50.ročník Ratibořického mapového okruhu

Publikováno: 22. září 2021 | autor Redakce
50.ročník Ratibořického mapového okruhu

Před 51 lety přišlo tehdejší Okresní kulturní středisko v Náchodě s návrhem zlepšit aktivitu stávajících fotokroužků na okrese. Byla vytvořena sekce výtvarné fotografie, do které stávající fotokroužky jmenovaly své zástupce.

Já jsem předtím studoval v Liberci a tam jsem se zapojil do Fotokroužku ZK Železničář. V něm jsem se seznámil s mapovými okruhy a zapojil jsem se do nich. Po návratu do Jaroměře jsem se stal členem Fotokroužku ZK MÍR a stali jsme se účastníky Mapového okruhu Český ráj. Protože jsem v té době dojížděl do práce v Náchodě, tak jsem byl delegován do výše zmíněné sekce a jako nejmladší jsem se stal jejím předsedou. Sekci měl na starosti pracovník OKS Jan Raba.

Spolu jsme se domluvili, že jedna možnost zvýšení aktivity fotokroužků je jejich zapojení do mapového okruhu. Do MO Český ráj se ostatním členům sekce nechtělo, a tak na základě zkušeností s tímto mapovým okruhem byl vytvořen nový pouze pro fotokroužky z náchodského okresu a byl pojmenován jako Ratibořický /RMO/. V prvním ročníku se ho zúčastnilo 6 fotokroužků. Bylo to málo, a tak byla nabídnuta účast OKS sousedních okresů.

Pouze OKS Trutnov projevilo zájem, a tak ve 2.ročníku již bylo 12 fotokroužků. V řízení se pak střídala tato dvě OKS. Krize nastala v 21.ročníku, kdy po roce 1989 zanikla OKS a některé fotokroužky. Tehdy se zúčastnilo pouze 7 fotokroužků. To již vedl okresní sekci Ruda Němeček z Nového Města n.Met. Krize trvala až do 25.ročníku a jemu se postupně podařilo získávat nové účastníky z celé republiky a přivedl i prvního zahraničního účastníka z Klodzka. A až do současnosti řídí RMO Sekce fotografů regionu Náchod a on je jejím stálým předsedou. Tolik tedy k historii, když je to kulaté jubileum.

Letos tedy proběhlo vyhodnocení 50.ročníku v sobotu 4.září 2021 v Hronově. Jubilejního ročníku se zúčastnilo 17 fotoklubů včetně výše uvedeného Klodzka. Začalo se klasicky, ale s rostoucí nákazou se přešlo záhy na elektronické hodnocení. Nezvyk způsobil řadu problémů, které se musely neprodleně řešit, byl trochu zmatek, ale ročník se nakonec podařilo uzavřít v plánovaném termínu. Tento den dopoledne byla nejdříve vernisáž výstavy "Fotografie 2021" v novoměstském zámku a odpoledne pak zmíněné setkání a vyhlášení výsledků v Hronově. Následoval seminář vedený viceprezidentem Asociace profesionálních fotografů Ing. M.Ficem na téma "Divadlo, dostihy a historické fotografické techniky".

Pořadí fotoklubů:

1. Fotoklub KMF Brno

2. Fotoklub MKS Jaroměř

3. Fotoklub KPF Tišnov

4. Fotoklub KDÚ Trutnov

5. Fotoklub Freeland Žďár n.Sáz.

6. Fotoklub ALFA Pardubice

7. Fotoklub KIS Hronov

8. Fotoklub Police n. Met.

9. Fotoklub Svitavy

10. Fotoklub Poznávání Nové Město n.Met.

11. Fotoklub NADRAKA Trutnov

12. Fotoklub Klodzko

13. Fotoklub BAF Brandýs n. Orl.

14. Fotoklub OMEGA Hradec Králové

15. Fotoklub Kostelec n. Orl.

16. Fotoklub Rychnov n. Kněž.

17. Fotoklub Červený Kostelec

Fotoklub Fokus Sopotnice v průběhu odstoupil a nebyl tedy hodnocen.

