Andres Serrano prezentuje své „nechvalně proslulé“ fotografie v Centru DOX

Publikováno: 23. června 2023 | autor artmagazin.eu
dsc5232-kopie.jpg

České publikum má poprvé možnost „naživo“ vidět fotografie světově proslulého newyorkského umělce Andrese Serrana. Velká přehlídka v pražském centru DOX obsahuje 120 ikonických fotografií, které obsahově silně provokují, ale svou estetikou současně přitahují.

Jedná se o reprezentativní průřez tvorbou autora, který systematicky překračuje mnoho tabu. Nebojí se zachycovat smrt, nahotu, sex nebo násilí a ukazuje jejich aktéry na straně viníků i obětí.

dsc5232-kopie.jpg

Jasně se tak vymezuje proti předsudkům a nerovnostem ve společnosti. V konzervativních kruzích v USA jeho dílo v minulosti bylo, a možná dodnes stále je, viděno velmi kriticky. V úvodu je ve verzi NFT (2022) k vidění i slavná fotografie Piss Christ z roku 1987 s krucifixem ponořeným do moči. Snímek z cyklu Tělesné tekutiny ve své době vyvolal v USA velké pobouření a protesty.

Detaily střelných zbraní, památky z dob otrokářství a rasové diskriminace v USA, portréty příslušníků různých etnik i lidí bez domova, ale také členů Ku-klux-klanu a dalších pachatelů bezpráví, odvážné zobrazení lidí různé sexuální orientace nebo i detaily mrtvých těl – to vše se najde na fotografiích umělce, který zkoumá převážně temné a skryté aspekty lidského bytí.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.