44 budějovických fotografií a Krásná a divoká v Galerii Nahoře

Publikováno: 24. prosince 2022 | autor Redakce
lenka-puzmanova-1.jpg

Galerie Nahoře v Českých Budějovicích zve na první výstavy roku 2023.

České Budějovice se na fotografiích většinou prezentují jako prosluněná, turisticky oblíbená destinace, zatímco očima Lenky Pužmanové jsou městem, které v sobě skrývá mnoho zajímavostí na nečekaných, často těch nejobyčejnějších místech, která by pro jiného byla fádní, nezáživná a nudná.

44 budějovických fotografií
Lenka Pužmanová
Galerie Nahoře
1. - 15. ledna 2023

Autorka na svých procházkách hledá scény a momenty z českobudějovické každodennosti, které mohou být sice zaměnitelné s jiným městem, avšak Budějčákům se při pohledu na konkrétní výjevy jistě vybaví mnohé maličkosti, které mají rádi právě na svém rodišti či městě, ve kterém žijí.

lenka-puzmanova-1.jpg

Pohledy na pozoruhodné prostory, architekturu, různé předměty či situace, které si Lenka Pužmanová vybírá, jsou odrazem jejího grafického cítění, díky němuž její fotografie nabízí neotřelé a originální zachycení všedních dní v Českých Budějovicích.


Amatérské fotografii přírody se RNDr. Jan Kopecký, profesor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a člen Klubu fotografů přírody, věnuje už od mládí. Je velký milovník české přírody a každou volnou chvíli věnuje procházkám nebo výjezdům za zvěří, ptáky nebo jarními květy či orchidejemi. Nejraději z celého roku má ale jaro, kdy se do Čech vrací stěhovaví ptáci.

Krásná a divoká  II.
Jan Kopecký
Galerie Nahoře
25. ledna - 19. března 2023

Jak sám říká: " Ve vzduchu je cítit nový život, příslib naděje a já se na svých toulkách s fotoaparátem snažím zachytit všechno krásné, zajímavé a vzrušující. Fotografování volně žijících ptáků nebo zvířat vyžaduje hodně trpělivosti i trochu štěstí. Fotograf je pak odměněn neopakovatelným zážitkem, na který může nad povedenou fotografií dlouho vzpomínat".

foto-jan-kopecky.jpg

Jan Kopecký má vedle velké znalosti života zvířat a pohotovosti při lovu beze zbraní i velké estetické cítění.  Většina jeho fotografických obrazů je výtvarně velice hodnotná. Jsou to úžasné fotografie.  Nádherně čisťounké.

Tato slova potvrzuje i první cena "Zlatý jelen Slávy Štochla", kterou získal Jan Kopecký v roce 2012 v kategorii ostatní živočichové za snímek „Lovčík vodní“.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.