Nová vlajková loď systému Cinema EOS pro 4K rozlišení

Publikováno: 6. září 2016 | autor Redakce
canon-eos-c700-(1).jpg

Společnost Canon rozšířila svůj respektovaný systém filmových kamer Cinema EOS o dva nové prvotřídní modely – EOS C700 (EF/PL) a EOS C700 GS PL.

Obě kamery jsou připravené pro 4K generaci a umožňují špičkovým produkčním i televizním společnostem intuitivně a snadno pořizovat záběry s širokým dynamickým rozsahem a v nejlepší možné kvalitě. Kamery Canon EOS C700 umožňují vytvářet zpomalené záběry ve 4K rozlišení při interní záznamové rychlosti až 59,94P a 50P nebo ve 2K rozlišení rychlostí až 200p a 240p (v režimu oříznutí na snímači). Při použití volitelného dokovatelného záznamového zařízení Codex[1] je k dispozici i formát 4K RAW, a to při maximální rychlosti až 100p nebo 120p.

Nové výkonné kamery staví na vlastnostech produktové řady Cinema EOS a jsou ze své podstaty vysoce modulární. Uživatelé mají k dispozici zařízení, která splní všechny požadavky spojené s pořizováním filmových záběrů a vůbec poprvé přináší podporu formátu Apple ProRes. Nejnovější kamery značky Canon jsou ideální pro snímání rychle se pohybujících objektů i natáčení akčních scén. Model EOS C700 GS PL je navíc první kamerou systému Cinema EOS, která využívá technologii globální závěrky.

Kvalita a univerzálnost pro všechny typy produkce

Společnost Canon oba nové modely vytvořila ve spolupráci s filmovými kameramany a špičkovými profesionály z oblasti televizní produkce. Díky tomu mohou EOS C700 (EF/PL) a EOS C700 GS PL nabídnout všestrannost vyžadovanou filmovým a televizním průmyslem. Srdcem nových kamer je CMOS snímač Super 35 mm, který v případě modelu EOS C700 (EF/PL) disponuje 4,5 tisíci pixely a v případě EOS C700 GS PL 4,2 tisíci pixely. Uživatelé tak mohou pořizovat záběry v rozlišení 4K DCI nebo 4K UHD s neuvěřitelnou rychlostí 810 Mb/s. Díky spojení s trojicí obrazových procesorů DIGIC DV5 umožňuje tento snímač zachytit přirozenou podobu aktuálního dění i úchvatné příběhy okolo nás s úžasnou mírou detailů – dokumentaristé mohou pořizovat nádherné záběry ve vysokém rozlišení, s nízkým šumem a s malou hloubkou ostrosti.

Uvedené vlastnosti spolu s vysokou citlivostí ISO až 102 400 a s vestavěným neutrálním šedým filtrem pro změnu úrovně osvětlení v rozsahu až 10 EV umožňují oběma kamerám nabídnout vyšší flexibilitu a ohromující filmové detaily – a to dokonce i při špatných světelných podmínkách.

Canon EOS C700 EF využívá systém CMOS AF s dvojitými pixely, který je neuvěřitelně efektivní při zaostřování se sledováním a umožňuje tak kameramanům, aby se plně soustředili na samotný záběr. Při práci v terénu tato technologie výrazně zjednodušuje pořizování zpravodajských záběrů ve filmové kvalitě. Kameramani z oblasti výpravné produkce určitě ocení všeobecně uznávanou funkci průvodce pro práci s dvojitými pixely, která je skvělá pro větší kontrolu nad záběrem včetně zajištění vysoké přesnosti. Díky podpoře profilů Canon Log 3, Log 2 a Log Gamma může kamera EOS C700 (EF/PL) pořizovat záběry ve vysokém dynamickém rozsahu až 15 EV (model EOS C700 GS PL zvládá rozsah 14 EV) s přesnějším odstupňováním jasu a s možností vysoké flexibility při HDR postprodukčních úpravách.

Integrace s profesionálními workflow

Filmová kamera EOS C700 (EF/PL) nabízí širokou škálu možností jak pro práci s barevnými prostory, a to včetně Canon Cinema Gamut, BT.2020 a DCI-P3, tak i pro integraci s profesionálním workflow ACES 1.0. Kamera podporuje i zobrazení v režimu HDR dle standardu SMPTE ST.2084. Všechny verze kamery EOS C700 umožňují přímé propojení s novým 4K monitorem značky Canon – DP‑V2420. Tento monitor s vysokým jasem je kompatibilní s novým standardem ITU-R BT.2100, který definuje podmínky pro výstupy s vysokým dynamickým rozsahem. Nové kamery EOS C700 jsou tak ideální pro plně integrovaná, efektivní a spolehlivá HDR workflow.

