Bohuslava Maříková / Pod bodem mrazu

Publikováno: 1. listopadu 2017 | autor Redakce
bohuslava-marikova

„Mráz štípe do tváře, slunce posílá na zamrzlou a zasněženou vodní hladinu poslední odpolední paprsky. Lidé se choulí do svých svršků a s plnými taškami nákupu spěchají ukrýt se před nepřízní počasí. Po cestě míjí  postavu  sledující  skrz  objektiv  fotoaparátu  nekonečné  množství úkazů na poměrně omezené ploše slepého ramene Malše. Je to Bohuslava Maříková na jednom ze svých lovů, plně se soustředící na neobvyklé výjevy, jejichž odrazy jsou zde představeny souhrnným názvem „Pod bodem mrazu“.

KDY A KDE:

Bohuslava Maříková / Pod bodem mrazu

4. 11. - 10. 12. 2017

út - ne 13 - 17 h

vernisáž 3. 11. v 18 h

Městská galerie Týn nad Vltavou/

Dům U Zlatého slunce/

náměstí Míru 37

 

Jedná se o cyklus fotografií, jenž vznikal průběžně mezi léty 2007 až 2016. To, čeho si mnozí nevšimli a nikdy možná ani nevšimnou, pochytává Bohuslava Maříková digitálním fotoaparátem a navždy uchovává – nutno podotknout, že bez použití počítačových programů. Kouzlo fotografií tohoto cyklu spočívá kromě jiného právě v autenticitě

Maříková si všímá zajímavých momentů vytvořených souhrou ledu, sněhu, slunce, světla a stínu. Svým fotoaparátem doslova vyřezává drobné úseky skutečnosti, které se převedením na papír stávají nekonečnými krajinami. V nich může divák putovat a jeho mysl plynout tenkým koridorem spojujícím realitu a její abstraktní odraz. Otevírá se nám nová dimenze, která, byť není lidským očím skryta, přesto zůstává nepovšimnuta.

Fotografie Bohuslavy Maříkové jsou prosycené poezií, jazykem historika umění těžko uchopitelnou. Snad i právě proto jsou často doprovázeny nalezenými, vyříznutými, úryvky vybraných básní, povětšinou z díla Oldřicha Mikuláška a Jana Skácela. Co je však beze sporu s poezií společné, a umíme to vyslovit, je zaměření na témata, jako jsou: naděje, ticho, cesta nebo pouť. Vizuální jazyk těchto fotografií je blízký jednoduché a prosté znakovosti, která nechává diváka, aby si do nich mohl promítat své vlastní pocity. Vzniká tak potřebný a mnohdy opomíjený dialog.

Název cyklu může vzbuzovat pocity chladu, které se však při zhlédnutí těchto fotografií zákonitě musí, podle mého názoru, změnit v příjemné mrazení v zádech.“

B. Maříková:

Narodila se roku 1950 v Počátkách. Studovala na SVVŠ /dnes gymnázium/ v Jindřichově Hradci a poté pokračovala na uměleckoprůmyslové škole v Brně, obor užitá fotografie u profesora K. O. Hrubého. Po absolvování školy působila v letech 1973-1997 v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích jako fotograf – výtvarník a v letech 1997-2001 byla kulturně výchovnou pracovnicí v Alšově jihočeské galerii  v Hluboké  nad  Vltavou.  Podílela  se  na   přípravě   a  výběru   fotografií   z oblasti   divadla pro Encyklopedii Českých Budějovic. Po povodních v roce 2002 rekonstruovala materiál archivu Jihočeského divadla. Od ledna 2003 vede fotografickou Galerii Nahoře v Českých Budějovicích. Spolupracuje s Muzeem moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. V roce 2008 realizovala projekt „Mikrosvět, výstava české vědecké fotografie“ (Galerie Nahoře). Projekt byl následně prezentovaný  v Bruselu  během  českého  předsednictví  EU  a  také  v pražském  Národním  divadle  v rámci „Týdne české vědy“. V září 2009 vydala Bohuslava Maříková společně s dr. Marií Louckou knihu k devadesáti letům Jihočeského divadla s názvem „Devadesát není sto“. Ve stejném roce připravila  spolu  s městem  České  Budějovice  projekt  k dvacátému  výročí  „Sametové  revoluce“.   V současné době učí fotografii na českokrumlovské Střední uměleckoprůmyslové škole sv. Anežky České.

autor textu: Mgr. Martin Vaněk

Více informací k výstavě zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.