Panasonic LUMIX GH5M2

Publikováno: 14. července 2021 | autor Redakce
Panasonic LUMIX GH5M2

Nový LUMIX GH5M2 přináší interní video v kvalitě C4K 4:2:2 10-bit v 60p a WiFi Streamování 1080/60p.

Společnost Panasonic představuje LUMIX GH5M2, který se může pochlubit špičkovými funkcemi, které ocení všichni nároční fotografové a filmoví tvůrci:

Panasonic LUMIX GH5M2

  • LUMIX GH5M2 na platformě výkonného modelu GH5 nabízí 10bitový interní záznam videa v kvalitě C4K*1/4K 60p s barevným vzorkováním 4:2:2*2 a současným HDMI výstupem 4:2:2 10-bit
  • Díky předinstalovanému klíči V-Log L lze snadno sladit barevný tón se záznamem v režimu V-Log S1H/S1 a V-Log L GH5/GH5S.
  • Snímač Digital Live MOS s rozlišením 20,3 megapixelu a antireflexní vrstvou AR (Anti-Reflective) čistě zachycuje detaily a funguje jako hnací motor pro vynikající výkon objektivu. Obrazový procesor byl rovněž inovován a nyní využívá nejnovější vysokorychlostní a vysoce výkonnou procesorovou technologii Venus Engine.
  • LUMIX GH5M2 se může pochlubit rychlým a vysoce přesným automatickým ostřením. Obsahuje pokročilou technologii hlubokého učení, která rozpoznává konkrétní objekty, a to včetně lidí a zvířat. Při snímání osob GH5M2 kromě rozpoznání očí, obličeje a těla rozpoznává pomocí technologie detekce v reálném čase samostatně také hlavu, což samotné ostření ještě zrychluje a zpřesňuje.
  • Pro dosažení neroztřeseného záznamu z ruky je nyní stabilizace obrazu (Body I.S.) v těle LUMIX GH5M2 ještě dokonalejší, což umožňuje používat o 6,5 EV delší čas závěrky než v režimu bez stabilizace*3. Díky použití nejnovějšího algoritmu vyvinutého pro přístroj Lumix S1H je záznam videa plynulý a stabilní, i když je kameraman v pohybu.
  • Dotykové ovládání je pohodlné díky volně otočnému a výklopnému 3,0“ LCD s poměrem stran 3:2 a vysokým rozlišením 1840 tisíc bodů. V porovnání s modelem GH5 se LCD vyznačuje vyšším jasem a vynikající reprodukcí barev, což zajišťuje skvělou viditelnost ve venkovním prostředí.
  • Kromě živého streamování videa přes kabel umí LUMIX GH5M2 i bezdrátový živý streaming v kombinaci s uživatelsky přátelskou aplikací LUMIX Sync pro chytré. Po budoucí aktualizaci firmware, která nabídne IP streamování RTP/RTSP*4, bude také možné streamovat stabilní, vysoce kvalitní a ozvučený obraz*5.
  • Tělo LUMIX GH5M2 je dostatečně odolné, aby vydrželo náročné a dlouhodobé používání v terénu. Jeho přední a zadní rám je vyroben z hořčíkové slitiny a je odolný proti stříkající
    vodě *6, prachu a mrazu až do teploty -10°C.
  • LUMIX GH5M2 nabízí Bluetooth 4.2, a dále 5GHz (IEEE802.11ac)*6 i 2,4GHz (IEEE802.11b/g/n) Wi-Fi.
  • Většina příslušenství pro GH5, jako je mikrofonní redukce XLR, dálkový ovladač spouště a bateriový grip, je kompatibilní s modelem GH5M2.

Panasonic LUMIX GH5M2

*1 Odpovídá rozlišení 4K (4096 × 2160) podle definice Digital Cinema Initiatives (DCI).

*2 Za podmínky, že přístroj je v podmínkách zaručujících provoz, a je provozována na baterii. Doba záznamu závisí na kapacitě baterie a SD paměťové karty. Záznam se může v režimu C4K/4K 60 sn/s 10-bit a v anamorfním režimu Anamorphic Mode automaticky zastavit z důvodu ochrany přístroje.

