Český Eugéne Atget, fotograf Rudolf Kohn

Publikováno: 12. srpna 2016 | autor Redakce
Rudolf Kohn

Patřil u nás mezi nejvýraznější představitele předválečné žurnalistiky. Ve 30.letech 20. století fotograf Rudolf Kohn (1900-1942?) býval přirovnáván k pařížské legendě Eugénu Atgetovi. V téže době patřil mezi "rozhněvané muže", stojící za vznikem organizace Levá fronta, která se soustředila na sociální dokument.

"Fotožurnalista R.Kohn byl židovského původu a jeho život skončil snad v roce 1942 v koncentračním táboře v Osvětimi, kam byl transportován z Terezína." píše František Dostál ve svém článku v srpnovém FotoVideo.

"Jako fotograf nosil placatou čepici a pumpky, při práci byl nesmírně hbitý a trpělivý. Jeho tvář se zachovala na fotografii pořízené jiným fotografem sociálních poměrů Oldřichem Strakou. Sociální snímky R. Kohna jsou až neskutečně pravdivé a drsně vypovídající. Tím, jak dokázal zachytit syrový život i bídu lidí v časech první republiky, předběhl autor těchto snímků svou dobu. Tehdy byl termín "street photography" ještě neznámý, ostatně i v současnosti se s ním zachází všelijak, ale ulice i se žebráky a lidmi hledající obživu v podání R. Kohna zůstává v naší fotografické historii výjimečná."

Celý článek Františka Dostála najdete v srpnovém FotoVideo.

FotoVideo 8/2016

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.