12. ročník Blatenského fotofestivalu

Publikováno: 11. září 2017 | autor Redakce
12. Blatenský fotofestival

12. ročník Blatenského fotofestivalu proběhne tradičně třetí zářijový víkend (16.-17.9) v Blatné. Tento jedinečný festival je nejen ukázkou tvorby řady vynikajících fotografů, ale především inspirativním setkáním. Letošním ročníkem se nese téma„IDentita“, kterou svým specifickým způsobem pojalo více než 60 autorů.

Kamila Berndorffová, dramaturgyně fotofestivalu, k jeho průběhu dodává: „Na našem festivalu se každoročně setkávají renomovaní fotografové, profesoři a studenti vysokých škol, odborná veřejnost i laické publikum. Lidé se k nám rádi vracejí, mezi pravidelné hosty patří fotografové zvučných jmen jako Vladimír Birgus, Miro Švolík nebo Jirka Hanke. Návštěvníkům se prý líbí prostředí, dramaturgie, výborná organizace, osobitý doprovodný program, kompaktnost, ale hlavně milá, rodinná atmosféra“.

Blatenský fotofestival si i letos drží stejný formát. To znamená konfrontaci přístupů zavedených autorů s aktuální tvorbou. Kromě hlavních umělců, kteří vystavují ucelenější a rozsáhlejší soubory, dostávají tedy možnost na platformě tzv. Otevřené scénypředstavit práce menšího rozsahu i studenti a fotografové méně proslulí. Centrum Blatné, především rozlehlý sál domu U bílého lva, se tak po dva festivalové dny otevře velmi širokému spektru pohledů na dané téma.

Městské muzeum vystavuje díla šesti vynikajících umělců, každý svým osobitým způsobem ztvárňuje téma identity: Milenu Dopitovou, Miroslava NěmečkaJolanu Havelkovou, Lenku Bláhovou, Jakuba Jurdiče, Marka Matuštíka a dnes již legendární dvojici Alenu VykulilovouFrantiškem Dostálem.  V historických prostorách šatlavy představí své práce skupina fotografů prezentující se pod názvem SkupinaNeskupina.

Ve Starém paláci blatenského zámku uvidíme originální velkoplošné fotografie proslulého fotografa Pavla Máry, který patří k výrazným představitelům evropské fotografie. V zámeckém „konibaru“ vystavují práce absolventů Akademie současné fotografie Pavla Mately, mající blízko ke konceptuálnímu umění.

Úsměvné i méně úsměvné chvíle reálného socialismu si připomeneme souborem Jak se žilo…, zapůjčeným ze sbírek Svazu českých fotografů. Zážitek z výstavy umocňují krásné prostory kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Součástí doprovodného programu Blatenského fotofestivalu budou také přednášky význačných fotografů Tomáše PospěchaJiřího Hankeho a psycholožky Evy Šimotové. Celým víkendem nás bude doprovázet milovník fotografie Honza Flaška, který je také jedním z „otců“ projektu Fotojatka. S ozvěnami Fotojatek se návštěvníci setkají během sobotního večera v kinosále Sokolovny, kdy se promítnou zajímavé fotosérie významných fotografů s hudebním podkresem.

Návštěvníci se mohou těšit nejen na vizuální prožitek ze samotných fotografií, ale také na osobní setkání s fotografy, otevřené debaty, přednášky, domácí fotografický ateliér, hudební doprovod a koncert svérázné francouzky Aude Martin či projekci filmu Koudelka fotografuje svatou zemi – mistrně zachycený dokument o tvůrčím procesu světoznámého českého fotografa Josefa Koudelky, který je příbuzenskými svazky spjat s Blatnou.

Více informací najdete zde.

12. Blatenský fotofestival

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.