Pořadí jednotlivců:

1. Z. Pachovský – Žďár n. Sáz. - Šum svistu

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

2. Z. Pachovský – Žďár n. Sáz. – Nad startovní čárou

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

3. Z. Šulc – Hronov – Schodiště

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

3. R. Kříž – Brno – Na moři Hindeloopen

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

5. L. Klíž – Jaroměř – Agrese

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

5. J. Hasík – Žďár n. Sáz. - Moravskoslezský klín

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

5. I. Hurbánek – Brno – Souboj predátorů

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

8. I. Hurbánek – Brno – Kde je máma

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

9. C. Košťál – KDÚ Trutnov – Strašidelný les

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

10. M. Kolář – Pardubice – Z naší chalupy

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

10. A. Kolovratník – Brno – Alpe de Siusi

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

Jak je již zvykem, tak v RMO jsou udělovány i další Ceny. Od 27.ročníku je udělována Cena Oldřicha Jenky sen. za nejlepší krajinářskou fotografii. A je to originál jeho fotografie. Letos při jubilejním ročníku byla udělena naposledy. Ale tím tato cena nezmizela a nahradí ji Cena Ing.Jiřího Havla, který věnoval RMO sadu svých fotografií pro příští ročníky. Díky. Jmenovaného jistě není třeba čtenářům představovat.

Poslední Cenu Oldřicha Jenky sen. získal za svůj snímek "Na moři Hindeloopen" R. Kříž z Brna.

Cenu Svazu českých fotografů za aktualitu všedního dne získal P.Čapek z KDÚ Trutnov za snímek "V práci".

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

Ceny Impulsu Hradec Králové za výtvarné fotografie získali M.Bača ze Svitav za snímek "Minaret" a I.Pavlátová z Nového Města n.Met. za snímek "Sen".50.ročník Ratibořického mapového okruhu

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

Ceny Antonína Kratochvíla za zachycení přirozeného nestylizovaného momentu získali M.Zuchová z Hradce Králové za snímek "Moment, počítám ..." a P.Soldán z Brna za snímek "Na Svoboďáku".

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

Ceny Gábiny Kratochvílové získal za výtvarně stylizovaný portrét "Staříkův údiv" A.Vystrčil ze Žďáru n. Sáz. a snímek "Akt" Z.Mudrocha z Nového Města n. Met. za jemné zachycení krásy ženy.

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

50.ročník Ratibořického mapového okruhu

Závěrem je nutné i poděkovat FOMA BOHEMIA spol.s.r.o. Hradec Králové, která ocenila autory prvních deseti míst v pořadí. Dík patří i všem účastníkům, kteří zvládli nelehkou situaci, a především pak pořadateli Sekci fotografů regionu Náchod v čele s Rudou Němečkem.

Příští 51.ročník nemění samozřejmě pořadatele, bude probíhat s mapami v klasické podobě a bude zahájen již 30.září 2021.

Ing. Josef Podvalský

 


 

Už máte zářijové číslo časopisu FOTOVIDEO?

Hned na prvních deseti stranách najdete nejlepší produkty roku tak, jak je vybrali a odhlasovali experti světové organizace EISA. Věnujeme se samozřejmě expertní skupině Photography, které jsme členem a jsme rádi, že v celkovém přehledu najdete i vám důvěrně známé značky a produkty.

Následují dva výborní zástupci mladé fotografické generace, shodou okolností oba dlouhodobě pracující v zahraničí. Je nám velkou ctí uvítat na našich stránkách Janu Ašenbrennerovou a Davida Harnga.

FV 09 21

Jako každý rok, tak i letos přinášíme tradiční vyhodnocení soutěže EISA MAESTRO, která díky účasti vysoce kvalitních fotografů ze dvou desítek zemí přinesla nádherné výsledky. Představujeme Willema Kuijperse z Nizozemí, Paulinu Petit z Francie a Barbaru Farkas z Maďarska. Téma Faces (Tváře) zaujalo i řadu našich výborných fotografů a vítěz našeho národního kola se Roman Jaroš, se tentokrát umístil těsně na čtvrtém místě. Kvalita české fotografie se prostě nezapře!

