Dan Alka nejen o architektuře – rozhovor

Publikováno: 30. září 2022 | autor Redakce
pigalle-basketball.-paris,-france----photovideo--danalka.com-.jpg

Tentokrát vám přináším rozhovor s fotografem, jehož precizní a důsledný přístup k práci s obrazem mě hodně zaujal. Jeho perfekcionalismus se projevuje nejen v tvorbě architektonické a portrétní, ale i v projektu INSTATRIO.com, jehož je autorem.

Dane, jsem rád, že vás alespoň takto potkávám. Začnu náš rozhovor trochu neklasicky: Jak je možné, že máte ve svém portfoliu portrétů tolik krásných osobností, které sám obdivuji? Oliviero Toscani, Frank Gehry a další… Žil jsem v domnění, že vaší doménou je architektura.

Setkávaní s umělci/architekty a jejich portrétování; ideálně v jejich studiích/pracovnách (nebo s/před jejich výtvory/díly) je mou velkou vášni; podobně jako focení architektury.

frank-gehry--luma-foundation-arles-france---photovideo--danalka.com-.jpg

Pro Oliviera Toscaniho (italský fotograf, autor reklam pro nejznámější světové značky a magazíny; světově známý svými kontroverzními reklamními kampaněmi pro italskou firmu Benetton) jsem přes dva roky pracoval a hodně se od něj naučil.

Často jsme fotili v Superstudiu 13 (legendární komplex třinácti špičkově vybavených fotostudií v Miláně) s několikačlenným týmem, skupinou asistentů, top modely/modelkami/celebritami a tunou osvětlení. Naopak, pro jeho privátní projekt Razza Umana* se fotilo po celé Evropě velmi minimalisticky na ulici s přirozeným osvětlením: „obyčejní“ kolemjdoucí, které jsme postavili před bílé plátno.

oliviero-toscani--assisi----photovideo--danalka.com-.jpg

(„Razza Umana – Lidská rasa – Jedná se o společensko-politickou, kulturní a antropologickou studii. Fotografujeme morfologie lidských bytostí, chceme ukázat, jací jsme, jakou máme tvář, jaké jsou mezi námi rozdíly. Bereme somatické otisky a zachycujeme obličeje člověčenství.“ Oliviero Toscani)

Frank Gehry je jeden z mnoha mých oblíbených architektů. Fotím jeho stavby po celém světě a mám už nafoceny všechny jeho stavby v Evropě (25). Tento mamutí fotoprojekt je jen malou části mého hlavního, mnohem většího online multimediálního webového projektu, který mapuje pečlivě vybraná „must see“ místa po celém světě skrz co nejkrásnější fotografie. Beta/testovací verze je už k vidění na doméně INSTATRIO.com.

pigalle-basketball.-paris,-france----photovideo--danalka.com-.jpg

Co jste se od Oliviera Toscaniho naučil?

Je toho spoustu. Nebylo dne, kdy bych se něčemu nepřiučil. Oliviero je obrovská studnice znalostí a zkušeností. Fotografií je obklopen denně od narození: je synem významného fotožurnalisty Fedela Toscaniho, jeho sestra Marirosa Toscani Ballo je významná design/produktová fotografka. Oliviero má přátele mezi...


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.