Bold Gallery zve na výstavu fotografií norského autora Christiana Hougeho

Publikováno: 21. října 2022 | autor Redakce
temple-of-light-residence-of-impermanence-puma-foto(c)christian-houge.jpg

Norský umělec Christian Houge se věnuje fotografii a pro pražskou Bold Gallery připravil unikátní výstavu Chrám světla. V té jsou vůbec poprvé představeny jeho dva poslední cykly dohromady - Residence of Impermanence a Vanitas.

V prvním cyklu je hlavním tématem kritická analýza vztahu mezi člověkem a přírodou, ve druhém cyklu pak zkoumá tradiční formu zobrazení smrti. Oba cykly spojuje oheň coby hlavní médium, kterému jsou vydány napospas vzácné taxidermie či lidské ostatky.

Výstavu můžete navštívit od 20.10. do 20.11.2022 v Bold Gallery, U Měšťanského pivovaru 6a.

temple-of-light-residence-of-impermanence-elk-burnt-foto(c)christian-houge.jpg

Slovo kurátora

Málokteré umělecké médium je tak úzce provázáno se světlem jako fotografie, jak etymologicky vyplývá z jejího vlastního jména, totiž fotos (světlo) a grafé (kreslit). Po dlouhá staletí znalo lidstvo zákony optiky, dnes již víme, že malířská díla starých mistrů vznikala za pomocí přístroje camera lucida (světlá komora).

Fotografie, jak ji však známe dnes, spatřila světlo světa až roku 1839, kdy se k optice přidává chemie schopna světelné paprsky zvěčnit. Zvěčnění pomocí záření se v případě Christiana Hougeho děje nejen formálně, ale i obsahově. Oheň zde funguje jako prostředek katarze a fotografie jako zápis uchování tohoto duchovního procesu.

temple-of-light-vanitas-foto(c)christian-houge.4.jpg

Výstava Temple of Light vytvořená pro pražskou Bold Gallery poprvé syntetizuje dohromady dva ikonické cykly Residence of Impermanence a Vanitas norského umělce Christiana Houge. Pokud bychom měli jeho tvorbu definovat dvěma základními okruhy, bude to za prvé kritická analýza vztahu mezi člověkem a přírodou.

temple-of-light-vanitas-foto(c)christian-houge.8.jpg

A za druhé téma samotné smrti, která je v současném západním světě vnímána spíše jako silné tabu. Jeho fotografie jsou uměleckou revoltou proti současným environmentálním podmínkám a zároveň odvážnou formou reprezentace symboliky z dějin evropské kultury.

Jan Dotřel

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.