Nový objektiv pro střední formát – FUJINON GF80mmF1.7 R WR

Publikováno: 2. února 2021 | autor Redakce
Nový objektiv pro střední formát – FUJINON GF80mmF1.7 R WR

Fujifilm oznámil uvedení nového objektivu FUJINON GF80mmF1.7 – nejsvětelnějšího objektivu se systémem automatického ostření určený pro digitální střední formát.

GF80mmF1.7 R WR má standardní ohniskovou vzdálenosti 80mm (63mm po přepočtu na kinofilmový formát). Jedná se o pevný objektiv s automatickým ostřením a vysokou světelností F1.7, což z něj dělá nejsvětelnější objektiv určený pro bajonet FUJIFILM G.*

Nový objektiv pro střední formát – FUJINON GF80mmF1.7 R WR

Portrétní fotografové, kteří používají fotoaparáty systému GFX, si nyní mohou vybrat mezi FUJINON GF 110mmF2 R WR, pokud jim vyhovují snímky s užším úhlem záběru nebo GF80mmF1.7, když jim vyhovuje o něco širší záběr. Volba širšího záběru poskytne mnoha fotografům více kreativních možnosti. Silnou stránkou je bokeh produkovaný velmi širokou clonou objektivu GF80mmF1.7, která zajišťuje neuvěřitelnou estetickou kvalitu.

*1: Mezi výměnnými objektivy pro bezzrcadlové digitální fotoaparáty vybavené obrazovým snímačem o úhlopříčce 55 mm (43,8 mm x 32,9 mm), uvádí Fujifilm k 27. lednu 2021.

Nový objektiv pro střední formát – FUJINON GF80mmF1.7 R WR

Klíčové vlastnosti

Opticky navrženo pro neomezenou kreativitu

●      GF80mmF1.7 R WR je vybaven devíti zaoblenými clonami, které lze zastavit tak, aby zajistily ostrost od okraje k okraji. Clony objektivu lze samozřejmě otevřít tak, aby výsledkem byly snímky, které mají nádherně jemný bokeh a ohromující separaci mezi objektem a pozadím. Tento objektiv, který obsahuje 12 členů v devíti skupinách, včetně jednoho asférického a dvou super ED členů, je optimálně vyvážený, aby korigoval sférickou aberaci a poskytoval kvalitní a esteticky velmi příjemný bokeh, který nelze s největší pravděpodobností reprodukovat jiným objektivem.

●      Použití technologie vysoce přesného formování skla znamená, že oba povrchy čočky asférického členu mohou být vyrobeny v toleranci 1/100 000 milimetru. To je pětkrát přesnější než při běžném tvarování a snižuje se tak účinek “cibulového kruhu”, který může pokazit výsledek bokeh efektu v části rozostřeného obrazu.

Světově první objektiv se světelností F1.7 a automatickým ostřením určený pro digitální střední formát

●      GF80mmF1.7 je vybaven výkonným stejnosměrným motorem ostření (DC), který má dostatek točivého momentu pro pohon zaostřovací skupiny šesti prvků objektivu - včetně asférického členu. Ostření je zcela přesné a spolehlivé i při použití plně otevřené clony objektivu F1.7, při které je hloubka ostrosti velmi malá. Objektiv také podporuje funkci Face / Eye AF, která využívá

pokročilý algoritmus zaostřování k přesnému zaostření na obličej nebo oko objektu, a to i když se obličej pohybuje v záběru.

●      GF80mmF1.7 posouvá o půl EV citlivost ostření u GFX100s z -5EV na -5.5EV. Tento posun zajišťuje lepší ostření při nedostatku světla.

Nový objektiv pro střední formát – FUJINON GF80mmF1.7 R WR

Kompaktní a praktická velikost

●      Na délku měří 99,2 mm a váží pouhých 795 g. Velikost závitu filtru je 77 mm. GF80mmF1.7 má praktickou velikost a tím je vhodný jak pro použití v exteriéru, tak ve studiu.

●      Utěsnění proti vlhkosti a prachu (WR) je definováno na deseti místech na těle objektivu. K ochraně proti vlhkosti a prachu je nutné přidat možnost bezproblémového chodu v teplotách do -10°C. Přední člen objektivu je potažen fluorem, který odpuzuje nečistoty a poskytuje další vrstvu ochrany.

Tento objektiv bude dostupný koncem února 2021.


Už máte únorové FotoVideo?

Podívejte se, co v něm najdete...

FV 02 21 OBSAH

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.