Festival Re-connect Art – výběr ze světového videoartu a živé performance

Publikováno: 11. září 2022 | autor Redakce
perex.png

Druhý ročník mezinárodního uměleckého festivalu Re-connect Art pořádaného Nadací Prague Biennale, letos na téma digitálních identit, se uskuteční od 15. do 19. září.

Veřejnosti nabídne výběr více než dvou desítek děl světového videoartu, 7 živých performancí, 3 livestreamy a 3 open-air projekce. V součtu bude v rámci festivalu Re-connect Art 2022 různými formami představeno 37 umělců z 23 zemí. Festivalový program bude možné sledovat v téměř dvaceti pražských lokacích. Vstup na všechny části programu je zdarma.

barbara-benish-2-nahled.jpg

Festival Re-connect Art se koná v různých typech veřejného prostoru, uměleckými intervencemi oživí například pražské náplavky, piazzettu Národního divadla, nádvoří Colloredo-Mansfeldského paláce Galerie hlavního města Prahy,  prostor Stalin Letná  a náměstí Franze Kafky. Program bude možné sledovat v Klubovně Dejvice, kulturních centrech H55 a Plechárna,  vybraných pobočkách Městské knihovny v Praze či nákupních centrech.

Mezi umělci, kteří v Praze vystoupí živě, jsou: Barbara Benish, Jiří Suchánek, Karíma Al-Mukhtarová, Martin Zet, AnimaeNoctis (Silvia Marcantoni Taddei & Massimo Sannelli), František Kowolowski a živě proběhne také taneční performance Sharony Florsheim. Prostřednictvím streamu se na dálku s performancemi připojí Jana Orlová a David Helán, Lee Campbell a Ronald Bal. V sekci videotvorby budou prezentována díla tvůrců z celého světa.

2021--error-in-defoliation---act-1-ronald-bal-this-art-fair-2021-nahled.jpg

Letošní vydání festivalu performance a videoartu Re-connect Art se zaměří na rozvinutí širší debaty kolem otázek souvisejících se specifiky sebeprezentace ve virtuálním prostoru.

Žijeme v éře digitálních komunikací, jejichž vliv byl ještě posílen prožitým obdobím izolace. Identita ´homo digital´ a stopy jeho činnosti se v této nové vrstvě setkávají s rafinovanými a většinou skrytými nástroji manipulace. Posun vnímání své osobní i společenské reality skrze sociální média, fenomén influencerů a fluidních či imaginárních identit tato a podobná témata utvářejí psychickou kondici naší doby a jejich společným důsledkem je eskapismus únik od reality. Otázky, které tato témata přinášejí, si v různých obměnách kladou lidé napříč celým světem, neboť digitální sítě tvoří vlastní, jiné než geopolitické struktury. Výběr festivalu Re-connect Art proto ukazuje pohledy z mnoha odlišných prostředí světových uměleckých scén a srovnání rozmanitých uměleckých přístupů daných odlišnými kulturními kontexty, konstatují kurátorky projektu Jitka Hlaváčková a Elis Unique.

prague-biennale-vizual.png

Festival zahájí 15. září v 19.00 na smíchovské náplavce na Hořejším nábřeží performance Barbary Benish s názvem HLADOVÉ KAMENY – MÁLO VODY PRO JEDEN KOŘEN. Odehraje se přímo na hladině Vltavy, kde postava – napůl člověk, napůl strom – tančí a ”kreslí“ na vodu a do vzduchu čáry – modlitbu z vody, pro vodu i k vodě.  V 19.30 naváže Jiří Suchánek s improvizovanou zvukovou performancí Y.

V livestreamu se ve 20.30 přidá Lee Campbell, který prostřednictvím barevné, pohlcující, strukturované, organické a dezorientující koláže CLEVER AT SEEING WITHOUT BEING SEEN bude sdílet zkušenosti mladých queer lidí skrze svou osobní biografickou výpověď.

Následující den, 16. září, se od 16.30 uskuteční taneční performance CRINOLINES choreografky Sharony Florsheim pro dvě tanečnice. Je založena na interakci pohybujícího se těla v tuhých krinolínových šatech sloužících jako metafora sociálních a psychologických omezení komunikace skrze digitální sítě. Od 18.45 bude v (A)VOID Gallery (kobka č. 10) na Rašínově nábřeží připravena vernisáž + performance mladé multimediální umělkyně Karímy Al-Mukhtarové: ZA LEPŠÍ BUDOUCNOSTÍ.

crinolines-nahled.jpg

Participativní performance navazuje na autorčin cyklus Inner Feelings s motivem věštění budoucnosti a pozitivní stimulace životních čar pomocí umělecké techniky vyšívání na kůži. Ve 20.00 začne opodál v (A)VOID Floating Gallery stream performance ERROR IN DEFOLIATION nizozemského vizuálního umělce Ronalda Bala. Performance zkoumá smyslové vjemy, které vytváří naši realitu, respektive fikci. Co se skutečně děje, a které zvuky a obrazy jsou naší myslí dokumentovány a reflektovány? Od 19.30 bude připraveno promítání videí na lodi.

Úvod třetího festivalového dne, 17. září, bude od 18.30 ve venkovním kulturním centru Stalin Letná patřit Františku Kowolowskému. Ve své performanci PLATFORMA ≠ 4 / Eskapická dysfunkce identit se zabývá otázkami kvality digitálního prostoru v kontextu úvah filosofa Michela Foucaulta o jiných prostorech – heterotopiích. Na stejném místě se od 19.15 odehraje projekce výběru uměleckých videí a od 21.00 se návštěvníci mohou těšit na hudební program kulturního centra Stalin Letná (DJ Denny Krygr a Kiril Astra).

karima-al-mukhartova-nahled.jpg

V neděli 18. září od 16.30 festival navštíví piazzettu Národního divadla. Český vizuální multimediální umělec Martin Zet se v performanci CUKROVÁ VATA v náznacích dotkne určitých rysů, které s sebou přináší naše digitální existence: její efemérnosti a zdánlivá lehkosti interakce přinášející dopaminové uspokojení, vytváření krásnější paralelní skutečnosti. Historický Colloredo-Mansfeldský palác bude od 18.30 hostit performanci IT LIAR LAYERS, hravým způsobem odrážející dualitu fyzické reality a jejího digitálního online přenosu pořízeného chytrým telefonem na monitor.

Do Prahy s ní zamíří AnimaeNoctis, multimediální duo z Itálie – Silvia Marcantoni Taddei & Massimo Sannelli. V 19.30 se ze svého newyorského uměleckého pobytu přihlásí Jana Orlová a David Helán s online performancí PERDONAME. Dvojice performerů se v ní bude zabývat možnostmi  fyzického zhmotnění ducha velkoměsta. Nedělní program v Colloredo-Mansfeldském paláci vyvrcholí ve 20.00 promítáním výběru videí.

Letošní festival Re-connect Art zakončí 19. září od 18.30 v Kampusu Hybernská závěrečné setkání, diskuse a neformální představení programu rezidenčních projektů a další činnosti Nadace Prague Biennale.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.