David Neff: Žádné téma nemá být tabu

Publikováno: 25. února 2022 | autor Redakce
d.jpg

Vím, že jste tento Davidův výrok určitě už několikrát četli, ale já se k němu v následujícím rozhovoru rád a často v duchu vracel. Poté co jsem se někdy před rokem a půl zastavil v nemocnici Na Bulovce a pak v Národním muzeu na dvou zcela odlišných výstavách, kterým dominovaly Davidovy fotky, vím, co ta slova znamenají.

Davida Neffa opravdu není třeba představovat a je moc fajn si s ním povídat, i když by to vydalo na několik knih. V únoru to byl rok od chvíle, kdy po třiceti letech odešel z týmu MF DNES a začal šéfovat týmu fotografů Seznam zpráv. Další důvod k rozhovoru, co říkáte? V Praze je jedna prima kavárna, kde se rád scházím s Davidovým otcem, tak proč ne zrovna tam? Slovo dalo slovo a sešli jsme se.

Musela to být velká změna, Davide, měnit po třiceti letech místo. Jaký byl odchod z MF DNES?
Celý svůj profesní život jsem vlastně prožil v MF DNES a byl jsem tam hrozně spokojený. Pracovali jsme ve výrazně konkurenčním prostředí, svého času to byla největší koncentrace skvělých fotografů. Celý základní tým, řekněme šest lidí jsou navíc mí velmi dobří kamarádi, takže z tohoto pohledu je mi to líto. Samozřejmě se dál vídáme nejen na různých akcích, ale když někam chodíte tolik let a víte přesně co, kde a jak, odchod z takového zažitého a kvalitního prostředí je velká změna. Vím, že někdo mění práci každý rok, ale já měnil poprvé.

d.jpg

Z vydavatelství tištěných médií do vyloženě internetového prostředí? Jak se tím změnila práce profesionálního fotografa?
No není to tak velká změna. V Mafře je spousta produktů, takže fotograf tam neustrne u jednoho typu focení, ale vyvíjí se současně s mediálním trhem a novými typy médií. Fotili jsme pro noviny, magazíny, ale také pro iDNES. Nové působiště a forma práce v něm není pro mě nic nového. V poslední době jsem v Mafře šéfoval části oddělení, které fotilo více pro magazíny, z nichž se mi osobně nejvíce líbí časopis Téma.

Abych to shrnul: v Mafře jsem se neměl špatně. Vždycky je fajn být u něčeho, co je na vzestupu. Při té příležitosti musím říct, že jsem strašně rád, že .....


Celý rozhovor najdete v březnovém čísle časopisu FotoVideo

 

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.