Domov – souhrnná výstava Svazu českých fotografů

Publikováno: 25. října 2022 | autor Redakce
frantisek-dostal-pohoda.jpg

Pro třináctou členskou výstavu Svazu českých fotografů bylo letos zvoleno téma Domov. Navazuje na tradice prestižních prvorepublikových členských svazových výstav, která byla v roce 2009 obnovena s cílem dosáhnout stejného věhlasu a oblíbenosti. Věříme, že se to každoročně daří.

Fotografie na zvolené téma vzbuzují řadu otázek. Co je domov a jak ovlivňuje život každého z nás? Je to ta malebná krajina, již oslavuje naše hymna? Je to útulné zátiší s knížkou, jídlem, křeslem a domácími mazlíčky? Tvoří jej lidé, které máme rádi? Tvoří jej pohoda, kterou s nimi prožíváme? Mají všichni svůj vlastní domov nebo ho sdílí s ostatními podobného osudu? Jak vypadá život bez domova?

pozvanka-mail.jpg

Na všechny tyto otázky se snaží přihlášení fotografové odpovědět. Zamyslete se nad jejich fotografiemi, co znamená domov pro vás. Jaká je vaše představa štěstí a opravdového „doma“.

Tak jako předešlé prozrazuje letošní výstava široké pole aktivit SČF. Zahrnuje fotografie nositelů titulů Mistr (Kandidát mistra) SČF 2022 a Autor SČF. V expozici Petr Sikula: Pocta osobnosti potvrzuje rozmanitost fotografické sbírky SČF, téměř čtrnácti tisíc fotografií současných i dřívějších autorů uložených v Národním archivu ČR.

 


 

Kdy a kde

Galerie Ambit, Jungmannovo nám.18, Praha 1

27.10.-13.11. 2022, denně 10-18 hod.


 

Nabízí i ukázku prací spřáteleného Zväzu slovenských fotografů. Připomíná, že SČF vzal do svých řad i skupinu mentálně hendikepovaných fotografů - tvůrčí skupinu Večernice, která se vzdělává již dvacet let ve spolku Asociace české videokultury MEDIALOG a začlenění mezi zkušené fotografy je pro ni motivující a inspirující.

frantisek-dostal-pohoda.jpg

Šíří záběru spojující minulost i současnost a nabízející dialog je výstava zajímavým diváckým zážitkem, prozrazuje totiž jedinečnost fotografického uskupení současného SČF a jeho význam pro fotografii, protože zavazující tradice ovlivňuje kultivaci tvorby a výtvarného projevu fotografující veřejnosti. Výstava je součástí projektu Historie a současnost SČF podpořeného Ministerstvem kultury ČR.

Kurátorka výstavy: Věra Matějů

Design: Dana Bleyová

Realizace: Karolina Huňády a Lukáš Kalivoda

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.