František Dvořák v Galerii Nahoře

Publikováno: 16. května 2022 | autor Redakce
frantisek-dvorak-z-cyklu-veci,-sny-a-skutecnost-2.jpg

Galerie Nahoře v Českých Budějovicích zve na výstavu fotografií Františka Dvořáka s názvem Můj dalog se světem – navštivit ji můžete od 25. května až do 15. července.

František Dvořák (5. 6. 1932 – 30. 7. 1986 České Budějovice) byl absolventem reálného gymnázia v Českých Budějovicích. Odborné fotografické školení absolvoval u profesora Jána Šmoka. Povoláním byl propagační grafik v Koh-i-nooru České Budějovice.

Byl členem Svazu výtvarných umělců a českobudějovické fotografické skupiny FOTOS. V letech 1962 – 1986 získal za svou tvorbu řadu cen doma i v zahraničí. Věnoval se i žánrové fotografii (např. kniha České Budějovice zblízka, 1965).

akt-3-frantisek-dvorak-akt.jpg

Už koncem padesátých let minulého století začal hledat způsob, jak vyjádřit složitost všech věcí našeho světa a definovat skutečnost prostřednictvím osobních prožitků. A jak dosáhnout toho, aby vzniklé obrazy obsahovaly ono vzrušující napětí mezi skutečností a osobním pocitem z ní. V napětí mezi realitou a snem, v neurčitosti obsahující kouzlo a tajemství života, pak spatřoval formu dialogu lidského nitra s okolním světem.

Fotografie Františka Dvořáka jsou stejně reálné jako nereálné. Vyjadřují, kde se ocitl psychicky, pocitově i fyzicky. Vyprávějí o osamělosti, radosti, rozkoši i smutku. Holou skutečnost proměňují a obohacují o další dimenzi subjektivního hodnocení – záhadnost, přízračnost i neurčitost. Z potřeby vyrovnat se se světem, s jeho paradoxy, ironií, velikostí i nicotností, dospěl autor k novému fotografickému výrazu – k dialogu se skutečností prostřednictvím střetu citlivé lidské duše s chladným a necitlivým světem.

frantisek-dvorak-z-cyklu-veci,-sny-a-skutecnost-2.jpg

Fotografické dílo Františka Dvořáka dodnes čeká na odborné zpracování. Mělo by být zařazeno tam, kam právem náleží, na čestné místo v dějinách československé fotografie.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.