*3 Na základě standardu CIPA [Směr kolmý/příčný náklon: zaostřovací vzdálenost f=60 mm (ekvivalent 35mm fotoaparátu f=120 mm) při použití H-ES12060.

*4 Při nastavení adresy URL RTMPS nelze zvolit 16 Mb/s.

*5 Odolnost proti stříkající vodě je termín používaný k popisu dodatečné úrovně ochrany, kterou tento fotoaparát nabízí proti vystavení minimálnímu množství vlhkosti, vody nebo prachu. Odolnost proti stříkající vodě nezaručuje, že nedojde k poškození, pokud je tento fotoaparát vystaven přímému kontaktu s vodou.

*6 V některých zemích není k dispozici 5GHz Wi-Fi.

 

Model LUMIX GH5M2 disponuje také následujícími funkcemi:

Panasonic LUMIX GH5M2

1. Vysoce kvalitní video s možností pokročilé editace

Hybridní fotoaparáty řady LUMIX GH se vyznačují vynikajícím výkonem pro profesionální videotvorbu a LUMIX GH5M2 je schopen prakticky neomezeně nahrávat video v různých prostředích. Dokonce i v rozlišení C4K/60 sn/s je využita celá plocha snímače GH5M2, což uživateli umožňuje nahrávat video bez ořezu, tedy s uvedeným ohniskem objektivu objektivu.

Pro zajištění vysokého dynamického rozsahu a širokého barevného spektra má GH5M2 předinstalovaný SW klíč V-Log L, takže jej není nutné zvlášť kupovat a maximální záznamové možnosti jsou k dispozici ihned.

V-Log L zachycuje obraz v plném barevném a dynamickém rozsahu při zachování všech barevných informací, což představuje velkou výhodu při postprodukčním zpracování. Pro uživatele, kteří dávají při postprodukci přednost konkrétnímu barevnému profilu, je k dispozici 35 kompatibilních konverzních LUT tabulek pro filmové kamery VariCam, které jsou ke stažení zdarma. Součástí sady nástrojů pro práci s videem z GH5M2 jsou také praktické nástroje, jako je Waveform Monitor a V-Log View Assist.

Stejně jako S1H, vlajková loď řady S, nabízí LUMIX GH5M2 v nabídce Photo Style dva typy gama presetů Cinelike. Tyto režimy nabízejí působivý vzhled s teplými pleťovými tóny nebo jemnými nuancemi světla a stínů i bez barevné gradace záznamu V-Log. Předvolba Cinelike D2 upřednostňuje dynamický rozsah, zatímco Cinelike V2 upřednostňuje kontrast. Přidány byly také presety L.Monochrome S a L.Classic Neo. Všechny tyto presety jsou k dispozici také v anamorfním režimu.

Při nahrávání v režimu VFR (Variable Frame Rate) lze vybrat mezi záznamem C4K/4K
60 fps, Anamorphic 50 fps a FHD 180 fps. Automatické zaostřování lze nastavit před zahájením VFR záznamu.

2. Vysoká úroveň výkonu pro dobré výsledky v různých prostředích

Snímač Digital Live MOS s rozlišením 20,3 megapixelů nádherně reprodukuje všechny detaily, které jsou zachyceny použitým objektivem, a minimalizuje výskyt duchů a odlesků (lens flare) i v protisvětle.

Bleskurychlé a vysoce přesné automatické ostření LUMIX GH5M2 ve srovnání s modelem GH5 detekuje oči a obličej přibližně 2× rychleji a pokračuje v jejich sledování, i když je objekt o 50 % menší (oproti GH5). Sleduje objekt, i když se otočí zády k fotoaparátu, nakloní hlavu nebo se vzdálí. Vylepšení technologie DFD zlepšilo schopnosti režimu AFC a umožňuje uživatelům sledovat i malé objekty v ostrých rysech.

