TCL 65X10: Vlajková loď TCL do detailů

Publikováno: 4. května 2020 | autor Redakce
TCL 65X10: Vlajková loď TCL do detailů

Poslední dobou se rozmáhá spolupráce velkých výrobců televizorů s význačnými výrobci reproduktorů či zesilovačů. Důkazem je i TCL a tento nejen technologicky ojedinělý televizor.

Vlajková loď značky používá nejen světově unikátní obrazovku, ale také ojedinělý audio systém od společnosti Onkyo. Ten můžete najít i v některých dalších televizorech TCL, tady je ale na trochu jiné úrovni, což je jasně slyšet, a také je jinak řešený.TCL 65X10

Zatímco většinou bývá zvuková lišta přímo pod obrazovkou, u X10 je součástí podstavce. To na druhou stranu neznamená, že byste nemohli televizor namontovat na zeď. Jen je třeba lištu oddělat. A když jsme u toho – audio systém Onkyo je typu 2.2 a tudíž jsou jeho součástí dva reproduktory středo-výškové a dva basové. Vše vyzařuje směrem k divákovi a vše je také kryto nesnímatelnou textilií. Zesilovač pak na všechny čtyři reproduktory rozděluje výkon rovnoměrně po 20 wattech.TCL 65X10

Speciální obrazovka, ultratenká koncepce

Co se týče panelu, je TCL 65X10 ještě unikátnější. Představte si LCD obrazovku typu Quantum Dot (QLED) s krystaly z anorganické slitiny s frekvencí 100 Hz, která má na zadní straně plošné podsvícení (Direct LED) složené z 15.360 miniaturních LED žárovek. Ty jsou uskupeny do 768 zón, přičemž každá z nich může být samostatně řízena, tzn. že u ní jde regulovat úroveň vydávaného světla.TCL 65X10

X10 je ke koupi s jedinou úhlopříčkou 165 cm (65"), v rozlišení Ultra HD (4K), tedy 3840 x 2160 bodů, a přijde na 64.990 Kč. Na příjem českého pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC byl testován u CRA a tudíž může používat logo „DVB-T2 ověřeno“. Má ale samozřejmě k dispozici kompletní tunerové osazení, tedy včetně satelitního DVB-S2, a zabudována je poslední verze „červeného tlačítka“, HbbTV 2.0, kterou je zapotřebí po instalaci zapnout v menu nastavení TCL. Vše obsluhuje operační systém Android TV 9.0 s přístupem na tržiště aplikací Google Store.

Designová koncepce je postavena na tenoulinké obrazovce bez tradičního rámečku s přisazenou částí s elektronikou, jakýmsi hrbem, ve spodní partii obrazovky. V nejužší části tak má televizor pouze 7,8 mm, v nejhlubší 95 mm.

V ceně dostanete dva dálkové ovladače. Klasický pracující přes infra a zjednodušený kompaktní pracující jak přes infra, tak přes Bluetooth. Je v něm i mikrofon a překvapivě druhý mikrofon je umístěn přímo do televizoru. Na jeho zadní straně se dá navíc fyzicky vypnout, což se určitě může hodit.TCL 65X10

TCL X10 se sice ještě v češtině ovládat nedá (to se teprve chystá, a to včetně například přepínání kanálů), ale pokud vyslovíte například „Wohnout“, nebo „guláš“, odkáže vás na Youtube, kam také vede drtivá většina dalších dotazů.

Kompatibilita s posledními zvukovými i video formáty, výborné ovládání

Velkou výhodou televizoru, kterou ne vždy u konkurence najdete, je nesporně nejen bohatá kompatibilita s nejrůznější formáty audia, včetně Dolby Atmos a DTS-HD Master Audio, ale také kompatibilita s obsahem provedeným technologií HDR (vysoký dynamický rozsah), který už dnes můžete najít na některých video službách, jako například Amazon Prime Video. TCL X10 si tak vedle základního standardu HDR10 a HLG určeného pro televizní vysílání, poradí i s HDR10+ a hlavně s Dolby Vision, což byl původně kinoformát.

Ovládání televizoru s Android TV není vždy zcela jednoduché. Společnost TCL to však u tohoto přístroje dotáhla hodně daleko. Ve firemním menu nastavení se dá pohodlně kolovat, což ovládání urychluje, k dispozici je ještě (vedle nabídky Home a menu nastavení Googlu, kde se už kolovat nedá) i výtečné kontextové menu na tlačítku s vodorovnými čárkami. Pokud jste v televizním tuneru můžete přes něj například změnit obrazové nastavení a je tu také výtečná možnost vypnout obrazovku a ponechat v chodu pouze zvuk. To se hodí nejen při poslechu rozhlasových stanic vysílaných jak přes satelit, tak přes DVB-T/T2 a také tím významně snižujete spotřebu.

Pro vyvolání naladěných kanálů se dalo použít jak OK, tak speciální tlačítko List, které je k tomu primárně určeno a mělo by fungovat za jakýchkoli okolností. K dispozici je rovněž svižně vyvolávaná programová nabídka EPG (zde Guide) a tlačítko je na klasickém dálkovém ovladači pěkně po ruce.

Na tlačítku domečku (Home) pak najdete například vstup do aplikací, mezi nimiž nechybí ani ty lokální, jako například výtečné HBO GO či neméně dobrá internetová televize Lepší.TV, a jsou tu také například Pohádky, Skylink Live TV či výborná firemní aplikace „Centrum médií“. Ta dává možnost přehrát hudbu, fotografie a video buď zvlášť nebo na jeden zátah. Kompatibilita byla vynikající, jediné co by potřebovalo vylepšit jsou externí titulky ve videu u nichž se nedá nastavit ani velikost, ani česká znaková sada.

„Centrum médií“ také výborně podávalo videa se zmiňovanou technologií HDR10 (výtečné to bylo zejména u přesvětlené scény) a Dolby Vision. Aby toho nebylo málo, televizor vždy název standardu zobrazí a ukazuje například i obsah přehrávaný třeba se zvukem DTS-HD Master Audio. Ten navíc reprosystém vysloveně roztančil a bylo znát, že jakmile jste do něj pustili kvalitní audio obsah, okamžitě se probudil k ještě lepšímu výkonu. Vedle toho televizor výtečně resamploval z nižších rozlišení (i nižších než současné televizní vysílání), a byla také vidět výborná práce s pohybovou ostrostí (pokud to samozřejmě vůbec bylo možné). Obraz vás ale určitě překvapí i na běžných kanálech komerčních televizí šířených přes DVB-T2.

Pokud vás TCL 65X10 zaujal, určitě ho nekupujte přes internet, ale nelitujte času, navštivte nějaký dobrý obchod a nechte si ho z demonstračního režimu přepnout do domácího prostředí a klidně zhlédněte i současné DVB-T/T2. A možná byste si sebou mohli vzít i sluchátka. I tady výborný audio systém Onkyo ukazoval, co umí.TCL 65X10

 

Je na čase ušetřit, a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Rok 2020 prožijte s naším časopisem, který vychází pravidelně koncem každého kalendářního měsíce. Objednáte si ho a dostanete po zaplacení výhodný dárek ZDARMA dle vašeho výběru. Objednejte si tedy raději hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 a také elektronicky například na:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video/

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu ta cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! UŠETŘÍTE!

 

Už máte voňavé květnové FOTOVIDEO? Podívejte se, co v něm najdete: ZDE.

Voňavé květnové FOTOVIDEOVoňavé květnové FOTOVIDEO – vychází 30. 4. 2020

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.