Československá astrofotografie

Publikováno: 21. ledna 2022 | autor Redakce
Československá astrofotografie

Fascinace noční oblohou je pravděpodobně starší než lidstvo samo. Za určitých předpokladů by dokonce bylo možné tvrdit, že fotografie noční oblohy jsou starší než fotografie (Louis Daguerre prý pořídil snímky noční oblohy ještě před oficiálním vyhlášením vynálezu). Romantickou představu o pohledu na noční nebe nepříjemně narušují satelity, kterých v posledních letech výrazně přibylo, a upozorňují nás na současnou realitu. Stejně tak nás mohou znepokojovat informace o zážitkových výletech do stavu beztíže nebo o plánovaném odsunu těžkého průmyslu za hranice naší planety. Pokud tedy chceme dnes objevovat vesmír, a nedělat to jako nejbohatší miliardáři, kteří už pracují na tom, jak vesmír vytěžit, když už jim je Země malá, budeme se nejprve muset vrátit zpátky na zem.

Československá astrofotografie obrací pozornost k samotnému pozorovateli. Spíš než jako prostor určený k dobývání, je vesmír výzvou k soustředění. Vesmír v této perspektivě nevidíme z dálky, ale stává se naší tělesnou zkušeností s vlastní historií a konkrétním geografickým ukotvením. Vladimír Remek, první a jediný Čechoslovák ve vesmíru, je na fotografiích Jiřího Kruliše z archivu ČTK, které jsou ve výstavě prezentovány, zachycen nikoli v pozici dobyvatele, ale při tréninku v sovětském hvězdném městečku. Serigrafie Stana Filka zhmotňuje ve výstavě tenzi mezi východem a západem, realitu, která provázela dobývání vesmíru v druhé polovině dvacátého století.

Československá astrofotografie

Divokou privatizaci devadesátých let využil ve svém díle jako paralelu k současným vesmírným podnikatelským imaginacím Zbyněk Baladrán. Fotografický diptych Michala Kerna připomíná, že ať už chodíme po zemi nebo po měsíci, všude za sebou zanecháváme stopy. Na proměny naší perspektivy v čase poukazuje Katarína Poliačiková, která svou instalaci sestavila z pohledů do vesmíru ze slovenské astronomické publikace z osmdesátých let a z identických pohledů z archivu NASA z roku 2013.

Československá astrofotografie

Kurátorka Hana Buddeus se v koncepci výstavy opírá o československé prostředí a umělce. V centru jejího zájmu jsou jak historické fotografie, tak současní tvůrci, kteří se s tématem vesmíru konfrontují. Pozornosti kurátorky neuniká ani snaha různých politických režimů téma využít ve prospěch vlastní ideologie.

Vystavující autoři: Zbyněk Baladrán, Stano Filko, Michal Kern, Jiří Kruliš, Richard Loskot, Katarína Poliačiková, Štěpánka Sigmundová, Rudolf Sikora.

Součástí výstavy budou i samoobslužné listy pro děti se zábavnými úkoly a tajenkami, které budou zdarma k dispozici ve Fotograf Gallery po celou dobu trvání výstavy.

Poděkování: Galerie Artandconcept, Portu Gallery, ČTK a soukromí zapůjčitelé

Výstava vznikla ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR.

Adresa: Praha 1, Jungmannova 19/7

Termín: 19.11.2021 až 23.1.2022

Vstupné: zdarma

Více info: ZDE.


Už jste četli nové vydání časopisu FotoVideo leden 22 | iFotoVideo.cz?

Šéfredaktor ve svém úvodníku děkuje všem, kteří nám píšou, kteří nás čtou a hodně i těm, kteří přispívají. Vždyť se na stránkách FotoVideo bavíme o našich společných koníčcích, které se nedají dělat se zamračenou tváří ani násilím, ať už se jedná o fotku či video. I ta sebemenší chmura či nepokoj by se hned do těch našich výtvorů promítla a přenesla na čtenáře, a to by opravdu nebylo dobře.

Časopis FOTOVIDEO 2022 obsah 01

Výborným příkladem je třeba Petr Jan Juračka (přečtěte si ho určitě v tomto vydání), který si i v drsných podmínkách velehor zachovává věčný úsměv a vtip, který nezamrzá, i když coby fotograf přestane na chvíli vidět. Nebo třeba Luděk Bouška s Michalem Houdkem v jejich dokonalých živých streamech ze studia Centra FotoŠkoda (taky je sledujete jako my?), kteří se dokonce na svůj nedávný pořad „Jak si vybavit domácí i profesionální studio pro natáčení videa“ nechali dokonale ostříhat, aby tak ještě více vylepšili již vysoce estetickou stránku jejich zajímavého a pro nás všechny jistě objevného povídání.

Je fajn, když se smějeme, nebo alespoň usmíváme a svým kolegům přejeme úspěch a chceme, aby to tak bylo i nadále! Ostatně o všech foto a video úspěších rádi píšeme, tedy i v tomto vydání…

V nastávajícím roce toho máme v plánu opravdu hodně a náladu nám nezkazí ani drastické zvýšení cen papíru a dalších věcí kolem výroby časopisu, které chceme spolu s vámi zvládnout. Budeme se těšit, že si nás i na další období předplatíte (to vás vyjde mnohem nejlevněji a nejpohodlněji) a přečtete si tak v klidu své FotoVideo každý měsíc.

Časopis FOTOVIDEO 2020 01 obsah

Mějte hodně zdraví, spousty úsměvů a krásných zážitků, ke kterým vám všem přeji vám Dobré světlo po celý rok 2022.

Určitě si nezapomeňte prohlédnout některé z videí, která vám v našich článcích nabízíme formou QR kódu už naprosto pravidelně. Dozvíte se další zajímavé věci!

Věnujte se také pokud možno pilně hned dvěma tématům 22. ročníku soutěže Fotograf roku.

Černobílý příběh – má uzávěrku 31. 12. 2021

Portrét je o lidech – má uzávěrku 30. 1. 2022

Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Vybírejte s námi z prvního vydání časopisu FotoVideo roku 2022:

OUTDOOR: FOTOGRAFEM NA OSMITISÍCOVCE

Aneb když fotograf najednou nevidí!

FOTOGRAFEM NA OSMITISÍCOVCE

ROZHOVOR: FILIP NAGY NEMÁ RÁD POLOVIČATOU PRÁCI

Jak zvládá několik činností najednou tento aktivní fotograf?

FILIP NAGY NEMÁ RÁD POLOVIČATOU PRÁCI

SOUTĚŽ: VYHRÁLI JSTE FOTOAPARÁT CANON?

Úplné výsledky fotografické soutěže Mysli na lesy.

VYHRÁLI JSTE FOTOAPARÁT CANON

PRAXE: FOŤTE KRAJINU POMALU!

Marek Ondráček doprovází rady svými fotografiemi.

FOŤTE KRAJINU POMALU

TECHNIKA: BORIS STOJANOV – GITZO INSPIRUJE

Rande s baletkou-Gitzo Traveler GK1545T-82TQD.

GITZO inspiruje – JIŘÍ KRÁLOVEC

FOTOGRAF ROKU: MÁME PRO VÁS NOVOU SOUTĚŽNÍ KATEGORII

Přečtěte o nádherných cenách na stranách, které věnovali naši partneři.

… a samozřejmě další na jeho stránkách…

Nové předplatné časopisu FotoVideo a další nové dárky. Chcete fotografickou knihu, batoh, tašku? Vyberte si některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro, módní tašku, knihu, nebo předplatné sofrware ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

FotoVideo leden 22

 

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.