Bratr Karel Šimon OP fotografující aneb cesty Páně jsou nevyzpytatelné

Publikováno: 2. července 2023 | autor Redakce
j-dsc08381.jpg

Náhoda a také zadání úkolu z Liberecké školy fotografické tomu chtělo, že jsem měla možnost se seznámit s bratrem Karlem Šimonem, řeholníkem řádu Dominikánů.

Život Karla Šimona rozhodně nelze označit přívlastky jako šedý, nezajímavý, nebo dokonce nudný, ale v tomto textu není možné postihnout celý jeho příběh ani všechny drobné finesy, kterými si život s Karlem zahrával. Nicméně i tak se pokusím vám život a osobnost bratra Karla Šimona přiblížit.

portret-karel.jpg

Narodil se v Turnově v srdci Českého ráje roku 1958 do úřednické rodiny rodičům Hlavatým-Jarešovým a dětství prožil v okolí zámku Sychrov. Rodinné zázemí ho nijak významně neformovalo směrem výtvarným ani duchovním. Někdy kolem roku 1971 mu otec, který tou dobou často cestoval po světě, přivezl poloautomatický fotoaparát Canon. Ten Karla doprovázel dalších pár let.

akce-pout-mladeze-06-2019.jpg

V době, kdy se seznamoval s fotografií, převažovala u něj klasická témata jako flóra, krajinářská fotografie či zátiší, ke kterým se přiklání většina začínajících fotografů. V průběhu dospívání se začal věnovat i fotografování portrétů.

Toto první fotografické období pro Karla skončilo zhruba okolo roku 1981, kdy mu bylo 23 let, ukončil studia na pedagogické fakultě University Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a do občanského průkazu mu přibylo razítko s textem „státní zaměstnanec“.

soubor-krizova-cesta.jpg

Od té doby, co Karel přešel z volnomyšlenkářské studentské sféry mezi pracující třídu, jeho fotoaparát zahálel. Karel prošel v následujících 25 letech mnoha různými...


Celý článek najdete v červencovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv07-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.