A to už jsme za čtyřicátou stranou, hned poté, co jsme si prohlédli novou FotoEsej Kevina V Tona a upoutávku na nádhernou brněnskou výstavu Otisk cest, kterou připravila manželská dvojice dvou úžasných francouzských fotografů. Za velmi důležitý považujeme investigativní článek JUDr Pavly Nečasové v rubrice FotoPrávo, který se zabývá obranou proti zneužití zdánlivě běžných autorských fotografií, popisuje přístup Policie ČR i našich soudů a nabízí způsob, jak se má postižený fotograf bránit.

V polovině a druhé polovině tohoto vydání jsme si dovolili poblahopřát vítězům největší fotografické soutěže současnosti s názvem CEWE Photo Award, s tím, že se těšíme na celkového vítěze, kterého porota této soutěže vyhlásí v tomto měsíci září. Pokračujeme dalšími inspirativními a praktickými články od Jakuba Cejpka, Lukáše Tycara, Jana Strii a dalších a dalších a samozřejmě nechybí vyhodnocení a nejlepších dvacet snímků z tématu Příroda ve městě, soutěže Fotograf roku.

Nezapomeňte si občas prohlédnout některé z videí, která vám v našich materiálech nabízíme formou QR kódu. Dozvíte se ještě více…

Fotograf roku 21 jde do finále a má nová témata pro 22. ročník

Téma STOPY na vás čeká až do 26. září! Nezapomeňte vložit své nápadité snímky! Píšeme o něm v záhlaví jeho galerie: „Také vám připadá poslední téma symbolické? Každý po sobě zanecháváme stopy a třeba i elektronickou, soutěžní a obrazovou stopu. Otisky nohou či tlapek v písku, blátě, sněhu… nebo jiné otisky činnosti – například bobří hráze, ptačí hnízda, stopy lidské civilizace…“ Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

FV 09 21

V zářijovém FotoVideo například najdete:

ROZHOVOR: DAVID HARING

Krajina je moje srdcovka, ale objevuji i další fotografické žánry.

ROZHOVOR: DAVID HARING

ROZHOVOR: JANA AŠENBRENNEROVÁ

Focením žiji, lidé jsou pro mě magnety.

ROZHOVOR: JANA AŠENBRENNEROVÁ

FOTOPRÁVO: ZNEUŽITÁ FOTOGRAFIE?

Fotografové, braňme si svá autorská práva!

SOUŤĚŽ: CEWE PHOTO AWARD 2021

Vyhlášení deseti vítězů užšího výběru této největší světové soutěže.

SOUŤĚŽ: CEWE PHOTO AWARD 2021

NEGATIV, NEBO DIAPOZITIV – O TO ZDE BĚŽÍ

Filmová fotografie je krásná z mnoha důvodů. Zkusíte ji?

NEGATIV, NEBO DIAPOZITIV – O TO ZDE BĚŽÍ

MINIATURNÍ SVĚT PŘED OBJEKTIVEM

Makrofotografie je jedním z nejoblíbenějších fotografických žánrů. Už jste jí zkusili a s čím?

MINIATURNÍ SVĚT PŘED OBJEKTIVEM

LAOWA PŘEDSTAVUJE: LUKÁŠ TYCAR

Laowa Argus 33 mm f/0,95 CF APO 52 oceněný EISA.

LAOWA PŘEDSTAVUJE: LUKÁŠ TYCAR

FOTOGRAF ROKU: NOVÁ TÉMATA

Ročník 22 největší naší fotografické soutěže začíná novými tématy, která brzy najdete na našem webu.

FOTOGRAF ROKU: NOVÁ TÉMATA

…a další a další důležité, inspirativní i praktické články

Podzim je pomalu a jistě zde, je čas na nové předplatné! Chcete paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém, předplatné ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte. Takové je naše předplatné!

V září FotoVideo září

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.