Díky pokročilému dotykovému LCD s volným otočným úhlem mohou uživatelé využívat funkci maskovacího rámečku Frame Marker, a to ke kontrole kompozice během záznamu v různých poměrech stran, jako jsou 16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 a 9:16. Fotoaparát vybavený dotykovým displejem s volným otočným úhlem, je možné použít také k selfie kontrole kompozice. Výrazný červený REC rámeček - indikátor běžícího záznamu na obrazovce a v elektronickém hledáčku - jasně signalizuje, zda přístroj právě nahrává.

3. Kabelový i bezdrátový živý streaming uvnitř i venku

Vysoce kvalitní živý stream v interiéru i exteriéru s minimálním vybavením.

Stačí LUMIX GH5M2 a chytrý telefon s aplikací LUMIX Sync. V souladu s protokolem RTMP/RTMPS s využitím kodeku H.264 je maximální rozlišení/framerate FHD/60fps při 16 Mb/s. Pro živé streamování přes kabel je k dispozici zdarma ke stažení speciální software LUMIX Webcam Software.
Panasonic LUMIX GH5M2

4. Spolehlivý nástroj profesionála

Každý kloub, prvek a tlačítko LUMIX GH5M2 má těsnění, aby byl LUMIX GH5M2 vhodný pro náročné exteriérové použití. Životnost mechanismu závěrky je přibližně 200 000 cyklů.

Pro další podporu používání v exteriéru se GH5M2 může pochlubit novou vysokokapacitní baterií s kapacitou 2200 mAh, která splňuje požadavky USB PD (Power Delivery) a lze ji dobíjet přes AC nebo USB. Fotoaparát LUMIX GH5M2 je vybaven dvěma sloty pro paměťové karty SD kompatibilní s vysokorychlostními vysokokapacitními kartami UHS-II s klasifikací V90 pro přenos, zálohování a alokaci záznamu.

Panasonic LUMIX GH5M2

5. Široká škála funkcí připojení a příslušenství

LUMIX GH5M2 integruje připojení Bluetooth a Wi-Fi®, které nabízí flexibilnější způsoby záznamu a umožňuje okamžité sdílení. Po připojení fotoaparátu k chytrému telefonu/tabletu pomocí aplikace Panasonic LUMIX Sync pro iOS/Android mohou uživatelé fotografovat, prohlížet a sdílet fotografie a videa na dálku. Kompatibilita s Bluetooth 4.2 (BLE, Bluetooth Low Energy) udržuje fotoaparát připojený k chytrému telefonu s minimální spotřebou energie. Nastavení a předvolby fotoaparátu LUMIX GH5M2 lze také kopírovat a používat v jiných přístrojích stejného modelu buď pomocí bezdrátové aplikace LUMIX Sync nebo na SD kartě.

Dvoupásmová Wi-Fi poskytuje bezpečné a stabilní připojení buď k zařízení využívajícímu pásmo 2,4 GHz, nebo k zařízením, která využívají pásmo 5 GHz (pokud je k dispozici). GH5M2 tak podporuje připojení nejen ke smartphonu, ale také k routerům nebo jiným síťovým zařízením na místě.

 

  • XLR mikrofonní redukce DMW-XLR1 (kompatibilní také s GH5)

Mikrofonní adaptér DMW-XLR1 je zásuvný adaptér pro mikrofony XLR pro záznam stereofonního zvuku s vysokým rozlišením 96 kHz/24bit a je ideální pro nahrávání se synchronizací rtů. Vyhrazené přepínače poskytují rychlý a přímý přístup k ovládacím prvkům. Přepínače MIC, LINE a kondenzátorové/fantomové napájení.

 

  • Dálkové ovládání spouště (kompatibilní také s GH5)

Dálkové ovládání spouště DMW-RS2 minimalizuje nežádoucí pohyb a usnadňuje sériové snímání nebo delší čas expozice. K dispozici je také tlačítko Start/Stop pro natáčení videa.

