Fotograf Josef Koudelka oslavil 85.narozeniny

Publikováno: 20. ledna 2023 | autor artmagazin.eu
182103-1008.jpg

Uplynulo pět let od velké výstavy „Návraty“ v Uměleckoprůmyslovém museu u příležitosti 80. narozenin velkého českého fotografa Josefa Koudelky. Po Josefu Sudkovi a Františku Drtikolovi je Josef Koudelka jedním ze tří opravdu světově uznávaných českých fotografů.

Jeho cykly Cikáni, Invaze, Exily nebo Ruiny patří k tomu nejlepšímu, co vzniklo v dokumentární fotografické tvorbě. Na vernisáži výstavy se přes úctyhodný osmi křížkový věk projevil přesně tak, jak se prezentuje po celou svou tvůrčí dráhu: aktivní, plný plánů a stále v pohybu.

„Věčný nomád“ v džínách a ošlapaných botách tehdy také oznámil, že několik stovek svých fotografií daruje do sbírek UPM. Jejich oficiální předání pak symbolicky proběhlo v den výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 2020.

10. ledna 2023 oslavil Josef Koudelka další významné životní jubileum, které ho opět zastihlo uprostřed činorodé práce. Spolu s novinářkou Melissou Harris dokončuje biografickou publikaci Josef Koudelka Next, která vyjde v USA a ve Francii. Její česká verze by měla později vyjít v nakladatelství Torst.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.