Jakub Cejpek testuje CS2731

Publikováno: 17. října 2021 | autor Redakce
Jakub Cejpek testuje CS2731

Už více než 15 let chodí a leze Jakub Cejpek po horách celého světa a snaží se zachytit jejich krásu a atmosféru. Rád do snímků kromě samotné krajiny zařazuje i lidský element – jako měřítko velkoleposti hor a ilustraci náročnosti výstupů. Z míst, která měl možnost doposud navštívit, ho uchvátilo především surrealistické Altiplano jihoamerických And, liduprázdná divočina Nového Zélandu.

Celoročně rád vyráží do oblíbených Alp. Před 6 lety nadobro odložil těžkou fullframe techniku a fotí a natáčí výhradně na bezzrcadlovky, které mu umožňují fotit reportážním stylem a zachovat rychlost a lehkost i při náročnějším lezení.

Jakub Cejpek testuje CS2731

Jak strávit u počítače co nejméně času (a o to víc času venku)

Monitory EIZO jsem začal testovat výrazně dřív, než mi přišla nabídka vyzkoušet v průběhu roku postupně několik aktuálních modelů. Před 4 lety jsem se totiž rozhodl koupit si konečně slušný fotografický monitor a vybral právě ColorEdge CS230 (23", 1080 p). I když už jsem poslední dobou tu a tam pokukoval po větším rozměru a rozlišení, vyhovoval mi spolehlivý a konzistentní výstup natolik, že jsem neměl důvod měnit. Teď mám ale možnost vyzkoušet novější a větší kousky, a tak se pokusím sdělit mé subjektivní dojmy.

Jakub Cejpek testuje CS2731

Nejsem technický fanatik, a naopak chci u počítače trávit co nejméně času. Dlouhé nastavování mě drásá. Chci jen zapojit, rychle nainstalovat nutné minimum a pustit se do práce. Čas editace fotek chci i přes snahu o co nejlepší výsledek stáhnout na minimum. Se „starým“ EIZO monitorem byl začátek trochu komplikovaný. Musel jsem si půjčit kalibrační sondu, nemalou chvíli se potrápit (díky mé neznalosti) s jejím nastavením, ale pak už jsem měl naštěstí vystaráno.

Jakub Cejpek testuje CS2731

U nových EIZO monitorů se nabízí ještě snazší varianta. Ke každému (již z továrny) přednastavenému obrazovému režimu monitoru (Custom, sRGB, AdobeRGB) je v paměti monitoru uložen odpovídající profil monitoru, který může okamžitě využívat Váš fotografický editor a který je vyhovující pro 90 % uživatelů. K vytvoření profilu monitoru pro fotografické editory tedy není třeba kupovat kalibrační sondu a monitor kalibrovat. Kdo má specifické nároky a chce si vytvořit vlastní profil monitoru, může si samozřejmě monitor i nadále kalibrovat klasicky sondou nebo monitor nastavit vizuálně například podle výtisku z tiskárny, kterou používá. Já jsem s výše popsaným způsobem byl vždy spokojený, a to jak při zobrazení na jiných monitorech nebo na velkém plátnu, tak především při tisku – ať už šlo o velkoformátové fotografie, nebo o publikace v časopisech. Barvy vždy odpovídaly digitální předloze.

Jakub Cejpek testuje CS2731

Zábava nastává, když chcete používat více monitorů a barevně je sladit. Pro aktuálně testovaný CS2731 (27", 1440 p) jsem použil přednastavený profil a pro CS230 jsem nakonec po chvíli zkoušení nechal původní kalibraci a ejhle, barvy seděly. Jistě by se drobné odchylky pod drobnohledem našly, ale podle mého je výstup rovnocenný. Profily se dají monitorům přiřadit jak v operačním systému, tak komfortněji v programu ColorNavigator, který umožňuje i další správu všech připojených monitorů. Starší modely je nutné připojit kromě HDMI kabelu ještě přes USB, aby se daly přenášet potřebné informace, u novějších je nejlepší použití USB-C, který může navíc posloužit třeba i k dobíjení akumulátorů připojeného počítače a zredukovat tak množství kabeláže na pracovním stole. Ne že by to byl můj příklad. K upravenému pracovišti mám daleko a zachraňuje mě jen dokovací stanice na notebook, jinak bych pořád jen někde něco zapojoval.

