Sony představilo tři širokoúhlé objektivy pro APS-C fotoaparáty s bajonetem E-mount

Publikováno: 3. června 2022 | autor Redakce
4.-11-zv-e10-gp-vpt2bt-selfie-mid.jpg

Nové objektivy nabízejí široký úhel záběru, vynikající rozlišení obrazu a kompaktnost – celkový počet objektivů Sony E-Mount tak vzrostl na 70.

První z nových objektivů, E PZ 10-20mm F4 G, s ohniskovou vzdáleností 10-20 mm pro APS-C nebo 15-30 mm ekvivalent ohniskové vzdálenosti s fullframe snímačem je nejmenší a nejlehčí ultraširokoúhlý objektiv na světě s konstantní světelností F4 a výkonným zoomem pro APS-C.

Vynikající obrazové vlastnosti objektivu řady G, dokonalý výkon ostření (AF) a všestranný power zoom se spojují v kompaktním zoomovém objektivu, který si zachovává konstantní délku v celém rozsahu zoomu a nabízí vytříbený vizuální projev a ovladatelnost při natáčení videa i fotografování.

4.-1020-ilce-6600-gimbal.jpg

Objektiv E 15mm F1.4 G (ekvivalent pro 35mm full frame snímač: 22,5 mm) přináší krásný bokeh, světelnost F1,4 a vynikající rozlišení charakteristické pro objektivy řady G. Představuje všestranný objektiv pro fotoaparáty s APS-C čipem a nabízí obrovský tvůrčí potenciál. Tento kompaktní a lehký základní objektiv poskytuje dynamický obraz, vynikající ostření a ovládání a je skvělý pro fotografování i nahrávání videa s vysokou ovladatelností.

Ultraširokoúhlý objektiv E 11mm F1.8 pro APS-C s velkou clonou (ekvivalent pro 35mm full frame snímač: 16,5 mm) přináší vynikající rozlišení po celé ploše snímku, nádherný bokeh a rychlé a spolehlivé ostření pro dramatický efekt i úžasné selfie. Je kompaktní a lehký, proto je ideální volbou pro vlogování a natáčení videí na cestách.

E PZ 10-20mm F4 G

Nejmenší a nejlehčí na světě pro jedinečnou mobilitu a snadnou manipulaci. Objektiv E PZ 10-20mm F4 G je o 20 % lehčí než jeho předchůdce (SEL1018), je tedy nejmenším a nejlehčím objektivem ve své třídě s celkovou hmotností pouhých 178 gramů – a to i s power zoomem. Objektiv navíc využívá vnitřní mechanismy zoomu a ostření, a proto se při zoomování nebo ostření nemění jeho délka. Změny těžiště objektivu jsou minimální, což z něj činí skvělou volbu pro stabilní natáčení vlogů či natáčení videí s gimbalem.

1.-1020-a-mid.jpg

Tři asférické členy jsou ideálně umístěny tak, aby potlačily zakřivení obrazového pole a astigmatismus, což jsou běžné problémy ultraširokoúhlých objektivů. Součástí optické dráhy jsou také dva ED členy ze skla (Extra-low Dispersion), které účinně potlačují chromatickou aberaci. Asférický člen ED dále přispívá k vysokému rozlišení až po samotné okraje snímku.

2.-zv-e10b-1020-right-mid.jpg

Minimální vzdálenost automatického zaostřování je 0,2 metru při maximálním zvětšení 0,14x, zatímco minimální vzdálenost manuálního ostření je 0,13 ~ 0,17 metru při maximálním zvětšení 0,18x.

E 15mm F1.4 G

Rozlišení charakteristické pro řadu G a výjimečný bokeh. Objektiv E 15mm F1.4 G má široký 15mm úhel záběru (ekvivalent pro 35mm full frame snímač: 22,5 mm) a nabízí působivé rozlišení charakteristické pro objektivy řady G.

1.-15-a-mid.jpg

Tři asférické členy, které jsou součástí pokročilé optické konstrukce, účinně kompenzují zkreslení a poskytují vynikající rozlišení po celé ploše snímku, a to i přes široký 15mm záběr objektivu. Přidání jednoho ED prvku ze skla (Extra-low Dispersion) a jednoho prvku Super ED ze skla pak potlačuje chromatickou aberaci.

Díky minimální ostřící vzdálenosti 0,17 m a maximálnímu zvětšení 0,15x při manuálním ostření, lze dosáhnout působivých detailních záběrů při fotografování i nahrávání videí.

3.-15-compact-mid.jpg

Použití asférických členů a efektivní konstrukce, velká světelnost a vysoké rozlišení – to vše v lehkém objektivu o hmotnosti 219 g, který má průměr pouze 66,6 mm a délku 69,5 mm. Díky širokému úhlu záběru, kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti je ideální pro fotografování hvězdné oblohy, krajiny, architektury a scén v interiérech i objektů v pohybu, například při fotografování sportů.

E 11mm F1.8

Vynikající rozlišení a nádherný bokeh. Velmi široký úhel záběru objektivu E 11mm F1.8 je ideální pro snímky interiérů a snímky s výrazným využitím hloubky ostrosti. Tři asférické prvky a tři ED prvky ze skla (s extra nízkým rozptylem) dosahují trvale vysokého rozlišení od středu obrazu až po jeho okraje, a to i přes ultraširoký úhel záběru objektivu 11 mm, (ekvivalent pro 35mm full frame snímač:16,5 mm).

1.-11-a-large.jpg

Asférické čočky jsou pečlivě umístěny tak, aby kompenzovaly zkreslení a poskytovaly vynikající rozlišení po celé ploše snímku i při široce otevřené cloně. Doplnění ED prvkem dále potlačuje chromatickou aberaci a účinně omezuje barevné závoje, které se častěji vyskytují na okrajích snímku.

Maximální clona F1,8 tohoto objektivu umožňuje snadno dosáhnout hlubokého rozostření pozadí. Uživatelé mohou snadno dosáhnout rozostření pozadí, takže při vlogování lépe vyniknou, nebo mohou vytvářet nádherné vzory bokehu při snímání ultraširokoúhlých nočních scén.

2.-11-b-large.jpg

Dva pokročilé lineární motory zajišťují rychlé, přesné a tiché ostření. Sledování zaostřených objektů je k dispozici pro fotografie i při nahrávání videí. Objektiv maximalizuje rychlostní potenciál použitého těla fotoaparátu a spolehlivě udržuje přesné zaostření i na pohybujících se objektech.

Cena a dostupnost

E PZ 10-20mm F4 G bude v prodeji od poloviny června u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za doporučenou cenu 21 990 Kč.

E 15mm F1.4 G bude v prodeji od poloviny června u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za doporučenou cenu 21 990 Kč.

E 11mm F1.8 bude v prodeji od poloviny června u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za doporučenou cenu 15 390 Kč.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.