Fotograf Miroslav Peterka: opomenutý mistr portrétu a žánrové fotografie

Publikováno: 25. dubna 2024 | autor Petr Šálek
1b.jpg

Existují stále nenalezené fotografické poklady, které se občas někomu podaří objevit. Jak už se zmiňuji ve svém úvodníku, tentokrát se Petru Šálkovi povedl doslova majstrštyk. Výsledkem je nejen naše krásná dubnová titulka, ale i následující řádky a fotografie další Mistrovské osmičky. Přeji příjemný zážitek, váš Rudolf Stáhlich.

Fotograf a publicista Miroslav Peterka (1924–1990), od jehož narození letos uplyne 100 let, byl jednou z mnoha osobností, jejichž život zásadně ovlivnila okupace Československa v roce 1968 a následné období normalizace.

1a.jpg

Jako absolvent Státní grafické školy v Praze po válce zahájil velmi slibnou kariéru fotoreportéra. Postupně obdržel za své snímky významná ocenění, například Cenu svazu novinářů (1957), bronzovou medaili ze Světové výstavy v Bruselu (1958) nebo cenu World Press Photo (1965). Vydal také řadu obrazových publikací nejen pro domácí, ale i zahraniční trhy. Jako fotograf divadelních premiér a spolupracovník Literárních novin se etabloval především v prostředí umělecké scény.

1b.jpg

Portrétoval mnoho slavných divadelních a filmových herců i známé spisovatele a hudebníky a vytvořil si tak obsáhlý archiv význačných osobností. Jeho talent a osobní charisma zřejmě zapůsobily na mnohé z nich, takže je mohl fotografovat neformálně v soukromí a s některými dokonce navázal opravdová přátelství.

Společně s jedním z takových přátel Bohumilem Hrabalem vydali v roce 1967 humorně laděnou textově-fotografickou publikaci věnovanou Praze s titulem Toto město je ve společné péči obyvatel. Text Bohumila Hrabala byl volně sestaven podle staropražských legend, vyšetřovacích soudních spisů a odposlechnutých rozhovorů.

2a-hadrbolcova.jpg

Často bizarně znějící textové úryvky doplnil Miroslav Peterka vhodnými fotografickými ilustracemi z pražských zákoutí. Námět na další společnou knihu vzhledem ke změněné politické situaci už bohužel nestihli zrealizovat.

Se začínající normalizací a omezováním svobody tisku Miroslav Peterka přijal nabídku časopisu Bild Zeitung na práci v Mnichově. Když mu po roce nebylo povoleno prodloužení pobytu, zůstal v Německu jako emigrant...


Celý článek najdete v květnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.