Antonín Tesař – Démoni s andělskými křídly (recenze knihy)

Publikováno: 4. července 2022 | autor Redakce
fotokniha-obalka.jpg

Vzpomínáte si na velký a hodně netradiční rozhovor Romany Marie Jokelové, který vedla s Antonínem Tesařem v listopadovém vydání FotoVideo roku 2017? Ano, je to už skoro pět let, kdy nám někteří čtenáři psali trochu nechápavé komentáře, na druhou stranu drtivá většina byla nadšená.

Specifické a autorsky originální techniky fotografování se u nás jen tak nevidí. Antonín Tesař je naprostým originálem a z jeho velké výpravné knihy máme obrovskou radost.

str106-107.jpg

Je to tak, ta kniha je mimořádná nejen svou velikostí, grafickým zpracováním a výpravným stylem. Sestává z bezpočtu nádherných dvoustran, na kterých čtenář stejně jako v galerii nalezne velkou fotografii doplněnou názvem, dobou vzniku, rozměry a technickým popisem, v mnoha případech i originálním, nadčasovým, básnickým a hlavně mytologickým textem, citací či krátkou povídkou. Příprava musela dát neskutečnou práci.

judita-s-halavou-holofernovou-1997.jpg

Další texty najdete v úvodu i závěru knihy a jejich autory nejsou neznámé osobnosti. Posuďte sami: Daniela Mrázková, Jan Saudek, Petr Stančík, Romana Marie Jokelová, Veronika Souralová, Blažena Hlasová, Lu Walker, Hana Tesar, David Dvořáček a Antonín Tesař.

Podle mého názoru se jedná o sběratelsky velmi zajímavou záležitost, o fotografickém a grafickém zážitku nemluvě. Kniha je jasně uspořádána, texty nesmírně zajímavé a všechny fotografické obrazy jsou úžasným zážitkem.

str-142-143.jpg

Autor nezapomněl těsně před koncem popsat svou poměrně náročnou práci, což ne všichni umělci tak doslova činí. Rád ocituji:

„Fotografie vyrábím klasickou analogovou metodou negativ-pozitiv a chemickým procesem tří lázní (vývojka, přerušovač a ustalovač) na černobílý papír vyrobený na barytové papírové podložce s chlorobromostříbrnou emulzí. Na takto vzniklý černobílý pozitiv, který za mokra napínám na dřevěnou desku, štětci ručně nanáším vrstvy barevných akvarelových inkoustů značky Ecoline, které se mezi sebou vzájemně mísí a docilují určité plastičnosti. Negativy používám většinou od firem Foma nebo Ilford, což platí i pro pozitivní materiál, u kterého ještě někdy dělám zvětšeniny na fotopapíry Agfa. Zvětšuji v temné komoře přístrojem DeVere 504 s objektivem Rodenstock. Originály fotografií jsou číslovány 1–6 nebo 1–8, což znamená, že mohu případně vyrobit jen tento omezený počet kusů. Další originál v limitované edici vyrábím většinou až podle požadavku galerie nebo sběratele. Může se tedy stát, že osm nebo šest kusů za svůj život u některých děl vyrobit nestihnu. Ke všem fotografiím existují archivační záznamy.“

fotokniha-obalka.jpg

Tento významný umělecký počin vám s upřímnou radostí mohu jen a jen doporučit.

O knize

  • Antonín Tesař – Démoni s andělskými křídly
  • ISBN 978 80-86587-71-4
  • Vydalo nakladatelství Vltavín jako svou 57. publikaci.
Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.