Co je nového ve světě analogové fotografie?

Publikováno: 11. března 2024 | autor Redakce
by-akos-burg-2-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg

Důkazem toho, že je o analogovou fotografii stále zájem, je nejen rubrika, kterou právě čtete, ale také neutuchající vývoj a výroba nových typů filmových materiálů, fotopapírů a také různorodého příslušenství pro ty, kdo fotí na film.

Nový černobílý materiál od Lucky Film

Čínská společnost Lucky Film znovu představila černobílý film s označením Luckypan SHD400, který by se měl začít prodávat v březnu letošního roku. Poprvé byl tento materiál představen v roce 2000, kdy začala společnost Lucky Group Corporation spolupracovat s Kodakem a vyrábět filmy v Číně, konec výroby filmu byl oznámen v roce 2012.

19961432-1078287672303002-4104264952309919790-n.jpg

Zajímavou informaci sdílel na svých sociálních sítích prodejce filmových materiálů Reflx Lab, podle něj totiž Lucky Film zvažuje také obnovení výroby barevného kinofilmu, pokud bude dostatečný zájem o znovuuvedený černobílý SHD400. Od roku 2003 Lucky Film vyráběl tři různé typy barevných filmů (GBR 100, GBR 200 a GBR 400), které se mimo čínský trh prodávaly pod označením Lucky Super.

Sluneční brýle od fotografů pro fotografy

Není to sice příslušenství určení výhradně pro analogové fotografy, ale rozhodně stojí za pozornost. Společnost Kolari Vision, která se zaměřuje především na optické produkty pracující s infračerveným spektrem. Odtud také zavál vítr při návrhu slunečních brýlí Kolari Shades, které využívají hned několik technologií, používaných při výrobě filtrů a čoček pro fotoaparáty. Společnost spustila Kickstarterovou kampaň pro financování výroby brýlí a vypadá to, že se jich brzy dočkáme. Požadovanou částku se podařilo získat poměrně rychle a celkový přislíbený objem investice je téměř desetinásobkem požadovaného.

silver-image-4-11222923.jpg

Specifikem brýlí je použití skleněných čoček, které jdu vyrobeny z velmi odolného materiálu Corning Gorilla Glass a integrují jednak ochranu proti UV záření, a jednak filtr proti Infračervenému záření – mimo jiné to znamená, že s těmito brýlemi na vás budou krátké systémy pro detekci obličeje.

ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg

Cílem výrobce bylo vyrobit brýle, které budou mít nejostřejší čočky a nejčistší podání obrazu, mimo jiné i proto byl zvolen materiál, který se používá pro výrobu filtrů na objektivy. Kvalitní materiál čoček doplnil výrobce také ušlechtilým kovem v podobě titanu, který je lehký a velmi odolný, na výběr bude ze tří různých tvarů obrouček.

Popruh na fotoaparát Kodak od formy RETO

Zkratka RETO vychází z anglického Reinvent Together a firma stejného jména byla založena v roce 2018 několika milovníky analogové fotografie. Jako první jste pod tímto jménem mohli zaznamenat filmový fotoaparát RETO 3D. Posléze navázala společnost spolupráci s Kodakem a pod touto značkou začala s výrobou příslušenství pro fotografy – ve známost vešly například kovové obaly na kinofilmové kazety nebo svitky, které známe z minulosti.

red-e.jpg

Následovaly promyšlené obaly na fotoaparáty Camera Wrap a také nově představený popruh mechanismem rychlého odepnutí. Popruh je dostupný v šesti barevných provedeních a je vyroben...


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.