Drážďanskou Kunsthalle Lipsiusbau ovládla česká imaginace

Publikováno: 15. března 2023 | autor artmagazin.eu
dsc-1158-kopie.jpg

Vyvrcholením České sezóny – festivalu umění, který od loňského června probíhá v Drážďanech, je velká výstava, nazvaná podle motta celého projektu „Všechnu moc imaginaci!“. Velkoryse pojatá přehlídka zprostředkovává pohled na české výtvarné umění od začátku 20. století po dnešek.

Koncepce výstavy se přitom soustředí na paralely mezi tvorbou českých modernistů a jejich současných pokračovatelů. Přitom se snaží demonstrovat, že tvůrčí potenciály meziválečných avantgardních a dnešních umělců mají mnoho společného, protože tvorba české moderny, ovlivněná především francouzským surrealismem, je zakódována ve vizuální paměti dnešních umělců.

dsc-1158-kopie.jpg

I oni totiž do svých děl vkládají své fantazie, sny, touhy i obavy s důrazem na hravé a imaginativní vyjádření, někdy s humorem a nadsázkou. Výsledkem je mimořádný výstavní projekt, který – i když primárně určený německému publiku – musí zaujmout i české milovníky výtvarného umění, kteří samozřejmě mají mnohem silnější povědomí o historii i současnosti naší umělecké scény.

Expozice obsahuje celkem 250 prací od 51 českých umělců a umělkyň a zahrnuje obrazy, kresby, grafiky, sochy, instalace, fotografie, textilní nebo skleněné objekty.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.