Nikon má nový retro model mirrorless fotoaparátu Z fc

Publikováno: 29. června 2021 | autor Redakce
Nikon má nový retro model mirrorless fotoaparátu Z fc

Nikon mirrorless Nikon Z fc formátu DX – první fotoaparát řady Z, který má současně tradiční design i pokročilé funkce. Exteriér fotoaparátu Nikon Z fc je inspirován ikonickou jednookou zrcadlovkou Nikon FM2 na kinofilm z roku 1982, stěžejním výrobkem v historii firmy Nikon. Kromě samotného fotoaparátu nabízí Nikon dva nové objektivy dodávané v sadě, které doplňují jeho tradiční styl; NIKKOR Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR Silver Edition a NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE.

Fotoaparát Nikon Z fc nabízí snadno přenosné kompaktní lehké tělo, ale také vynikající ovladatelnost a vykreslování. Práci s ním si snadno osvojí stávající uživatele fotoaparátů mirrorless i ti, kteří s nimi pracují poprvé.

Nikon má nový retro model mirrorless fotoaparátu Z fc

Mezi hlavní vlastnosti fotoaparátu Nikon Z fc patří:

Inspirace designem legendárního fotoaparátu

Vášeň v detailu. Konstrukce s pentagonálním hranolem a rovnováha mezi černými a stříbrnými prvky na těle fotoaparátu Nikon Z fc odkazují na fotoaparát FM2. Tento odkaz doplňuje i kruhový okulár pro elektronický hledáček (EVF), konstrukce voličů a gravírované logo Nikon ze sedmdesátých a osmdesátých let. Spolehlivou odolnost zajišťuje využití hořčíkové slitiny.

Jednodušší ovládání a tvůrčí výraz

Na horní části těla Nikon Z fc jsou tři voliče a malý displej zobrazující clonu. Voliče ovládají časy závěrky, korekci expozice a citlivost ISO a umožňují jednoduše měnit jejich nastavení. Tlačítko i a menu i, které slouží k rychlému doladění řady nastavení pouhým stisknutím tlačítka, lze navíc nastavit podle individuálních preferencí uživatele.

Nikon má nový retro model mirrorless fotoaparátu Z fc

Jako první fotoaparát z řady Nikon Z podporuje Nikon Z fc korekci expozice v automatickém režimu. Uživatelé díky tomu mohou dosáhnout požadovaného výrazu například zvýšením jasu a zvýrazněním siluet. Fotoaparát nabízí také 20 předvoleb Creative Picture Control pro jedinečné výrazy. Když vyberete motivy s různými parametry, jako je barevný odstín, tónování a sytost barev, můžete vyjádřit řadu nálad a upravovat efekty podle svých představ.

Vylepšené zaostřování a fotografování s výklopným a otočným monitorem

Fotoaparát Nikon Z fc podporuje při fotografování i záznamu videa zaostřování s detekcí očí a zaostřování s detekcí zvířat – tyto funkce byly představeny u fotoaparátů Nikon Z 7II a Nikon Z 6II. Podporuje také režim velkoplošných zaostřovacích polí (L), který omezuje zaostřovanou oblast a zajišťuje tak ostré snímky očí a tváří. K dispozici je plynulé zaostřování na oči zamýšleného objektu i v případě, že je v záběru několik lidí. Kromě toho lze sledovat oči pohybujícího se zvířete.

Nikon má nový retro model mirrorless fotoaparátu Z fc

Široký rozsah citlivostí ISO 100-51 200 umožňuje pořizování čistých fotografií a videa za nízké hladiny osvětlení. První použití výklopného a otočného monitoru u fotoaparátů řady Z navíc umožňuje fotografovat na výšku z podhledu i nadhledu. Při otočení monitoru do přední části se fotoaparát automaticky přepne do režimu autoportrétu a umožňuje hladké fotografování autoportrétů dotykem.

Lepší možnosti propojení díky aplikaci SnapBridge verze 2.8

Pomocí aplikace SnapBridge lze přenášet snímky a videa zaznamenané fotoaparátem do chytrého zařízení, což usnadňuje jejich sdílení na sociálních médiích. Přes aplikaci lze také získat nejnovější firmware fotoaparátu.

Funkce Snapbridge verze 2.8 a nové uživatelské rozhraní nyní podporují dva režimy automatického připojení: režim foreground (popředí) a background (pozadí). V režimu foreground se aplikace s fotoaparátem propojí pouze při aktivaci a snižuje tak spotřebu baterie fotoaparátu. Režim background nabízí trvalé propojení a přenáší snímky automaticky i v případě, kdy aplikace není aktivována.

