Galerie středočeského kraje zve na výstavu

Publikováno: 26. června 2022 | autor Redakce
uvodni-foto-ii.png

Po dlouhých třech letech vystavil GASK originál Kutnohorské iluminace. Toto významné dílo středověké výtvarné kultury zachycuje dobývání a zpracování stříbra v Kutné Hoře

Vzácnost a křehkost Kutnohorské iluminace omezuje dobu jejího vystavení na pouhé dva dny v roce. GASK proto nechal zhotovit uměleckou kopii – faksimile Kutnohorské iluminace v Ateliéru Kostlán. Tu si návštěvníci budou moci prohlédnout v prostoru Silverbox v GASK od 19. 6. do 2. 10. 2022.

uvodni-foto-ii.png

Společně s vystavenými iluminacemi byly zahájeny i další výstavy, které můžete navštívit až do října letošního roku.

Výstava MEZIZEM Otto Plachta

Tvorba i osobní život tohoto malíře se odvíjejí na cestách mezi Čechami a jeho druhým domovem, který si vybudoval v Peru, na břehu jezera Yarinacocha. Maluje výjevy, v nichž se – stejně jako v životě indiánů – zcela přirozeně prolíná realita s mýtem a vizí. V prostředí, kde tyto složky existují neodděleně a jsou prožívány zároveň a stejně reálně, jsou jeho obrazy pokusem zachytit podstatu této „nevšední všednosti“.

otto-dsc9797---kopie3.jpg

Výstava PINK BRÝLE Ondřeje Viceny

Výstava s názvem PINK BRÝLE, ve které autor představí model růžových brýlí, reflektuje Labyrint světa a ráj srdce, jeden ze skvostů barokní literatury, ve kterém Jan Amos Komenský jako první použil právě tento termín. Site-specific instalace Pink Brýle navazuje na předchozí kurátorský koncept Brejle a Okuliare, věnovaný tradici československého brýlového návrhářství v mezinárodním kontextu, jenž byl oceněn na Designbloku 2021 cenou za Mimořádný počin.

pb2.png

Výstava ULTIMA CULPA Kamily B. Richter

Ta přináší pečlivě vybraný průřez uměleckou tvorbou malířky a multimediální umělkyně od roku 2007 až po současnost. Tematicky Ultima Culpa jakožto metafyzická chyba přeneseně odkazuje k prvotnímu hříchu, kdy lidé pojedli ze stromu poznání a projevili tak svobodnou vůli a bohorovnost, která způsobila jejich dědičnou smrtelnost a opakované chybování při poznávání.

mbr.png

Výstava FÉNIX Svatopluka Klimeše

Klimeš ve své tvorbě využívá již od šedesátých let práci s ohněm. Živel ohně a malba popelem mu umožňují výtvarně i metaforicky tematizovat otázku pomíjivosti a současně zanechávání stop a jejich mapování v paměti místa i dějin civilizace. Archetyp bájného ptáka Fénixe, který hyne spálením sebe samého a opět se z popela rodí, použil autor jako metaforu pro nadějnou vizi dnešního ohroženého světa. Těšit se můžete na autorovu performance s ohněm, která bude součástí vernisáže.

klimes.jpeg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.