František Dvořák – MŮJ DIALOG SE SVĚTEM v galerii Nahoře

Publikováno: 14. května 2022 | autor Redakce
frantisek-dvorak-ceske-budejovice-zblizka.jpg

Galerie Nahoře zve na výstavu fotografií Františka Dvořáka – Můj dialog se světem, kterou můžete navštívit od 25. května do 15. července.

František Dvořák byl absolventem reálného gymnázia v Českých Budějovicích. Odborné fotografické školení absolvoval u profesora Jána Šmoka. Povoláním byl propagační grafik v Koh-i-nooru České Budějovice. Byl členem Svazu výtvarných umělců a českobudějovické fotografické skupiny FOTOS. V letech 196 2 – 1986 získal za svou tvorbu řadu cen doma i v zahraničí. Věnoval se i žánrové fotografii (kniha České Budějovice zblízka, 1965).

frantisek-dvorak--akt.jpg

František Dvořák začal už koncem padesátých let minulého století hledat způsob, jak vyjádřit složitost všech věcí tohoto světa. Jak vyjádřit skutečnost prostřednictvím osobních prožitků. A jak dosáhnout toho, aby vzniklé obrazy obsahovaly ono vzrušující napětí mezi skutečností a osobním pocitem z ní. A právě v tomto napětí mezi skutečností a neskutečností, v neurčitosti obsahující kouzlo a tajemství života pak spatřoval formu dialogu lidského nitra s okolním světem.

frantisek-dvorak--ceske-budejovice-zblizka-(4).jpg

Fotografie Františka Dvořáka jsou stejně reálné jako nereálné. Vyjadřují, kde se ocitl psychicky, pocitově i fyzicky. Vyprávějí o osamělosti, radosti, rozkoši i smutku. Výsledkem jsou fotografické obrazy, které holou skutečnost proměňují a obohacují o další dimenzi subjektivního hodnocení – záhadnost, přízračnost i neurčitost.

frantisek-dvorak-akt.jpg

Z potřeby vyrovnat se se světem, který ho obklopoval, s jeho paradoxy, ironií, velikostí i nicotností, dospíval František Dvořák k novému fotografickému výrazu – k dialogu se skutečností.

Fotografické dílo Františka Dvořáka dodnes čeká na odborné zpracování. Mělo by být zařazeno tam, kam právem náleží, na čestné místo v dějinách československé fotografie. Výstavu Galerie Nahoře uspořádala k nedožitým devadesátým narozeninám autora.

frantisek-dvorak-z-cyklu-veci,-sny-a-skutecnost-(2).jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.