  • Bateriový grip DMW-BGGH5 (kompatibilní také s GH5)

Fotoaparát LUMIX GH5M2 lze napájet ze dvou baterií, z nichž jedna je v těle fotoaparátu a druhá v bateriovém gripu DMW-BGGH5. Grip prodlužuje výdrž baterie fotoaparátu a umožňuje pohodlnější manipulaci s přístrojem, a to i při fotografování ve svislém úhlu. Lze jej intuitivně ovládat joystickem a dokonale ladí s fotoaparátem, přičemž má i konstrukci odolnou proti stříkající vodě, prachu a mrazu.

  • Stativový grip DMW-SHGR1 (kompatibilní také s GH5)

Stativový grip DMW-SHGR1 usnadňuje držení fotoaparátu LUMIX GH5M2 při natáčení selfie videí za chůze. Funguje také jako kompaktní stativ pro snímky na stole. Po připojení přes USB je možné grip použít ke spuštění/zastavení nahrávání videa, aktivaci spoušti a zapnutí/vypnutí režimu spánku.

  • PC software LUMIX Tether (kompatibilní také s GH5)

Pomocí softwaru LUMIX Tether mohou uživatelé ovládat fotoaparát na počítači prostřednictvím USB rozhraní. Software umožňuje uživateli i dalším divákům prohlížet snímky na obrazovce počítače během fotografování, což je neocenitelné při komerční portrétní či produktové fotografii apod. Software podporuje fotografie v rozlišení 6K a 4K, lze jej použít ke spuštění a zastavení záznamu videa a uživatel si může zvolit cílovou složku pro uložení snímků.


*"6K PHOTO" je funkce vysokorychlostního sekvenčního snímání, která z videozáznamu 4:3 nebo 3:2 vyřízne statický snímek o velikosti přibližně 18 megapixelů (přibližně 6000 x 3000 efektivních pixelů), který zvládne obraz 6K.

6. Budoucí aktualizace firmware

  • Aktualizace firmware pro Lumix GH5M2

LUMIX GH5M2 se bude vyvíjet i dále a do konce roku 2021 je naplánována aktualizace firmwaru. Nový firmware přinese následující funkce:

・Live View Composite

・USB Tethering (propojení s chytrým telefonem přes 4G/5G), kompatibilní distribuce streamingu

・Ještě stabilnější připojení k chytrému telefonu

・RTP/RTSP IP streamování přes kabel

  • Aktualizace firmware pro objektivy LUMIX G / LEICA DG

Připravovaný firmware pro objektivy LUMIX G / LEICA DG usnadní jejich používání s Lumix GH5M2 a umožní uživatelům zvolit nelineární nebo lineární nastavení ostřícího prstence. V nelineárním nastavení se zaostření mění v závislosti na rychlosti otáčení prstence. V lineárním nastavení se zaostření posouvá v pevných intervalech podle toho, jak moc je prstencem otočeno, což napodobuje manuální objektiv. Citlivost v lineárním nastavení lze nastavit v rozsahu 90 až 360 stupňů v intervalu 30 stupňů.

Kompatibilní objektivy: H-E08018, H-X1025, H-ES12060, H-ES50200, H-RS100400, H-XA025, H-ES200, H-HSA12035, H-FS12060, H-HSA35100, H-FSA45200 a H-FSA100300.

 

Nový firmware bude k dispozici na stránkách zákaznické podpory LUMIX Global: https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/index.html od 8. Června 2021.

* Specifikace se mohou změnit bez předchozího upozornění.

 

  • Android a Google Play jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Google Inc.
  • iOS je ochranná známka nebo registrovaná ochranná známka společnosti Cisco v USA a dalších zemích a používá se na základě licence.
  • Leica je registrovaná ochranná známka společnosti Leica Microsystems IR GmbH.
  • Objektivy LEICA DG jsou vyráběny pomocí měřicích přístrojů a systémů zajištění kvality, které byly certifikovány společností Leica Camera AG na základě standardů kvality této společnosti.
  • Wi-Fi® je registrovaná ochranná známka společnosti Wi-Fi Alliance®.
  • Slovní značka a loga Bluetooth® jsou registrované ochranné známky společnosti Bluetooth SIG, Inc. a jakékoli použití těchto značek společností Panasonic Corporation je na základě licence. Ostatní ochranné známky a obchodní názvy patří příslušným vlastníkům.
  • Ostatní ochranné známky a obchodní názvy patří příslušným vlastníkům.
  • Design a specifikace se mohou změnit bez předchozího upozornění.

