FESTMICHAEL – přehlídka studentské tvorby v Praze

Publikováno: 15. června 2022 | autor Redakce
mail.jpg

Přehlídka studentské tvorby FESTMICHAEL opět oživí kulturní život metropole. Důležitá zpráva pro všechny, kteří mají rádi mladé umění a originální nápady tvůrců nastupující generace.

I letos se uskuteční tradiční přehlídka tvorby studentů školy Michael – Střední školy a Vyšší odborné školy reklamní a umělecké tvorby, s.r.o. FestMichael již potřinácté obohatí nabídku kulturních akcí metropole a originálním způsobem oživí její veřejný prostor.

Tematika letošní přehlídky je vymezena pojmem (Ne)bezpečí - ve smyslu reflexe existence na světě, jenž se prudce změnil, a to nejen v důsledku covidové epidemie, ale též reality týkající se nás všech - války na Ukrajině. Inspirací se mohly stát rovněž alarmy ekologické, ekonomické či genderové, stejně jako limity online komunikace a virtuálního „žití“ vůbec.

mail.jpg

Navzdory důležitosti zmíněných tematických oblastí vystavené práce ovšem oplývají také úlevným humorem, nadsázkou, či laskavou ironií. Tento přístup, patřící k tradičním hodnotám českého kulturního kontextu, nachází v řadách studentů školy Michael utěšený počet talentovaných pokračovatelů. Pro budoucnost je to jistě optimistické zjištění.

Úvodní část akce začíná 21. 6. 2022 od 13:30 hodin v kině Lucerna. FestMichael zde odstartuje projekcí krátkometrážních snímků studentů oboru Filmová tvorba. Publikum se seznámí s tvorbou talentovaných osobností všech filmařských specializací na startu profesní kariéry.

16:30 hodin následuje vernisáž na náměstí Míru. Pod širým nebem představí svou tvorbu absolventi oborů Fotografická tvorbaGrafický designDesign interiéru. Studenti, jejichž práce byly vybrány na základě hodnocení odborných pedagogů i hlasování návštěvníků, převezmou ocenění a sponzorské dary.

Připomenut bude rovněž mimořádný úspěch studentky Anety Bromovské (třída 3. G). Její návrh Věda a zdravotnictví zvítězil v soutěži o aktuální design pražské Eurotramvaje. Akce, pořádaná pražským magistrátem, má za cíl propagovat české předsednictví EU ve spojitosti s úspěchy naší metropole jako „smart“ a kreativního města budoucnosti.

Vystavené práce bude možno na prostranství před kostelem sv. Ludmily zhlédnout až do 19. 7. 2022. Průběh slavnostního zahájení doplní hudební produkce a občerstvení.

Přehlídku FestMichael po organizační i koncepčně-tvůrčí stránce připravují především sami studenti střední školy a vyšší odborné školy Michael. Vytvářejí rovněž vizuální styl projektu, včetně loga či znělky. Akci finančně podporují sponzoři a škola Michael.

V odborné porotě budou zastoupeny významné umělecké osobnosti světa filmu, fotografie i grafiky, z nichž řada se školou Michael dlouhodobě spolupracuje, např. formou workshopů či přímo na škole vyučují. Účast v porotě přislíbili: spisovatelka a scenáristka Halina Pawlowská, uznávaný režisér a držitel mnoha Českých lvů Vladimír Michálek, uznávaný architekt Martin Sladký, grafický designér Martin Strnad či oceňovaný fotograf Karel Cudlín.

Zásadní podíl na realizaci akce mají kmenoví pedagogové školy: Viktor Pavlovič, vedoucí oboru Filmová tvorba SŠ, režisér Vladimír Michálek, vedoucí zaměření Filmová tvorba VOŠ, fotograf Jaroslav Fišer, vedoucí oboru Fotografická tvorba SŠ, fotograf Tomáš Třeštík, vedoucí zaměření Fotografická tvorba VOŠ, Jakub Štěpánek, vedoucí oboru Grafický design SŠ, Miroslav Roubíček, vedoucí zaměření Grafický design VOŠ, a Andrea Vokřálová, vedoucí oboru Grafický design SŠ a VOŠ.

Akce FestMichael se každoročně setkává s jednoznačně pozitivní odezvou diváků z řad profesionálů i široké veřejnosti. Často bývají překvapeni uměleckou úrovní a neotřelým tvůrčím přístupem představených děl. Rozhodně si ani Vy nenechte FestMichael ujít. Nebudete litovat.

Záštitu nad festivalem převzali v letošním roce:  Martin Baxa - ministr kultury, Vít Šimral - radní hlavního města Prahy pro oblast školství, sportu, volného času, vědy, inovací a podpory podnikání, Hana Třeštíková - radní hlavního města Prahy pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu, Jan Wolf - předseda výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP, Alexandra Udženija – starostka městské části Praha 2, a Jaroslav Šolc – místostarosta městské části Praha 2.

Škola Michael je již více než dvě desetiletí jedinou školou v ČR poskytující komplexní vzdělání v oblasti reklamy. Součástí studia všech oborů je rozšířená výuka anglického jazyka, který žáci uplatní i při odborných zahraničních výměnných pobytech a stážích v rámci programů EU.

Každoročně zde skládají maturitní zkoušku profesionálně připravení fotografové, reklamní grafici, filmaři, studenti designu interiéru a manažeři z oblasti marketingových komunikací. Absolventi školy se úspěšně prosazují v praxi i při dalším studiu na vysokých školách uměleckého nebo humanitního zaměření.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.