Olympus OM-D E-M1 Mark II - Rychlost, rychlost a zase rychlost

Publikováno: 3. prosince 2016 | autor Redakce
Olympus OM-D E-M1 Mark II

V souvislosti s novým OM-D E-M1 Mark II neslyšíme ve vyjádřeních produktových manažerů, testerů i všech, komu se tento fotoaparát dostal v zákulisí stánku Olympus na výstavě Photokina do ruky, téměř nic jiného než opakující se zmínky o rychlosti.

Je nové OM-D skutečně tak rychlé, jak tvrdí výrobce? Na skutečný test si teprve musíme počkat, ale protože se nám jeden předprodukční model dostal do ruky, měli jsme možnost jej podrobit alespoň rychlému a zevrubnému testu, v němž jsme si teoretické údaje ověřili v praxi. Především nás zajímalo, jaké varianty sekvenčního snímání lze na fotoaparátu vlastně nastavit, a dále jsme subjektivně testovali, zda se skutečně zrychlil systém zaostřování. Kromě toho jsme podrobili testu i nový režim ProCapture.

Sekvenční snímání

Předně jsme vyzkoušeli sekvenční snímání s mechanickou závěrkou, která v režimu C-AF s plynulým přeostřováním ze snímku na snímek zachytí 10 obr./s, zatímco v režimu S-AF (kdy je zaostření aretováno na první záběr) dokáže vyfotit až 15 obr./s. To je úctyhodný výkon, uvážíme-li, že výrazně dražší profi zrcadlovka EOS 1D X Mark II nabízí podobnou sekvenci, konkrétně 16 obr./s. Jenomže u OM-D to mechanickou závěrkou nekončí. Jakmile jsme přepnuli do elektronické závěrky (která je navíc absolutně tichá), fotili jsme v režimu C-AF frekvencí 18 obr./s a v režimu S-AF neuvěřitelných 60 obr./s. Nutno podotknout, že touto rychlostí dokáže fotoaparát snímat necelou vteřinu v JPEG i v plném formátu RAW. Popravdě jsme si nejprve říkali, jestli už to není přehnané. Kdo se má v tolika fotkách přebírat a volit tu jedinou správnou? Nakonec jsme ale objevili úžasnou funkci, totiž možnost nastavení maximálního počtu fotek, které přístroj nasnímá při stisknutí spouště. Takže např. pro frekvenci 60 obr./s si v menu nastavíte, že touto rychlostí chcete vždy pořídit maximálně jen deset fotek. Kdykoli tak v daném režimu stisknete spoušť, fotoaparát pořídí a uloží deset fotek rychlostí 60 obr./s. Ani o jednu víc. Zpočátku jsme měli obavy také z rychlosti ukládání, ale díky dvěma slotům na SD karty a slotu UHS-II i použité vysokorychlostní kartě jsme opravdu vůbec nečekali.

Zaostřování

Papírově vše nasvědčovalo tomu, že nová E-M1 Mark II bude zaostřovat výrazně rychleji než všechny předešlé Olympusy, ba co víc, že bude jedním z nejrychlejších fotoaparátů na trhu. S předprodukčním vzorkem jsme nemohli dělat žádná přesná laboratorní měření, ale jakmile jsme ho vzali poprvé do ruky a s nasazeným novým 25mm objektivem M.ZUIKO ED 25 mm 1:1,2 Pro zamířili do šedého kouta místnosti, bylo jasno. Rychlost S-AF − tedy jedno namáčknutí spouště, při kterém dojde ke změření expozice a zaostření − se ohromně zlepšila. Papírově dokonce šestinásobně oproti předchozím modelům OM-D. Přitom zaostřování S-AF bylo u předešlých modelů velice rychlé a jediné, co potřebovalo vylepšit, byl kontinuální autofokus C-AF. Ten se také dramaticky zdokonalil. Při zapnutém kontinuálním zaostřování C-AF a s pomalou sekvencí L (10 obr./s) dokázalo nové OM-D perfektně sledovat lidi na chodníku stejně jako projíždějící auta. Nový tracking systém, který využívá všech 121 zaostřovacích bodů, dokonce na obrazovce plynule znázorňoval jednotlivé body, na které právě zaostřoval. Z technických dat se také dočtete, že na celkovém zrychlení se nepodílí jen zvýšený počet ostřicích bodů, které jsou všechny kontrastní, zároveň fázové a navíc křížového typu, ale také nový typ obrazového senzoru, jehož propustnost je rychlejší, a především pak i osmijádrový procesor, přičemž čtyři jádra jsou využita primárně na zaostřování.

ProCapture

Kdo si pamatuje fotoaparát E-100RS z roku 2000, ten ví, že Olympus tehdy poprvé na světě přišel s funkcí „předsnímání“. Co to znamená? V podstatě aparát fotí již v okamžiku polovičního namáčknutí spouště, ještě před jeho úplným stisknutím. Naprosto dokonalá funkce při reportáži, když potřebujete zachytit nějaký rychle se odehrávající děj a váš foťák se vám teprve válí v batohu nebo jej sbíráte ze stolu. Jakmile jej totiž popadnete a položíte prst na spoušť, přístroj fotí. V okamžiku úplného stisknutí spouště již máte hotových 14 fotografií, které se z mezipaměti (kam je neustále nahráváno posledních14 záběrů) přesunou na SD kartu. Pokud spoušť podržíte ještě chvíli, následuje dalších 25 snímků v sekvenci. Je tedy naprosto jasné, že s E-M1 Mark II vám neunikne absolutně žádný okamžik. Vyzkoušeli jsme to s tlesknutím. Požádali jsme kolegu, aby si stoupl před nás, dal ruce 30 cm od sebe a pak najednou tleskl, anižby to dopředu avizoval. Mířil jsem na něj, čekal, až se pohne, a v okamžiku, kdy tlesknul, stiskl spoušť. S běžným fotoaparátem bychom samotné spojení rukou (tlesknutí) asi nikdy nezachytili. Vezmeme-li v potaz lidskou reakční dobu a prodlevu spouště, ruce zachytíme, až budou zpět v původní poloze. S E-M1 Mark II máme zachyceno vše. Funguje to trochu jako vysokorychlostní kamera (byť ne s takovou frekvencí),ale zase v plném formátu RAW. Olympus tuto funkci prezentuje na chameleonu, který chytá mouchu, což je něco podobného. V praxi jsme si tak ověřili, že OM-D E-M1 Mark II je rozhodně nejrychlejší Olympus, který kdy spatřil světlo světa, a že papírová data rozhodně nelžou.

Úplně prvním Čechem, který měl možnost E-M1 Mark II testovat, byl profesionální fotograf akčních sportů Vítek Ludvík. Byl jedním z několika málo lidí na světě, kteří již v průběhu letních prázdnin předprodukčním vzorkem nového OM-D fotili a snažili se z něj vytěžit maximum.

Více na www.olympus.cz

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.