Recenze monitoru ViewSonic ColorPro VP2768a-4K pro fotografy

Publikováno: 6. března 2022 | autor Redakce
video-editor-pc.jpg

Rádi si všímáme monitorů, které co nejvěrněji zobrazují to, co jsme svými přístroji vyfotili nebo natočili. Aktuálně jsme si pro naši recenzi vybrali z nabídky ViewSonicu a podíváme se na něj co nejblíže. Pyšní se totiž výborným zobrazením v širokém pozorovacím úhlu

Představme si ho

Už z názvu vyplývá, že se konstruktéři ViewSonicu snažili jít co nejvíce vstříc fotografům a grafikům. Je navržený tak, aby poskytoval co největší přesnost a zobrazoval práci uživatelů živými a realistickými barvami. Výrobce zdůrazňuje co nejbližší přiblížení se barevné realitě.

cad-cam-pc.jpg

Každý chceme vidět věci tak, jak skutečně vypadají. Bez zbytečných příkras a na druhou stranu bez šedivého závoje. Námi zkoumaný monitor vykazuje stoprocentní pokrytí barev sRGB, což má certifikováno od Pantone, a poskytuje tak standardní barvy a přesné výsledky zobrazení po celé ploše. Užijete si stálé, spolehlivé a také velmi flexibilní síťové připojení s integrovaným gigabitovým ethernetovým portem, zatímco USB-C poskytuje současné jednokabelové řešení pro připojení a nabíjení všech periferií a příslušenství.

 


 

Základní vlastnosti

  • Velikost: 27"
  • Rozlišení: 3840 × 2160 px
  • Poměr stran: 16:9
  • Panel: IPS
  • Barvy: 10bitový
  • Obnovovací frekvence: 60 Hz
  • Odezva: 6 ms
  • Ceny: 17 300–18 500 Kč dle prodejce

 


 

Pro zajištění přesných jednotných barev je každý z monitorů ViewSonicu už z výroby kalibrován tak, aby poskytoval hodnotu nižší než Delta E2, což je už v základu výborná přesnost barev. Jak jsme se již zmínili, důležitou vlastností tohoto typu monitoru je integrovaná funkce uniformity barev, která zajišťuje konzistentní barevnost na celé obrazovce. Navíc 14bitová 3D vyhledávací tabulka vytváří hladkou paletu 4,39 bilionu barev.

photographer-2-pc.jpg

Designově se jedná o velmi povedenou ergonometrii poskytující komfort pro zvýšenou produktivitu. Pracovat byste s ním měli vydržet v pohodlí opravdu dlouho. K dispozici je i funkce hardwarové kalibrace, která vám umožní rychle a snadno zkalibrovat monitor pro fotografování, grafický design, tvorbu obsahu a další barevné procesy.

Komu je určen?

Hlavně pro grafikům, fotografům všech kategorií s důrazem na poučené amatéry. Nabíjí přes USB-C jedním kabelem, tudíž je ideální k moderním notebookům. Má totiž přes USB-C i síťovou kartu pro připojení do sítě, což už dnešní notebooky nemají. Musí se spolehnout na Wi-Fi, což je mnohem pomalejší.

vp2768-4k-f01(1)-pc.jpg

Jedná se o profesionální 27" monitor se 4K rozlišením (3840 × 2160 px), který disponuje rychlostí odezvy 6 ms a jasem 350 cd/m². Díky bezrámečkovému provedení je skvělou volbou také pro použití v sestavě s více monitory pro náročnější grafické práce a úpravy fotografií a videí.

Zajistěte si čistý obraz ve vysokém rozlišení

ColorPro VP2768a-4K se může pochlubit výborným panelem s rozlišením 4K s více než osmi miliony pixelů, což je až o 300 % vyšší hustota než u jiných Full HD monitorů. Nabízí proto velmi jemné detaily všech digitálních výtvorů s vynikající čistotou.

Ověření barev společností Pantone

Jak je u výrobců monitorů dobrým zvykem, i monitory VP2768a-4K ColorPro prošly náročnými testy a byly ověřeny společností Pantone, což je přední světová autorita v oblasti barev, o které jsme již dříve psali. Pro každého uživatele to znamená, že takto ověřený výrobek poskytuje vysokou věrnost při simulaci celé škály barev v reálném prostředí, což je ověřeno systémem Pantone Matching System.

vp2768-4k-lf02-pc.jpg

Konektivita je skutečně nadčasová

Díky pokročilým možnostem připojení, sestávající z konektorů RJ45 a USB-C, je monitor ViewSonic ColorPro VP2768a-4K typem „vše v jednom“. Rozšiřuje funkce připojeného notebooku a umožňuje připojení dalších zařízení. Je možné si tak zajistit potřebné nabíjení (které přenáší výkon až 90 W), přenášet data, video a zvuk pomocí jediného kabelu připojeného k portu USB-C. Vestavěný ethernetový port poskytuje opravdu rychlé a stabilní síťové možnosti.

Mnohostranné využití

Tento typ monitoru je přizpůsoben k vytváření různých pracovních postupů několika způsoby v závislosti na potřebách uživatele. Příkladem je systém práce obrázek po obrázku, kdy máte možnost zobrazení z více vstupních zdrojů vedle sebe pomocí dvoubarevného modulu sRGB, Rec. 709 nebo jiných režimů současně.

vp2768-4k-c01-pc.jpg

Je libo rozdělená obrazovka? Pokud máte pouze jeden vstupní zdroj, můžete si rozdělit obrazovku na více částí s vlastním jedinečným zobrazením. Získáte tím jiný pohled na svou práci z nové perspektivy.

Chrání vaše oči

Monitor ViewSonic ColorPro VP2768a-4K je vybaven technologiemi Flicker-Free a Blue Light Filter, které účinně zabraňují únavě očí způsobené delší dobou sledování obrazovky, tudíž problémům každého, kdo pracuje a tvoří digitálně dlouhodobě.

Co o tomto monitoru konstatovat závěrem?

Ano, termín supermoderní není nadsázka. Odpovídá potřebám současného aktivního fotografa, grafika či filmaře a je dobrou investicí do budoucna nejen díky progresivní konektivitě. Má výraznou přesnost barev s tím, že pokrývá 100 % sRGB, Rec. 709 a široký barevný gamut. Vyhovuje přísným průmyslovým standardům a přesně reprodukuje barvy.

vp2768-4k-lb01-pc.jpg

Můžete na něm pozorovat ještě realističtější, živější a přesnější výsledky své práce z různých zdrojů a zobrazovat si barvy na naprosto stejných úrovních. Navíc je pohodlný uživatelsky, šetrný a mnohostranně využitelný. Ještě ke všemu je i přes svůj výkon levný, tudíž přístupný širokému okruhu uživatelů.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.