Jakub Cejpek testuje CS2731

Primárně nyní používám větší CS2731, u kterého je díky větší úhlopříčce a rozlišení výrazně příjemnější práce. Nafocené snímky nejdřív nahrubo proberu v oblíbeném programu BreezeBrowser, kde promažu nepovedené snímky (často tak 70 %) a ty, které výběrem projdou, importuji do Lightroomu. Ohvězdičkuju favority a u nich pak vyvolávám RAW soubory. Při editaci fotek zapnu i vedlejší monitor na náhledy fotek, pokud je chci mít po ruce a na úpravu kromě klávesnice a myši používám i konzolu Loupedeck, která úpravy výrazně urychlí a také zpřesní. Skvěle se druhá obrazovka hodí i pro střih videa, kdy mohu sledovat čistý výstup ve fullHD a na hlavním monitoru si podržet klasické rozvržení programu Premiere. Fajn je to hlavně při barvení. Práce se s tím zase o kousek zefektivní a jde líp od ruky. A to je můj hlavní cíl. Zmáčknout spokojeně export, odevzdat práci a vypnout počítač.

Více informací o Jakubu Cejpkovi najdete zde

WebsiteFacebookInstagram


Už máte říjnové číslo časopisu FOTOVIDEO?

Naše říjnové vydání patří každoročně těm, která jsou bohatá na novinky, barvy a osobnosti. Přestože má tentokrát klasicky černobílou obálku, svou podzimní kouzelnou hru barev tohoto období v sobě nezapře. Otevíráte stránky plné krásných slov, ještě krásnějších fotografií a důvěry ve svět, který by mohl být ještě krásnější.

 

Co si vybrat z říjnového, bohatého obsahu?

Začněme třeba od konce? Pravidelné fotografické zamyšlení Františka Dostála najdete tentokrát v úplném závěru na straně 98. Určitě si prohlédněte vašich dvacet nejlepších a vysoce ceněných fotografií z desátého tématu Fotografa roku? Víte, kdo vyhrál v desátém tématu 21. ročníku? Čtěte na stranách 86 a dalších. Nebo naše exkluzivní testy vybrané techniky? Nový Canon EOS R3 samozřejmě nechybí! Také milujete naší Analogovou školu a stále obdivovanou FotoPoradnu?

Uprostřed vydání nabízíme zajímavou fotolokaci, coby inspiraci k podobným soutěžním kategoriím. Určitě vás zaujme úžasné vyprávění Petra Jana Juračky o jeho návštěvě Azorských ostrovů, rozhovor s prvotřídním Michalem Svítokem a úvodní skvělé povídání s Lenkou Hatašovou. Je toho vážně hodně, a nejen ke čtení!

Nezapomeňte si občas prohlédnout některé z videí, která vám v našich materiálech nabízíme formou QR kódu. Dozvíte se ještě více…

První skvělé téma 22. ročníku soutěže Fotograf roku

Krajina mých snů má uzávěrku 31. 10. 2021

Jedno z nejstarších fotografických témat, které klade důraz na estetickou hodnotu a vyjádření. Kořeny žánru sahají do 16. století, kdy se v Nizozemsku zrodila krajinomalba. Její postupy se dodnes promítají do krajinné fotografie. Požadavky na kvalitní krajinnou fotografii jsou: precizní kompozice, správně zvolená expozice a dobré světelné podmínky. Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Z říjnového FotoVideo si tedy například vyberte:

ROZHOVOR: LENKA HATAŠOVÁ

ROZHOVOR: LENKA HATAŠOVÁ

Upravování fotografií je kapitola sama pro sebe

ROZHOVOR: MICHAL SVÍTOK NEJEN O TOKIU

Špičkový slovenský reportážní fotograf odpovídá

ROZHOVOR: MICHAL SVÍTOK NEJEN O TOKIU

HISTORIE: RUDOLF BRUNER-DVOŘÁK

Vzpomínka na průkopníka fotografické momentky z pera Pavla Scheuflera

PRAXE: DALŠÍ TIP NA SKVĚLOU FOTOLOKACI

Kouzla jihomoravské vinařské architektury zaujmou nejen vaše fotografické oko

DALŠÍ TIP NA SKVĚLOU FOTOLOKACI

TECHNIKA: CANON EOS R3 A NAŠE PRVNÍ DOJMY

Profesionál Pavel Lebeda komentuje nedávno představenou novinku

CANON EOS R3 A NAŠE PRVNÍ DOJMY

FOTOGRAF ROKU: KDO VYHRÁL 10. TÉMA?

Řady, řady – toto kolo opět pořádně zamíchalo celkovým pořadím

FOTOGRAF ROKU: NOVÁ TÉMATA OTEVŘENA

Ročník 22 největší naší fotografické soutěže začal novými, krásnými tématy, která najdete na našem webu

FOTOGRAF ROKU 2022: NOVÁ TÉMATA OTEVŘENA

… a další a další důležité, inspirativní i praktické články

Je čas na nové předplatné! Vyberete si některou ze čtyřčlenných sad Lowepro, paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém, předplatné ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte. Takové je naše předplatné!

Kouzla říjnového FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.