Kamera Canon EOS C700 je skvělá pro produkci ve vysokém rozlišení – interně zvládá ukládat soubory s obsahem ve 4K rozlišení na dvě paměťové karty standardu CFast 2.0 ve formátu XF-AVC i ProRes. Dovoluje snímky současně ukládat i ve formátu RAW ve 4K rozlišení na externí záznamové zařízení. A díky přítomnosti konektoru pro síť Ethernet (RJ45) mohou televizní společnosti přímo přenášet živý obraz ve Full HD rozlišení na internetu. Novou kameru navíc mohou uživatelé pomocí volitelné jednotky pro bezdrátový přenos souborů (WFT-E6B/WFT-E8) připojit také k bezdrátové síti.

S cílem ještě více rozšířit skvělé možnosti nové kamery spolupracoval Canon se společností Codex na zpřístupnění plně integrovaného produkčního workflow včetně nahrávacího řešení. Spojení dokovatelného záznamového RAW zařízení Codex (CDX-36150) s kamerou Canon EOS C700 umožňuje vysokorychlostní záznam ve formátu 4K RAW rychlostí až 120 snímků za sekundu (sn./s). Plánovaná aktualizace firmware[2] umožní i pořizování záznamu ve formátu RAW s rozlišením 4,5 tisíce pixelů rychlostí až 100 sn./s, ve formátu Apple ProRes s rozlišením 4K rychlostí až 60 sn./s a ve formátu Apple ProRes s rozlišením 2K rychlostí až 120 sn./s. Pro záznam ve formátu RAW i pro rychlejší variantu formátu ProRes využívá ucelené řešení v produkční praxi ověřené úložiště značky Codex – Codex Capture Drives. Vedle vlastního obrazového obsahu lze s každým záběrem uchovávat i metadata, jako jsou například údaje o použitém objektivu. Všechny tyto informace výrazně zjednodušují samotnou produkci i postprodukční úpravy a šetří tak čas i náklady.

Kamera dle vlastních představ

Uživatelé si mohou novou kameru přizpůsobit jak svým individuálním požadavkům, tak i potřebám každé filmové scény. K dispozici je rozsáhlá škála příslušenství včetně EVF-V70 – nového elektronického hledáčku s technologií OLED a s úhlopříčkou 1,78 cm (0,7 palce), který nabízí Full HD rozlišení (1920 x 1 080 pixelů) a široký barevný gamut. Mezi příslušenstvím nechybí ani dálkový ovladač OU-700, pomocí něhož mohou uživatelé ovládat kameru vzdáleně při natáčení ve vícečlenném týmu. Autoři zpravodajských snímků a špičkoví dokumentaristé určitě ocení i připravované příslušenství pro usnadnění natáčení s kamerou na rameni – nejnovějším kamerám přizpůsobenou opěrku SU-15 a novou rukojeť SG-1.

Tvůrčí svobodu maximalizuje i široká škála podporovaných objektivů. Nové kamery umožňují využívat jak některý z ohromeného množství objektivů řady EF nebo PL, tak i anamorfické objektivy a kompatibilní televizní objektivy značky Canon (s volitelným adaptérem pro bajonet B4, ve Full HD rozlišení). Uživatelé kamery EOS C700 v provedení EF s aretací Cinema Lock a modelu EOS C700 PL s technologií Cook/i si mohou v servisu nechat změnit typ bajonetu.

Více informací najdete zde.

Klíčové vlastnosti filmové kamery EOS C700:

  • Pořizování videa ve 4K rozlišení (4 096 x 2 160 pixelů) rychlostí až 810 Mb/s
  • Interní 10/12bitový záznam ve formátu XF-AVC nebo ProRes
  • Interní záznam ve 4K rozlišení rychlostí až 59,94p nebo 50p, případně s volitelným záznamovým zařízením Codex rychlostí až 100p nebo 120p
  • Dynamický rozsah až 15 EV
  • Model s technologií CMOS AF s dvojitými pixely (EOS C700) a model s globální závěrkou


[1] Volitelné specializované a dokovatelné záznamové zařízení Codex CDX-36150 pro formát RAW vyvinuté ve spolupráci se společností Canon.

[2] Aktualizace firmware je naplánována na březen 2017.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.