Nikon má nový retro model mirrorless fotoaparátu Z fc

Další vlastnosti fotoaparátu

  • Elektronický hledáček (EVF) s organickým panelem EL nabízí přirozené zobrazení s minimální optickou vadou
  • Záznam videa podporuje díky obrazovému poli pro video založenému na formátu DX rozlišení 4K UHD bez oříznutí
  • Podporuje režim nepřetržitého zaostřování (AF-F) určený pro záznam videa
  • Při záznamu zpomaleného videa stačí vybrat formát obrazu a snímací frekvenci
  • Podporuje software Webcam Utility, který z fotoaparátu Nikon Z fc udělá webovou kameru
  • Tradiční styl fotoaparátu Nikon Z fc vhodně doplňují balení výrobku a dodávaný popruh
  • Zapnutý fotoaparát podporuje nabíjení jiných zařízení přes USB, možné je také nabíjení fotoaparátu přes USB

 

Objektivy v sadě: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR Silver Edition a NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE

Objektiv NIKKOR Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR Silver Edition je standardní objektiv se zoomem vycházející z objektivu NIKKOR Z DX 16–50 mm f/3,5–6,4 VR, ve stříbrném provedení ladícím s fotoaparátem Nikon Z fc. Objektiv je kompaktní a lehký, celková délka je přibližně 32 mm a celková hmotnost přibližně 135 g. Je to praktický objektiv na cesty, která ale v celém rozsahu zoomu zachovává vysoké rozlišení. Objektiv NIKKOR Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR Silver Edition lze použít v nejrůznějších každodenních situacích od krajin a momentek až po portrétní snímky.

Objektiv NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE je kompaktní a lehký objektiv, který je ideální pro fotografování portrétů a živé fotografie a zajišťuje hladkou a jedinečnou reprodukci neostrých míst obrazu, která je u objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností jedinečná. Objektiv má tradiční design, inspirovaný klasickými objektivy NIKKOR z doby, kdy na trh přišel fotoaparát FM2. Objektiv NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE má stejný povrch jako fotoaparát Nikon Z fc, odpovídající tradiční estetice.


Už máte červencové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Tento rok je pro nás velmi důležitý, nejen tou celoroční oslavou našeho čtvrtstoletí, ale i tím, že se snad jeho podstatná část odvine v normálních časech, a tak i časopisecká distribuce se po dvou letech ještě o něco zlepší. Tím chceme současně moc poděkovat všem, kteří si nás nově předplatili (a těm, co si předplatné obnovili určitě a ze srdce také!), díky nimž nám počet předplatitelů zase o dost stoupl.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Má to logiku, zvykáme si všichni na doručování všeho až domů, a tak proč ne také pravidelné dodávky časopis FotoVideo, když ho dostanu až domů, o den dříve, levněji a bez poštovného, navíc s vybraným dárkem zdarma při objednání (mimochodem, podívejte se na náš web do sekce předplatného, máme nové, letní dárky v limitovaných edicích a také nové, paměťové karty).

Využíváte QR kódy na přehrávání videí a webových stránek? Najdete je v tomto vydání skoro v každém článku! A když už tedy jsme u tohoto vydání: Je v něm hodně praktických článků. Je léto, jste určitě mnohem častěji venku, a tak jsme vám do tohoto červencového vydání připravili velký mix fotografické praxe a technických informací tak, abyste se třeba i poučili a inspirovali. Současně přinášíme docela zajímavé informace ze světa foto a video i díky, že jsme v řadě zajímavých akcí a událostí mediálními partnery. Ostatně, když jsme už u toho: pořádáte nějaké větší fotografické setkání, soutěž, výstavu, prezentaci? Pokud ano a je to vaše akce nevonící příliš komerční náplní, určitě nám o ní včas napište. Rádi o ní v některém z našich médií napíšeme. On ten náš web a časopis mají přeci jenom poměrně velký dosah. Stačí se jen podívat například na ty tři desítky tisíc fotografů registrovaných do soutěže Fotograf roku.

Fotograf roku má aktuální téma: Řada, řady

Řada čísel, stromů, lidí, věcí, zvířat… posloupnosti, události, exponenciální… Kde všude dokážete najít řadu? Doma, v zaměstnání, před obchodem, v obilí, na letišti, před kinem? Řada znamená určité uspořádání a někdy i nutnost… Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 31. 7. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

Óda na domácí spotřebiče, Pavel Hujíček

Vybírejte z červencového FotoVideo například:

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

Vnímám studenty jako budoucnost fotografie…

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

Tak kdopak asi zvítězil v národním kole?

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

Extrémní fotograf v Irsku

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

Jak se fotí kroje na Chodsku?

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

A dál na plný plyn s programem a workshopy

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

TAMRON 150-500 mm F / 5-6,7 Di III VC VXD

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

… a další a další praktické, inspirativní i technické články

POZOR, POZOR, přidali jsme nové dárky! Chcete paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém? Vyberte si! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

 

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.