Fotografka Bára Prášilová vydává svou první knihu Circles, obrazy úžasu

Publikováno: 26. července 2022 | autor Redakce
bp-a-kniha.jpg

Autorská fotografická kniha Báry Prášilové s názvem Circles je souhrnem autorčiny více jak dvacetileté úspěšné práce na poli vizuálního umění. Ke klasické podobě knižní přidala Prášilová edici 15 exkluzivních sběratelských boxů, jejichž součástí jsou kromě knihy 3 signované archivní fotografie.

Editor knihy, newyorský kurátor a kunsthistorik PhD. Thomas Beachdel, její tvorbu charakterizuje jako „obrazy úžasu“ balancující na hraně krásy a divnosti, skutečnosti a fantazie, něhy a násilí, které vychází z autorčina smyslu pro absurditu. Imaginativní fotografie této vizuální umělkyně vznikají jako pečlivě naplánované inscenace na základě skic a s použitím rekvizit, které si sama navrhuje a často také vyrábí. Vyjadřují její touhu přenést svět snů a iluzí do hmatatelné reality. V její tvorbě, za kterou získala řadu mezinárodních ocenění, najdeme řadu motivů, které se obsesivně opakují nejen v jejích fotografiích, ale i videích či objektech.

Behind the scenes of my photoshoot from Bara Prasilova on Vimeo.

Vizuální umělkyně Bára Prášilová se zaměřením na fotografii a film, sklidila již několik úspěchů na mezinárodním poli vizuálního umění. Kromě prestižní mezinárodní ceny Hasselblad Master v roce 2014, se stala hned dvakrát držitelkou titulu Fotograf roku (Czech Grand Design 2009 a 2011). Její první režijní počin byl v New Yorku v roce 2019 oceněn bronzovou cenou Clio Awards. Na základě exkluzivní spolupráce se společností Ikea se její dvě fotografie Windsock a Sunskirt prodávaly v limitovaných edicích po celém světě.

Jako jedna z nemnoha autorek i autorů Prášilová důkladně plánuje všechny své záběry předem a pracuje se skutečnými rekvizitami a objekty, které propůjčují konečnému dílu přidanou hodnotu a jedinečnost a povyšují prostou fotografii do sféry vizuálního a konceptuálního umění. Její skici, rekvizity a kostýmy, které smývají hranice reality, jsou nedílnou hmatatelnou součastí jejich fotografií i výstav. V poslední době rozšířila svůj kreativní prostor a tvoří i krátké filmy, které představují novou tvůrčí dimenzi pro prezentaci její virtuální reality. Dílo Báry Prášilové spojuje několik vrstev a rukopisných otisků. Prášilová nepoužívá emoce, zobrazuje spíš vyhrocené scény. Motivem fotografií jsou často děti a dominantní ženy, jejichž vysoké podpatky mohou sloužit jako nástroj svádění ale také doslova jako zbraň.

„Fotografie pro mne znamená vyjádření touhy, úžasu a také hledání balancu. Projevuje se to nejen v mých kompozicích ale i ve scénách samotných. Často fotím zezadu. Stojíme za hlavním hrdinou a pozorujeme scénu, na kterou hledí. Dýcháme mu na záda, stáváme se voyery. Zastupuje to touhu po odstupu a nadhledu. Mí hrdinové se často nachází uprostřed nebezpečné scény. To naznačuje mou touhu po odvaze postavit se nebezpečí či výzvám čelem. Symetrická kompozice, kterou využívám, zastupuje touhu po rovnováze,” vysvětluje Prášilová.

bara-prasilova-sberatelsky-box-s-fotkami-small-res.jpg

Její první knihu definují především výrazné až agresivní barvy jako červená, oranžová, modrá. Zároveň v ní autorka vyjadřuje obrovskou něhu a zranitelnost. Název knihy Circles naznačuje kruhy. Jedná se nejen o kruhy rodinné, společenské, kolektivní, národnostní, ve kterých se pohybujeme. Kruh zároveň symbolizuje nekonečno. Autorka je chce přerušit a zároveň zůstat v jejich bezpečí. Chce změnit své okolí a vnější rekvizity svých kruhů. „Kruh nás chrání ale také omezuje. Ve svých posledních fotografiích řeším hranice, kdy jsme ještě v zóně komfortu a bezpečí a kdy nás kruh začíná uvězňovat,“ doplňuje Prášilová.

Koncept knihy se připravoval zhruba 4 roky. Prášilová v ní shrnuje celých 23 let své tvorby a vydává poprvé v knižní podobě výběr fotografií za posledních 15 let. Uzavírá tím pomyslný cyklus své práce. Stejně tak koncepce knihy je cyklická, fotky na sebe navazují a napojují se jedna na druhou. Knihu doplňuje limitovaná edice 15 kusů sběratelského boxu. Luxusní, ručně vyráběný, číslovaný sametový box designoval Milan Nedvěd. Obsahuje podepsanou knihu a ručně šitou obálku s 3 signovanými fotografiemi, které si sběratel sám vybere z nabídky 12 archivních snímků.

“Díky tomu, že se ve svých scénách pohybuju na hranici reality a snu, bývá výroba a produkce před samotným focením značně náročná po technické i kreativní stránce. Důležitým momentem je pak pro mně i mou tvorbu jedna pouhá vteřina, kdy už je vše perfektní a připravené pro zmáčknutí spoušti. V tu chvíli se vždy na chvíli vědomě zastavím a vychutnám si štěstí plynoucí z toho, že jsem vymyslela a vytvořila úplně novou realitu. A že ji zaznamenávám a sdílím s divákem,” dodává Prášilová.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.