Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Publikováno: 17. května 2021 | autor Redakce
Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Jeho fotografie jsou známé díky portrétům ze šedesátých let 20. století. Jeho malířský styl se pohybuje od abstraktního impresionismu až po fotografický realismus a často obsahují odkazy na jeho filmové práce a práce dalších umělců.

Po vyloučení z hollywoodských filmových studií v šedesátých letech se začal věnovat fotografii. První fotoaparát dostal od své první ženy Brooke Haywardové. Během tohoto období vytvořil obal pro album River Deep – Mountain High dua Ike & Tina Turner (vydané roku 1966).

Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

„Fotografuji, protože realita věcí je mnohem zajímavější kolem mě než fantazie světa, ve kterém pracuji,“ řekl jednou světoznámý tvůrce, který zaujal ve filmech Modrý samet, Basquiat, Vodní svět nebo Nebezpečná rychlost.

Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Hopper byl jako fotograf obdarován talentem vnímavého pozorovatele stejně jako rychlého dokumentaristy. Inspirovalo ho umění Roberta Rauschenberga a Jaspera Johnse, fotografoval vše, co jej zaujalo – od slavných idolů přes televizní přenos pohřbu J. F. Kennedyho až po graffiti a kaluže. Před jeho fotoaparátem stály filmové a popové hvězdy, spisovatelé, umělci, jeho přítelkyně i naprostí cizinci. Jeho snímky jsou prodchnuté nadšením a fotografickou intuicí.

Dokázal vnímat jednoduchou krásu obyčejných věcí, jeho fotografie dýchají spontánností i vtipem, přitom nejsou vždy technicky vyladěné.

Dennis Hopper – fotograf atmosféry 60. let

Než se Hopper vzdal fotografování v roce 1967, kdy se naplno ponořil do práce na Bezstarostné jízdě, přiznal, že jednou budou tyto fotografie jeho dědictví. Fotografování ovšem, jak by se mohlo zdát, nepověsil na hřebík definitivně. Dal si jen asi dvacet let pauzu. Když zavítal v roce 1989 do Japonska, koupil si nového nikona a znovu se začal dívat na svět skrz hledáček. „Byl jsem jako alkoholik. Nafotil jsem asi tři sta rolí filmu a pak jsem přešel na digitál,“ prozradil s tím, že se ještě vydal za Damienem Hirstem nebo Jeffem Koonsem.

Dennis Hopper – 17. května 1936 – 29. května 2010 – byl americký fotograf, malíř, sochař, herec a režisér, který proslul filmem Bezstarostná jízda, ve kterém si zahrál jednu z hlavních rolí a který i sám režíroval.

Už máte květnové rozšíření vydání časopisu FOTOVIDEO?

Mistři fotografické reportáže

Obrovskou radost nám udělali dva skvělí fotoreportéři ověnčení spoustou fotografických ocenění, se kterými se nám poštěstilo udělat (v té době ještě z karantény na dálku…) neobvyklý dvojrozhovor. Michal Růžička a Jan Zátorský patří k naší naprosté novinářské špičce, a přestože ten rozhovor měl onu zvláštní lockdownovou atmosféru, tak se určitě stane jedním ze zlatých materiálů naší časopisecké historie. Doporučujeme!

DOBRODRUŽSTVÍ – PETR JAN JURAČKA NA ISLANDU

Horká láva neměla šanci!

Další, naprostou „bombou“ tohoto květnového vydání je horká fotografická lekce a vyprávění neskutečného Petra Jana Juračky. Tento náš dlouholetý kolega si opět po čase dal laťku ještě trochu výš a vyrazil si povídat s několika drony a dalším fotografickým vybavením s aktuálně velmi žhavým vulkánem na Islandu. Fotografie této nádherné přírodní události jsou sice vidět na sociálních sítích, ale vytištěné na papíře jste je už viděli? A dokonce s neuvěřitelně vtipným textovým doprovodem Petra Jana Juračky? To určitě ne! A na závěr článku ještě jako přídavek najdete jeho skvěle nastříhané video, které si můžete přes QR kód přehrát ve vašem smartphonu.

A ještě jeden skvělý fotoreportér!

Když už byl úvodní rozhovor tohoto vydání s Michalem Růžičkou a Janem Zátorským skoro hotový, dostaly se nám do ruky nádherné velikonoční snímky špičkového fotoreportéra Reuters a Slovenské tlačové agentury, Radovana Stoklasy. To musíme mít, rozhodlo se téměř jednohlasně. A tak se volalo a psalo na Slovensko, Radovan byl velmi vstřícný a na svět přišla další nezapomenutelná radost s neskutečnými fotografiemi.

Fotograf roku má aktuální téma: Zlatá hodinka

Vkládejte do něj své fotografie! Je to úžasně barevné téma. Všichni se společně rádi zaměříme na hru světel a stínů a ikonickou zlatou hodinu – poslední hodinu denního svitu, kdy slunce svým měkkým světlem krásně maluje a stíny se stávají plastickými a vytvářejí neskutečné obrazce, které podněcují fotografovu představivost. Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 30. 5. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

VE VLAKU

Mimochodem! Všimli jste si také této speciální kategorie Fotografa roku! Foťte ve vlaku, vkládejte své snímky na web fotografroku.ifotovideo.cz, vyhrajte kilometrickou banku na 2000 kilometrů a cestujte s Českými drahami, kam se vám zachce!  Více na stranách 102 a 103.

Je toho hodně, co vám v tomto vydání nabízíme.

Přejeme vám s naším květnovým vydáním hezké chvíle a vybíráme z jeho rozšířeného obsahu například následující články:

ROZHOVOR: Michal Růžička a Jan Zátorský

Tyto dvě velké osobnosti české fotožurnalistiky není třeba představovat. Prohlédněte si jejich úžasné snímky!

ROZHOVOR – Michal Růžička a Jan Zátorský

DOBRODRUŽSTVÍ: PETR JAN JURAČKA NA ISLANDU

Davídci a Goliáš, aneb s drony do hrdla vulkánu? Myslíte si, že je to možné? Petr vás přesvědčí, že ano!

PETR JAN JURAČKA NA ISLANDU

RADOVAN STOKLASA: Bolo by to dlhé rozprávanie…

Asi jste si všimli, že dokumentární a reportážní fotografové si v tomto vydání udělali na dálku něco jako přátelské setkání.

RADOVAN STOKLASA – Bolo by to dlhé rozprávanie…

ROZHOVOR: Odpovídá pan Dayong Li

CEO Venus Optics o jeho začátcích, současnosti i o tom, že je to velmi příjemný a chytrý člověk. Krásně jsme si popovídali. Čtěte pozorně.

ROZHOVOR – Odpovídá pan Dayong Li

PRAXE: SVÍCENÍ A FOTOGRAFICKÝ PROJEKT

Stanislav Petera – Jak se fotila Studená válka? Standa má obrovské fotografické projekty a my představujeme jeden z nich.

Stanislav Petera – Studená válka

PRAXE: DALŠÍ VELKÁ VIDEOPORADNA

Akustika a záznam zvuku při tvorbě videa, dvě velmi důležité věci a rady pro videonadšence.

Akustika a záznam zvuku při tvorbě videa

TECHNIKA: Hasselblad 907X 50C

Podívejte se s námi, co umí tato lahůdka, kterou měli někteří členové naší redakce v rukou.

Hasselblad 907X 50C

POZOR, máme nový dárek k vašemu předplatnému, vyberte si ho! Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Je tu velké květnové FotoVideo!

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.