Starý objektiv a středoformátová bezzrcadlovka? Jde to!

Publikováno: 21. prosince 2019 | autor Redakce
hasselblad-otvirak---kopie.jpg

Starý objektiv a středoformátová bezzrcadlovka? Jde to!

Ve druhé polovině minulého století zaznamenala obrovský rozmach kinofilmová fotografie, kde se využíval klasický formát s políčkem o velikosti 24 × 36 mm. Dříve dominantní středoformáty pracující se svitkem šíře 6 cm byly postupně vytlačeny do rukou uměleckých a náročných fotografů. V dnešní době tomu není jinak a středoformátové digitály stále platí za to nejlepší, s čím může fotograf pracovat, pokud prahne po nekompromisní obrazové kvalitě.

S vývojem bezzrcadlovek došlo i na středoformátové aparáty, které jsou na trhu již nějaký ten pátek a jejichž cena se ustálila sice na vyšší hladině, pro běžného smrtelníka však není nedostupná. Do 150 tisíc korun dnes bez problémů pořídíte některý z modelů Fujifilm GFX nebo Hasselblad X1D či poměrně oblíbený Pentax 645Z, který nabídne odlišnou zrcadlovkovou konstrukci.

hasselblad-x1d-01.jpg

Všechny tři zmíněné fotoaparáty mají také jeden společný parametr a tím je použitý snímač, který ve skutečnosti není středoformátový, tedy 6 × 6 cm, ale menší, i když stále větší, než je kinofilmové políčko.

Konkrétně se jedná o snímač, jehož rozměry jsou 44 × 33 mm (zcela přesně je to 43,9 × 32,9 mm) a má rozlišení 50 Mpx. I zde najdeme mírné rozdíly, Fuji udává rozlišení 51,4 Mpx. Ostatní (dražší) modely zařazené mezi digitální středoformáty nabídnou jak vyšší rozlišení, tak větší snímač a analogicky mají také vyšší cenu.

U objektivů pro středoformátovou fotografii vždy platilo, že
...


cz-sonnar.jpg

Celý článek a kvalitně vytištěné fotografie najdete v tištěném lednovém vydání FotoVideo.
Více o obsahu celého lednového vydání roku 2020 najdete zde.

fotovideo-vice-casopisu-fv01-.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.