Blatenský fotofestival – ohlédnutí za minulými ročníky a pozvánka na ten 18.

Publikováno: 28. února 2023 | autor Redakce
dscf6030.jpg

Pro mnohé fotografky a fotografy se festival již natrvalo umístil v diářích. Vždy kolem poloviny září (letos to bude 15. a 16. 9.) se jihočeské městečko Blatná zaplní nadšenci fotografie.

Snad ani není možné v tyto dny na blatenském náměstí potkat někoho bez fotoaparátu. Prakticky všude vládne dobrá atmosféra, chuť něco vidět a něco se dozvědět. Co je to tedy ta Blatná, proč lidi přitahuje a proč je dobré se nechat vtáhnout?

dscf6030.jpg

Dovolím si napsat pár řádků, inspirovaných vlastní zkušeností. Navštívit nebo ještě líp zúčastnit se Blatenského fotofestivalu bych doporučil každému fotografovi. Úžasný mix zkušených výtvarníků, fotografů, profíků, amatérů i studentů je studnicí inspirace. Co víc si můžete přát? Sobotní i nedělní program je nabitý vernisážemi, přednáškami i debatami.

Celý houf nadšenců se jako mořská vlna přelévá od sálu do sálu, aby si poslechl zahajovací slova od moderátora Jana Flašky. Mimochodem, Jan Flaška není jen vtipný týpek, ale umí se autorů fotografií zeptat i takzvaně na tělo či jinak poodhalit jeho tvorbu. Přeci jen víc než úvodní slova moderátorova je poslechnout si vystavujícího autora jaksi naživo. Díky až rodinné atmosféře se i introverti osmělí a mohou se zeptat celebrit fotografie na to, co je v tu chvíli zajímá.

img-8309.jpg

A že těch celebrit je! Jen namátkou můžu jmenovat. V Blatné již vystavoval nebo přednášeli Antonín Kratochvíl, Libuše Jarcovjaková, Pavel Brunclík, Zdeněk Lhoták, Alžběta Jungrová, Miloš Nejezchleb, David Neff, Bára Prášilová, Pavel Baňka, Roman Vondrouš, Václav Podestát, Jiřina Hankeová, Tono Stano, Veronika Šrek Bromová, Pavel Mára a další.

Kořením výstav matadorů fotografie je jejich proložení expozicemi studentů nebo amatérů. A tak se může stát, že vedle sebe visí zrovna fotografie vaše a vašeho vzoru z výše zmíněných. Aby toho nebylo málo, pauzy mezi jednotlivými expozicemi písničkami prokládá nějaký zajímavý muzikant. Jmenujme alespoň poslední dva: Václav Koubek a loni Vladimír Merta.

img-8214.jpg

Pokud snad byste fotografie neměli dost – podle pozdních nočních chodců se to tak jeví –, můžete debatovat nad fotkou, kterou jste právě viděli, chcete vytvořit nebo ji k smrti nenávidíte, do pozdních hodin u sklenky vína v kavárně Železářství U Šulců nebo nad pivkem v některé z přilehlých hospod.

Má význam se zúčastnit? Určitě. Potkat velké množství pohledů na téma je jistě přínosné. Konfrontace uchopení tématu mezi zkušenými a začínajícími fotografy můžou být v mnohém inspirující. Jenže pokusit se do otevřené scény přihlásit svá díla je určitě tvůrčí výzvou.

Ta za to stojí. Nakonec proč to odkládat. Na stránkách festivalu píšou: „Máte doma nebo zatím pouze v hlavě soubor fotografií hodící se k letošnímu tématu Barva? Přihlaste se do otevřené scény. Z přihlášek odeslaných do 15. června 2023 vybereme 25 nejlepších souborů, které můžete o fotofestivalovém víkendu představit veřejnosti.“ Dodávám, že přednost mají ucelené soubory pěti až deseti fotografií. S výběrem mohu začínajícím poradit stejně jako každý jiný lektor fotografie. Kdo ví, třeba zrovna vy budete na stejném plakátě s letošním hostem Vladimírem Birgusem. Nebo večer U Šulců můžete dát řeč… vlastně s kýmkoliv.

dscf5993.jpg

Ať je to, jak chce, Blatenský fotofestival je rodinná akce, ale ta rodina je roztroušena po celé republice. Na mnohých větších podnicích jsem nenašel tak přátelskou atmosféru jako zde a na mnohých velkých výstavách jsem toho nenasál tolik jako během dvou dnů v Blatné. Je to na vás. Pozor, varování autora: Blatenský fotofestival způsobuje závislost.

Poznámka závěrem

Přiložené fotografie jsou ze 17. ročníku – Proti proudu 2022 od Jiřího Benedikta.
Jiří Benedikt je fotografický nadšenec. V poslední době se specializuje na reportážní fotografii a subjektivní dokument. Se svou Leicou neustále hledá nové, zajímavější úhly, průhledy, podhledy, nicméně vždy je na jeho záběrech vidět pohotovost a cit pro správný okamžik. Proto jsou jeho reportáže čitelné a dobře pochopitelné. Jiří Benedikt navštěvuje druhý ročník dálkového studia tvůrčí fotografie na Liberecké škole fotografické.


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.