Historie fotoformátu 24x36mm a jedno výročí

Publikováno: 16. ledna 2021 | autor Redakce
Historie fotoformátu 24x36mm a jedno výročí

Oskar Barnack (1. listopadu 1879–16. ledna 1936) byl německý optický inženýr, přesný mechanik, průmyslový designér a otec kinofilmové fotografie. Je pokládán za průkopníka fotografické techniky, vynalezl tzv. kameru „Ur-Leica“.

V roce 1911 se zúčastnil výzkumu mikroskopu pro společnost Ernst Leitz ve Wetzlaru. Byl nadšený fotograf, ale kvůli svému zdravotnímu stavu nemohl zvládnout tehdejší těžké vybavení. Oscar Barnack tedy potřeboval sestrojit kameru, která by nebyla zbytečně velká a těžká, aby ji bylo možné nosit všude s sebou. Tehdejší přístroje na desky, nebo svitek formátu 120/220 byly skutečně poněkud neohrabané. Tento filmový formát samozřejmě nemohl být použit pro malou kameru, a tak si Barnack vypůjčil materiál určený pro filmování, perforovaný film. Ve filmových kamerách byl orientován na výšku a poskytoval obrazové pole 18x24mm, Barnack jej ale umístil horizontálně, aby dosáhl dodnes užívaného standardu 24x36mm. Díky malému rozměru kinofilmu se mu ale podařilo celou kameru vytvořit tak malou, že se bez problému vešla do kapsy, což bylo přesně to, co Barnack potřeboval na své výlety po horách. Pokud vám tedy stejně jako mně formát 3:2 přijde moc plochý, není se čemu divit, původní Leica byla vlastně zamýšlena jako panoramatický fotoaparát.

historie-fotoformatu-24x36mm-a-jedno-vyroci-2.jpg

Mezi lety 1913 a 1914 byl vedoucím vývoje u fotografické společnosti Leitz ve Wetzlaru, Hesensko v Německu. Byl hybnou silou při vývoji a výrobě prvního kinofilmového fotoaparátu později uvedeného na trh. Barnack trpěl astmatem, a proto se snažil snížit velikost a hmotnost kamery a dalšího podpůrného zařízení používaného při fotografování v exteriéru. Jeho kinofilmový design a nová koncepce využívá malé plochy filmu k vytvoření negativu a možnost pozdějšího zvětšení v temné komoře.

historie-fotoformatu-24x36mm-a-jedno-vyroci.jpg

Tehdejší fotografie se vyvolávala především kontaktní metodou. Velikost reprodukce tak byla závislá na velikosti předlohy. S malým políčkem Leicy ale přišel i zvětšovací přístroj jako standard, díky kterému si fotograf sám zvolil velikost výsledného obrazu.

Začátek první světové války zdržel výrobu první Leicy až do roku 1924, přičemž veřejnosti byla představena až o rok později, kdy šéf Leicy optik Ernst Leitz, na sebe vzal riziko výroby 1000 kusů fotoaparátů. Slovo Leica vzniklo ze spojení Leitz Camera.

historie-fotoformatu-24x36mm-a-jedno-vyroci-3.jpg

Obec Lynow, rodiště Oskara Barnacka a v současné době německá obec Brandenburg, má muzeum Oskara Barnacka. Jméno Barnackova psa, Hektora, přejaly některé řady objektivů Leica.

Cena Oskara Barnacka (německy Leica Oskar Barnack Preis) je ocenění, které od roku 1979 každoročně uděluje společnost Leica na počest inženýra Oskara Barnacka, vynálezce a otce kinofilmové fotografie na malý formát.


 

Už máte lednové vydání časopisu FOTOVIDEO?

fotovideo-01-2021.jpg

S kým se v lednovém FotoVideo setkáte?

Hned v úvodu s Jiřím Křenkem, jediným Čechem, který má akreditaci na fotografování závodů Formule 1. Jeho zážitky jsou až neuvěřitelné a fotografie úžasné. Hned v závěsu za ním je na dalších stránkách neuvěřitelná žena, oficiální fotografka Českého olympijského týmu, právě čerstvě oceněná Bára Reichová. Jeden fotografický zážitek tedy střídá další. Abychom nebyli jen v pohybu, dali jsme slovo i mistrům krajinářům. Co vám říkají jména Martin Rak a Martin Šaroch. Každý z nich své krajiny pojímá a snímá jinak a současně oba milují krásu a nedotknutelnost přírodu. Jejich snímky jsou dokonalými a propracovanými obrazy. A tak bychom mohli pokračovat s líčením originality Dana Vojtěcha, vzpomínkami Františka Dostála nebo dokumenty Lucie Mojžíšové. Naše nabídka je i v roce 2021 široká a bude taková stále. Jsme rádi, že jste s námi.

Vybírejte z lednového vydání časopisu FotoVideo v novém kabátě:

ROZHOVOR: JIŘÍ KŘENEK

Pouze dvacet fotografů z celého světa na trati Formule 1

jiri-krenek.jpg

INTERVIEW: BARBORA REICHOVÁ

Projekt Nezlomní olympionici vznikl v lockdownu a je dokonalý

barbora-reichova.jpg

ROZHOVOR: MARTIN RAK

Nejraději mám krajiny na sever od Prahy, říká mistr

martin-rak.jpg

ROZHOVOR: MAREK ŠAROCH

Dá se říct, že přes den létám s dronem jen výjimečně…

marek-saroch.jpg

PRAXE: DAN VOJTĚCH

Virtuální skatepark v Maxspace

dan-vojtech.jpg

FOTOGRAF ROKU: VYHRAJTE TÝDEN S VOLVO

Výjimečná soutěžní kategorie zahájena

vyfot-volvo.jpg

FOTOGRAF ROKU: PRVNÍ TÉMA NOVÉHO ROČNÍKU VYHODNOCENO

Téma Pohled z okna přitáhlo téměř 1500 fotografií! Jak jste dopadli vy a jak vaši fotografičtí přátelé? Pořadí najdete jen v tištěném vydání FotoVideo.

fotograf-roku.jpg

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na celý rok 2021! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás na zimní měsíce a vyzkoušejte si, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena….

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Za branou čtvrtstoletí – lednové FOTOVIDEO

 

 

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.