako pojítko mezi rakouskou a českou kulturou, ale i kulturami dalších zemí.

cinge-morath,-gloria-vanderbilt,-new-york,-usa,-1956.jpg

Rakouské kulturní fórum v Praze / Österreichisches Kulturforum Prag, Jungmannovo náměstí 18, 110 00 Praha 1, E-mail: info@rkfpraha.czInternet: www.rkfpraha.cz


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.