Fotograf George Karbus v květnovém vydání FotoVideo

Publikováno: 23. dubna 2019 | autor Redakce
george-karbus-(2-of-25).jpg

Pokud někdo fotí přírodu a wildlife, nemůže na Jiřího nenarazit. Patří ke světové špičce a jeho snímky najdete téměř pravidelně v těch nejrenomovanějších časopisech světa. Nedávno se o návštěvě u něj zmínil ve svém článku ve FotoVideo náš kolega Petr Jan Juračka a už tenkrát jsme si slíbili, že s Georgem Karbusem musíme rozhovor udělat. Není to jednoduché, je stále na cestách a v mezičasech plně vytížen. Tak už to ostatně u výborných fotografů bývá…

Otázky: redakce, odpovídal a fotografie poskytl: George Karbus, georgekarbusphotography.com

george-karbus-(23-of-25).jpg

Odstěhoval jste se před léty z České republiky na pobřeží Irska, které je drsné, krásné a hodně fotogenické. Je drzé se ptát na důvody odchodu?

Drzé to určitě není. Věděl jsem už jako teenager, někdy od čtrnácti patnácti let, že asi v Čechách žít nebudu, zlákalo mě dobrodružství, vyrostl jsem na podobných knížkách všeho druhu a od té doby, co jsem viděl film Bod zlomu, kde Patrick Swayze žil volným životem, s kamarády surfovali, dělali neuvěřitelné věci, bylo v tom volnomyšlenkářství a samozřejmě surfing, který mě okouzlil. A už jsem nechtěl nic jiného než to zkusit – žít u oceánu a surfovat, žít někde, kde jsou vlny. Takže už od patnácti jsem takto snil a nebýt toho, že jsem se nedostal do Ameriky, protože jsem v té době nedostal vízum, možná bych se do Irska nikdy nepodíval nebo tam neskončil, ale osud to tak chtěl a skončil jsem v Irsku a tu zemi jsem si zamiloval. Samozřejmě to není jenom oceán, je to vůbec celá krajina, překrásné pobřeží, jsou to lidé, jejich kultura… Všechno dohromady to dělá krásný balíček k prožití, je to místo, kde se cítím dobře, kreativně a kde vyrůstá moje rodina a jsme tady všichni šťastní.

Milujete přírodu a láska k ní z vašich fotografií vyzařuje. Je vaší inspirací jen příroda a její příběhy?

...
Celý článek si můžete přečíst v květnovém vydání FotoVideo.

Více z obsahu květnového vydání najdete zde.

fotovideo-05-2019-vizual-v3.jpg


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.