LUMIX PRO: Nový LUMIX GH5M2 je způsobilým produktem pro program LUMIX PRO. Program LUMIX PRO je navržen tak, aby podpořil uživatele přístrojů LUMIX ve chvílích, kdy to nejvíce potřebují, a nabízí řadu výhod, které jsou členům k dispozici nejen v jejich domovských zemích, ale také v zemích, které navštěvují za profesionálním účelem. Navštivte www.lumix-pro.com, kde najdete podmínky a podrobnosti o způsobilých úrovních, zemích a produktech.

Speciální promo akce GH5M2 Early Bird:

Společnost Panasonic bude od 25. května nabízet promo Early Bird pro první zákazníky. Akce potrvá do 31. července 2021.


Už máte červencové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Tento rok je pro nás velmi důležitý, nejen tou celoroční oslavou našeho čtvrtstoletí, ale i tím, že se snad jeho podstatná část odvine v normálních časech, a tak i časopisecká distribuce se po dvou letech ještě o něco zlepší. Tím chceme současně moc poděkovat všem, kteří si nás nově předplatili (a těm, co si předplatné obnovili určitě a ze srdce také!), díky nimž nám počet předplatitelů zase o dost stoupl.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Má to logiku, zvykáme si všichni na doručování všeho až domů, a tak proč ne také pravidelné dodávky časopis FotoVideo, když ho dostanu až domů, o den dříve, levněji a bez poštovného, navíc s vybraným dárkem zdarma při objednání (mimochodem, podívejte se na náš web do sekce předplatného, máme nové, letní dárky v limitovaných edicích a také nové, paměťové karty).

Využíváte QR kódy na přehrávání videí a webových stránek? Najdete je v tomto vydání skoro v každém článku! A když už tedy jsme u tohoto vydání: Je v něm hodně praktických článků. Je léto, jste určitě mnohem častěji venku, a tak jsme vám do tohoto červencového vydání připravili velký mix fotografické praxe a technických informací tak, abyste se třeba i poučili a inspirovali. Současně přinášíme docela zajímavé informace ze světa foto a video i díky, že jsme v řadě zajímavých akcí a událostí mediálními partnery. Ostatně, když jsme už u toho: pořádáte nějaké větší fotografické setkání, soutěž, výstavu, prezentaci? Pokud ano a je to vaše akce nevonící příliš komerční náplní, určitě nám o ní včas napište. Rádi o ní v některém z našich médií napíšeme. On ten náš web a časopis mají přeci jenom poměrně velký dosah. Stačí se jen podívat například na ty tři desítky tisíc fotografů registrovaných do soutěže Fotograf roku.

Fotograf roku má aktuální téma: Řada, řady

Řada čísel, stromů, lidí, věcí, zvířat… posloupnosti, události, exponenciální… Kde všude dokážete najít řadu? Doma, v zaměstnání, před obchodem, v obilí, na letišti, před kinem? Řada znamená určité uspořádání a někdy i nutnost… Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 31. 7. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

Óda na domácí spotřebiče, Pavel Hujíček

Vybírejte z červencového FotoVideo například:

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

Vnímám studenty jako budoucnost fotografie…

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

Tak kdopak asi zvítězil v národním kole?

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

Extrémní fotograf v Irsku

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

Jak se fotí kroje na Chodsku?

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

A dál na plný plyn s programem a workshopy

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

TAMRON 150-500 mm F / 5-6,7 Di III VC VXD

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

… a další a další praktické, inspirativní i technické články

POZOR, POZOR, přidali jsme nové dárky! Chcete paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém? Vyberte si! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.