Galerie Zdeněk Sklenář – Salon 01

Publikováno: 24. června 2023 | autor artmagazin.eu
dsc4899-kopie.jpg

Pod názvem Salon 01 otevřela pražská galerie Zdeněk Sklenář začátkem června rozsáhlou přehlídku výtvarného umění. Více než 160 děl od 38 tvůrců představuje výjimečný soubor, který běžně není možné shlédnout v rámci jedné výstavy.

Plejáda vystavujících zahrnuje české a slovenské umělce převážně s těžištěm tvorby ve 20. století a s přesahem do současnosti. Vedle klasiků české moderní malby Toyen, Františka Muziky, Bohumila Kubišty či Josefa Šímy jsou zde vystaveny práce donedávna nebo stále aktivních velikánů Stanislava Kolíbala, Milana Grygara, Karla Malicha ale i současných autorů mladší generace – Petra Písaříka, Krištofa Kintery nebo Josefa Achrera.

dsc4899-kopie.jpg

V galerijních prostorách historického, nedávno restaurovaného, Schönkirchovského paláce okamžitě upoutají pozornost obrovské skleněné objekty od slavné sklářské dvojice Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Jsou zde i další skleněné plastiky od Václava Cíglera nebo Miluše Roubíčkové. Architekturu na výstavě reprezentují nábytkové solitéry od architektů Jana Kaplického a Josefa Pleskota.

Ve světové premiéře je zde vystavena i kolekce dřevořezů Františka Kupky včetně jedné tiskové matrice. Galerista Zdeněk Sklenář soubor získal v roce 2010 od švýcarského galeristy Carla Laszla. Výstava, která se opírá o mnoholetou soustavnou galerijní a sběratelskou činnost Zdeňka Sklenáře je jednou z zásadních galerijních událostí probíhajících v hlavním městě během  letní sezóny.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.