52.ročník Turnovského mapového okruhu

Publikováno: 28. června 2022 | autor Redakce
fv-07.jpg

Ve stejný den 4.6.2022 jako končil již zmiňovaný Mapový okruh Český ráj, končil i 52.ročník Turnovského mapového okruhu. Pořadatelem byl Fotoklub SOKOL Mladá Boleslav.

Zúčastnilo se ho 13 fotoklubů a celkem 123 autorů a z toho jediný moravský fotoklub z Otrokovic. Průběh mapového okruhu byl hodnocen jako téměř bezproblémový. Přínosem bylo i to, že se začala objevovat vedle „starých známých“ i nová jména.

fv-01.jpg

To je velice pozitivní věc, protože v jiných mapových okruzích staří pomalu odcházejí a hrozí zaniknutí fotoklubu nebo aspoň jeho další neúčast v mapovém okruhu. Stejně jako v jiných mapových okruzích již mnohokráte v minulosti zaznělo, že o ty výsledky tak úplně nejde.

fv-02.jpg

Lze s tím souhlasit, ale ruku na srdce – kdo z vás není zvědavý, jak právě jeho fotografie uspěla? I malý úspěch může být impulzem pro další práci autora. Toto jsem si vypůjčil od kolegy Zdeňka Halíře, který to uvedl v úvodu katalogu. Má plnou pravdu.

fv-03.jpg

Tento mapový okruh byl dosud jediný, kde kromě pořadí klubů a jednotlivců se hodnotilo i pořadí autorů. Pro ty, kteří s tím ještě nepřišli do kontaktu, tak autorovi se sečtou body u jeho dvou nejlépe hodnocených fotografií a podle toho se stanoví pořadí.

fv-04.jpg


Pořadí fotoklubů:

1.  Fotoklub Jablonec F2020
2.  Fotoklub KDÚ Trutnov
3.  Fotoklub MKS Domažlice
4.  Fotoklub Beseda Otrokovice
5.  Fotoklub FHFB Jilemnice
6.  Fotoklub Safír Turnov
7.  Fotoklub Spoušť Vrchlabí
8.  Fotoklub Hlinečan Hlinsko
9.  Fotoklub SOKOL Mladá Boleslav
10.  Fotoklub 1840 Litomyšl
11.  Fotoklub Nekras Jablonec n. N.
12.  Fotoklub FOKO Kolín
13.  Fotoklub Amfora Rakovník

Pořadí jednotlivců:

1.  C.Košťál - KDÚ Trutnov - Vzhůru
2.  P.Taclík - Jilemnice - Zima
3.  V.Folta - Jablonec F2020 - Ráno pod Bukovcem
4.  B.Vopat - Domažlice - Zrcadlení
5.-6.  F.Černý - Domažlice - Ráno v Pošumaví
5.-6.  B.Vopat - Domažlice - Ráno u bobří hráze
7.  A.Ječmeň - Jablonec F2020 - Sám
8.  A.Ječmeň - Jablonec F2020 - Rys ostrovid
9.-12.  V.Folta - Jablonec F2020 – Podzimním sluncem v ráji zažehnut
9.-12.  A.Ječmeň - Jablonec F2020 - Podzim v Jizerkách
9.-12.  H.Palečková - Jablonec F2020 - Pokora
9.-12.  P.Líbal - KDÚ Trutnov - Rosnička jsem malá, ale vidím Tě

Pořadí autorů:

1.  B.Vopat - Domažlice
2.-3.  V.Folta - Jablonec F2020
2.-3.  A.Ječmeň - Jablonec F2020


fv-05.jpg

Po covidových problémech byly mapy v klasické podobě. Jen byly připomínky k velikosti desek, protože některé přesahovaly rozměr daný poštou a poslání bylo zbytečně dražší. A jako v jiných mapových okruzích a již tradičně se diskutovalo na téma bodování fotografií.

fv-06.jpg

Toto se neustále všude opakuje, ale jediný správný výsledek by byl při použití systému součtu umístění, jak se v některých mapových okruzích používá při určení pořadí klubů. To vylučuje různé bodové nasazení při hodnocení. Ale při tom množství fotografií je to zbytečně náročné, i když program počítače by to jistě zvládl. Nejsem počítačový expert, ale tak si to představuji. Daleko lepší je jmenovitě určit na závěrečném setkání ty, kteří tak různě hodnotí.

fv-07.jpg

Jinak po vyhodnocení a následující diskuzi byla účastníkům nabídnuta možnost promítání kolegy Jana Halíře na téma Světlo a stín v architektuře nebo účastníci dostali mapku s vyznačením zajímavých především fotografických míst v okolí Mladé Boleslavi.

fv-08.jpg

Závěrem je samozřejmě nutné popřát k umístění těm nejlepším fotoklubům i jednotlivcům a poděkovat kolegovi Zdeňku Halířovi za poskytnutí všech materiálů z tohoto mapového okruhu. A také se na tom i podílel Břéťa Jansa z Turnova, který je archivářem tohoto mapového okruhu. Pořadatelem příštího již 53.ročníku bude Fotoklub FOKO Kolín.

fv-09.jpg

A na závěr ještě jedna zajímavost. V minulosti zde existoval Mapový okruh vítězů MO, kterého se v následujícím roce účastnily tedy vítězné fotokluby se svými původními mapami. S ohledem na jeho pořadatelství byl tento mapový okruh také nazýván Mladoboleslavský a Fotoklub Mladá Boleslav byl jako pořadatel dalším účastníkem. Zatím to je ve fázi diskuze o možné podobě takové soutěže.

Josef Podvalský

fv-10.jpg

fv-11.jpg

fv-12.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.