Fotoklub beseda Otrokovice

Publikováno: 12. května 2023 | autor Redakce
knihja-70let-fbo.jpg

Na mém stole leží krásná vázaná kniha vydaná k sedmdesátému výročí tohoto velmi aktivního fotoklubu, který už v příštím roce oslaví tři čtvrtě století skvělé existence. Ať se daří, dámy a pánové!

Fotoklub Otrokovické Besedy byl založen v roce 1949 jako fotokroužek vznikajícího Závodního klubu Svit Otrokovice. Za uplynulých více než sedm desítek let existence členové fotoklubu vykonali kus poctivé práce. Zásluhu na tom mají především předsedové, z nichž každý přinesl do života klubu nové myšlenky, nový směr práce a nový elán.

Byli to P. Svoboda, J. Neuwirth, František Kubíček, J. Kouřil, J. Doubrava, Jaroslav Pospíšil, Jaroslav Hlavinka, Václav Walter, Michael Maděra a Petr Bořuta, který vede fotoklub v současnosti. Obětavou práci vykonali a dík zaslouží především členové, kteří stáli u začátků a ochotně předávali zkušenosti mladším, byli to MUDr. Sumec, Miroslav a Ladislav Minaříkovi, J. Lačňák, Zdeněk Stuš, Vilém Bartulík a Antonín Špetla, který byl více než dvacet let hospodářem.

2l6a8684.jpg

Dá se spočítat, že fotokroužkem (později fotoklubem) prošlo více než 290 fotoamatérů. Nejlepší z členů vytvořili v roce 1975 výtvarnou skupinu Pohledy, která pod vedením Luďka Andrejeva proslavila náš klub na mnoha výstavách po celé republice. Fotografie byly označeny jmény Luďka Andrejeva, Jiřího Bučka, Vladimíra Davidova, Jaroslava Pospíšila, Jaroslava Hlavinky a Václava Waltra.

Fotoskupina 4+1 se dostala do kroužku sloučením se závodním klubem Moravanu a jejími členy byli Karel Oplt, Arnošt Bartoš, Zdeněk Knapík a Jaroslav Kvapil. Také tato fotoskupina sklízela po celé republice úspěchy a uznání. Hodí se připomenout, že název klubu se odvíjí od kulturního domu, v jehož prostorách mnoho let fungovala klubovna a dodnes tam pořádáme výstavy.

Členové se zapojili se svými fotografiemi do mnoha různých soutěží, především pak do Mapových okruhů fotografií Vysočina, Turnovského mapového okruhu, Mapy mistrů a Mapového okruhu diapozitivů Kolodia. V současné době se fotoklub umisťuje v Mapovém okruhu Vysočina na předních místech. V Turnovském mapovém okruhu náš klub více než patnáctkrát skončil na prvním místě. Ostatní dva jmenované mapové okruhy postupem času zanikly a v roce 2016 se fotoklub zapojil do Moravskoslezského mapového okruhu a rovnou se umístil na velmi slušném třetím místě.

fotoklub-beseda-otrokovice.jpg

V roce 2019 oslavil fotoklub 70 let činnosti v Otrokovicích a při té příležitosti byla přichystána kniha představující aktuální členskou základnu a její práce. V současné chvíli náš fotoklub tvoří přibližně 30 členů, kromě těch aktivních máme i svou síň slávy pro matadory, kteří v minulosti pro fotoklub mnoho udělali.

Naši členové i nadále pokračují v dříve navázané spolupráci se zmiňovanou Besedou, kde se každým rokem brzy zjara konají pravidelné výstavy pod názvem Fotosalon. Na tyto akce povětšinou zveme k vystavování naše partnerské fotokluby z celé České republiky a díky čilé zahraniční spolupráci i partnery ze zahraničí. Naše spřátelená města jsou například slovenský Ružomberok a nejčerstvěji jsme navázali kontakty s fotoklubem z maďarského města Vác.

67---kopie.jpg

Neméně významné jméno si v poslední době také získala od roku 2011 pořádaná setkání a workshopy v rekreačním areálu Kamínka nedaleko Kroměříže, které po několika letech musely z praktických důvodů přesídlit do kraje žítkovských bohyň, a tak se nyní tato setkání konají v rekreačním areálu Kopánky. Akce je inspirována krásou krajiny a řadou dalších fotografických témat, která se zvláště v poslední době převážně točí kolem figurální fotografie.

Každým rokem se tak na tuto akci sjíždějí amatéři z celé republiky a vyslechnou si na přednáškách a při plenérových cvičeních spoustu rad a zajímavých tipů od přizvaných odborníků z řad profesionálních a uměleckých fotografů, ale také od těch, pro které je meritem profesní činnosti ovládnutí fotografického příslušenství, ať již samotných fotoaparátů nebo osvětlovací techniky. Na organizování se podílejí především Svatopluk Klhůfek, Richard Vitásek a Petr Bořuta, kterým se snaží statečně pomáhat i zbytek členské základny fotoklubu včetně několika mediálních partnerů a sponzorů, bez kterých by klub tuhle činnost vyvíjet nemohl. Obliba této podzimní akce přinesla v několika málo posledních letech motivaci pořádat v jarním období i mnohem drobnější víkendová soustředění, na kterých účastníci pilují své fotografické a editační dovednosti.

Vrátíme-li se ještě do roku 2014, začala tehdy další etapa činnosti otrokovického fotoklubu. Spolu s dalšími dvěma občanskými sdruženími, tj. se skupinou výtvarníků pod názvem Rozumění a se skupinou historiků, spolupracuje náš fotoklub na tvorbě programu v Městské galerii Otrokovice, kterou zastupitelé města otevřeli v lednu toho roku.

knihja-70let-fbo.jpg

Tam fotoklub zatím předvedenými výstavami shrnul dosavadní činnost klubu jako celku, ale také představil první ucelené soubory z celoživotní tvorby některých členů. Prostor galerie je využíván k prezentaci tvorby dalších osobností české fotografie. Na zdech galerijního prostoru se tak objevují i nejvýznamnější osobnosti z uměleckých kruhů, jako například Jindřich Štreit, Antonín Tesař, Robert Vano, Jadran Šetlík, Petr Jan Juračka, Jan Kasl, Vladimír Brunton a řada dalších.

Nelze ale opomenout, že některé naše výstavní kolekce jsou doslova putovní a byly k vidění na různých místech po celé České republice a opakovaně i v Maďarském Vácu. Fotoklub ale pomáhá i při přípravách výstav jednotlivých autorů.

Za úspěchy z posledních let jsou jména našich členů:

Petr a Eva Bořutovi, Radek Bořuta, Jan Bujáček, Jiří Buček, Eva Dufková, Eva Dudešková, Rudolf Fukal, Kateřina Gazdová, Svatopluk Klhůfek, Zdeněk a Jana Knapíkovi, Marcela Krobotová, Pavel Ligr, Valentina a Valerij Magničtí, Pavel Mužný, Lubomír Petřík, Jaroslav Stehlík, Karel Ševčík, Karel Šolc, Petra Tomaštíková, Martin Vacula, Jiří Veselý, Richard Vitásek, Radek Vyoral a Václav Walter.


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Za 1 den
vyjde nové číslo FotoVideo.
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.