Nový makro objektiv pro řadu FUJIFILM X

Publikováno: 8. září 2017 | autor Redakce
FUJINON XF80mmF2.8 LM OIS WR Macro

Nabídka objektivů XF byla rozšířena o nový makro objektiv pro řadu FUJIFILM X. Představujeme první telefoto makro objektiv se zvětšením 1,0x pro řadu X s označením „FUJINON XF80mmF2.8 LM OIS WR Macro“. Snadné fotografování z ruky díky výkonnému stabilizátoru obrazu a lehkému provedení kompaktních fotoaparátů FUJIFILM řady X.

Společnost FUJIFILM Corporation oznámila, že hodlá v listopadu 2017 představit nový objektiv „FUJINON XF80mmF2.8 R LM OIS WR Macro“. Tento nový objektiv doplní nabídku výměnných objektivů řady X, které jsou pověstné vynikající kvalitou obrazu. Objektiv nabízí ohniskovou vzdálenost ekvivalentní 122 mm (při 35mm formátu), minimální clonu F2,8 a poměr zvětšení 1,0x – jde tedy o první objektiv svého druhu v této řadě. Díky vysokému rozlišení v bodě zaostření a krásnému efektu bokeh je tento objektiv optimální pro fotografování květin a snímků z přírody. V kombinaci s unikání technologií simulace filmu společnosti Fujifilm – Velvia – lze dosáhnout zcela dokonalých makro snímků.

Makro objektiv „FUJINON XF80mmF2.8 R LM OIS WR“ je mid-telefoto makro objektiv, který nabízí nejlepší možné výsledky díky unikátnímu snímači CMOS X-TRANSTM společnosti Fujifilm. Díky optickému provedení se 16 prvky ve 12 skupinách včetně jedné asférické čočky, jedné Super ED čočky a tří ED čoček se systémem Floating Focus* umožňuje tento objektiv dosáhnout vysoce kvalitních makro snímků fotografovaných zblízka.

Objektiv zároveň umožňuje fotografování z ruky díky optickému stabilizátoru obrazu, který potlačuje otřesy**. Kromě toho je vybaven rychlým a tichým systémem automatického ostření s lineárními motorky. Nabízí luxusní vzhled a je přitom robustní, takže působí vždy špičkovým dojmem. Clonový kroužek a ostření je provedena tak, aby byla komfortní a snadno ovladatelná. Objektiv je kromě toho odolný vůči povětrnostním vlivům a prachotěsný a funguje při teplotách do -10 °C, takže je vhodný pro fotografování venku za nejrůznějších podmínek. Na vnější čočce je dále nanesena fluorová ochranná vrstva, která odpuzuje vodu a nečistoty a zlepšuje tak odolnost objektivu.

Společnost Fujifilm zveřejnila časový plán pro další vývoj objektivů řady X. Najdeme zde i informace o novém zvláště širokoúhlém objektivu a teleobjektivu. Společnost Fujifilm hodlá nadále rozšiřovat svoji nabídku objektivů od širokoúhlého až po teleobjektiv tak, aby dokázala vyhovět nejrůznějším stylům a požadavkům na fotografování.

* Systém ostření potlačuje výkyvy aberace tím velmi přesnými posuny dvou optických skupin.

** Otřesy obrazu způsobené svislým a vodorovným pohybem jsou tím výraznější, čím větší je poměr zvětšení

Vlastnosti produktu

Vysoké rozlišení a krásný efekt bokeh

V objektivu je použita optická konstrukce sestávající ze 16 prvků ve 12 skupinách, a to včetně jedné asférické čočky, jedné Super ED čočky a tří ED čoček. Uspořádání ED čoček v dokonale vyvážených polohách potlačuje chromatické aberace, zatímco asférická čočka omezuje sférické aberace a zajišťuje vysoké rozlišení.

Krásné makro snímky díky nově použitému systému AF

Využívá systém Floating Focus; ostření je rozděleno na přední a zadní ostřicí skupinu, které se s vysokou přesností pohybují v závislosti na vzdálenosti fotografování.

Tento systém zajišťuje vysoké rozlišení při makro fotografování, při kterém jsou snadno znatelné jakékoli aberace.

Nově vyvinutý kuličkový posuvný systém ovládá pohyb čoček prostřednictvím keramických kuliček ve vodicí liště. Systém umožňuje dosáhnout vysoké kvality snímku od středu až po okraj tím, že potlačuje náklon obou ostřicích skupin a s vysokou přesností udržuje jejich odstup.

Ostřicí skupiny se pohybují uvnitř tubusu objektivu, což znamená, že délka objektivu se nemění. Při fotografování se tedy nemusíte obávat neúmyslného dotyku s fotografovaným objektem.

Systém OIS potlačuje otřesy obrazu

Objektiv využívá systém optické stabilizace obrazu, který potlačuje otřesy obrazu, jež mohou mít při makro fotografování značný vliv na snímek. Otřesy v úhlu i příčném směru potlačuje gyro snímač a akcelerometr o vysoké přesnosti, což zaručuje stabilizaci obrazu v 5 fázích (podle směrnice CIPA).

Rychlé a tiché automatické ostření

Ostření je ovládáno lineárním motorem, který je tichý a rychlý zároveň a zajišťuje tak rychlé a tiché automatické ostření.

Odolný vůči povětrnostním vlivům a prachotěsný, práce při teplotách od -10 °C díky fluorové ochranné vrstvě

Objektiv je na 11 místech utěsněn proti povětrnostním vlivům a prachu, což umožňuje fotografovat bez obav i v náročných podmínkách v exteriéru.

Fluorová ochranná vrstva nanesená na přední čoček odpuzuje vodu i nečistoty a snadno se čistí.

Kompatibilní s telekonvertorem 1,4x a 2,0x

Objektiv nabízí kompatibilitu s telekonvertorem 1,4x (XF1.4X TC WR) a 2,0x (XF2X TC WR), takže jej lze používat jako telefoto makro objektiv.

S telekonvertorem 1,4x: 112 mm F4     (ekvivalent 171 mm ve formátu 35 mm)

S telekonvertorem 2,0x: 160 mm F5,6 (ekvivalent 244 mm ve formátu 35 mm)

Hlavní parametry

Typ

OBJEKTIV FUJINON XF80mmF2.8 R LM OISWR Macro

Konstrukce objektivu

16 optických prvků, 12 skupin

(1 asférická čočka, 3 ED čočky a 1 Super ED čočka)

Ohnisková vzdálenost (ekvivalent formátu 35mm)

f = 80 mm (122 mm)

Zorný úhel

20,1°

Min. clona

F2,8

Max. clona

F22

Ovládání clony

Počet lamel

Krok

 

9 (zaoblená membrána)

1/3 EV (19 kroků)

Rozsah ostření

25cm~∞

Max. zvětšení

1x

Vnější rozměry: Průměr x délka (cca)

(vzdálenost od příruby na fotoaparátu)

Φ80 mm x 130 mm

Hmotnost (cca)

(bez krytek a bočních clon)

750g

Velikost filtru

Φ62 mm

Přibalené příslušenství

Krytka objektivu FLCP-62II

Zadní krytka objektivu RLCP-001

Clona proti bočnímu světlu

Pouzdro na objektiv

Podpora

Pro úplnou kompatibilitu se systémem AF tohoto objektivu je nutno u fotoaparátu Fujifilm X provést aktualizaci firmwaru, která bude k dispozici od listopadu 2017. Informace o verzi firmwaru a potřebných aktualizacích najdete na webu společnosti Fujifilm.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.