Huawei P20 Pro. Umělá inteligence fotografování!

Publikováno: 4. května 2018 | autor Redakce
Huawei P20 a P20 Pro

Když jsem sledoval Richarda Lu (jinak CEO Huawei Consumer Business Group) 27. března ve slavném pařížském výstavním pavilonu Grand Palais, jak mluví o umělé inteligenci téměř u každého okénka své velké a dlouhé prezentace nejnovější řady P20, pochopil jsem, že byla právě překročena další hranice technických možností a vykročili jsme ke kvalitě fotky, kterou budou muset ostatní konkurenti určitě chvíli dohánět.

Text: Rudolf Stáhlich

Ne dvojitý, ale trojitý fotoaparát Leica

Ještě před několika lety se mnozí pozastavovali a kroutili hlavou nad dvojicí objektivů Leica, poprvé použitých v řadě Huawei P9. Teď tu máme dokonce čínsko-německou trojku objektivů, o které Richard Lu určitě právem mohl prohlásit, že „…řada P20 podněcuje kreativitu a vzbuzuje vášeň pro fotografování.“ Je to jasné, lidé fotí stále víc a baví je to, jak už jsem ostatně konstatoval v úvodníku tohoto vydání, a smartphony se sice v ostatních oblastech dál a výrazně vylepšují, ale proč nedat lidem šanci, aby byli ve focení ještě lepší? Všimněte si, že už ani fotografové, ani výrobci nehledají kvantitu jako před léty, ale jdou výrazně do kvality. Je to obrovské plus. Tenhle bez pochyby nejlepší fotící smartphone současnosti se na focení vybavil excelentně. Má trojitý fotoaparát Leica s dosud nejlepším rozlišením mezi smartphony. Tvoří ho 40MpxRGB senzor, 20Mpx monochromatický senzor a 8Mpx senzor s teleobjektivem – skutečně fenomenální sestava. Přístroj má navíc pro fotografy zvláštní benefit, nabízí totiž (a to musíme v testu prozkoumat!) exkluzivní barvy známé z legendárních přístrojů Leica. Novinkou je i samostatný obrazový procesor (ISP) a citlivý snímač teploty barev pro věrnější reprodukci.

Vyšší světelnost pro málo světla a k tomu zoom

Další posun najdeme při bližším zkoumání v objektivech. Spolupráce s Leicou očividně funguje. Světelnosti objektivů f/1,8, f/1,6a f/2,4 jsou už hodně dobré. Huawei P20 Pro nabízí objektiv Leica Vario-Summilux s trojnásobným optickým zoomem a 1/1,7 optický snímač (7,76 mm × 5,82 mm) pro zachycení fotografií za nízké úrovně osvětlení až do citlivosti ISO102 400.

Video a šestinásobná stabilizace

Velmi praktickou a potřebnou funkcí je Huawei AIS, tedy stabilizace obrazu řízená umělou inteligencí. Tato funkce je určena pro kvalitnější noční snímky dělané z ruky. Řadu P20 navíc při natáčení videa podporuje šestiosá stabilizace a slow motion režim s 960 snímky za sekundu pro jasnější a detailnější záběry. To bychom taky chtěli s nějakým video nadšencemvyzkoušet. Hlásí se někdo? A ještě vylepšené zvukové vlastnosti − díky již mnohokrát jmenované umělé inteligenci se zlepšuje také kvalita hlasového hovoru, protože dokáže rozlišovat mezi konverzací, hudbou nebo zvukem v pozadí. Tato inovace nahrazuje doposud používané jednoduché algoritmy, jejichž úlohou bylo jen potlačení či odstranění okolního šumu. Huawei P20 Pro rozlišuje mezi vícero druhy zvuků, díky čemuž je rozdíl u telefonního hovoru okamžitě rozpoznatelný. A to je pro video také nesmírně důležité.

Selfie už je fakt autoportrét

Ještě se musím zastavit u jedné věci. Jsou to jen slůvka, ale dokazují, že to Huawei myslí s fotografií a fotografováním vážně. Když se podíváte na onen přední, mnohými fotografy dříve zatracovaný a nepoužívaný „selfie“ fotoaparát, který je tentokrát viditelně umístěný na černém podkladu společně se senzory a přijímačem u horní lišty čelní strany přístroje, i výrobce mluví jen a jen o uměleckém vytváření autoportrétů. O selfie skoro ani muk. Proč? Protože chce být správným a klasickým fotoaparátem. Tenhle samostatný foťáček má totiž svůj senzor s rozlišením 24 Mpx a takzvané 3D osvětlení. Huawei P20 Pro využívá technologii pro 3D modelování obličeje opět s podporou umělé inteligence, která sleduje kontury vašich rysů a optimalizuje nastavení tak, abyste vždy dosáhli kvalitního autoportrétu (podle jejich představ a zakódovaných zkušeností). 3D portrétní osvětlení k tomu navíc nabízí hodně světelných efektů, které vaše autoportréty učiní ještě zajímavějšími a pro někoho i umělečtějšími.

Automatický režim? Udělá toho za vás víc

Vím, že ne všichni se hned vrhnou na manuální ovládání. I ti pokročilísi svou práci občas zjednoduší…Pokročilá umělá inteligence vestavěného fotoaparátu v Huawei P20 Pro umožňuje rozpoznat více než pětistovku scénářů v devatenácti různých kategoriích, přičemž fotoaparát smartphonu na základě rozpoznání daného prostředí, situace či objektu automaticky přednastaví ideální parametry pro nejlepší možnou fotografii dle jeho vlastního vnímání.

Efekt umělé inteligence i jinde

To, co mě zaujalo a je pro focení, zvláště to cílené a venku hodně důležité, je snaha umělé inteligence o úsporu baterie v každém okamžiku a téměř za každou cenu. Tento smartphone se postupně naučí to, jak a co uživatel používá, a na tomto základě sám pochopí a upraví vlastní potřeby. Ve výsledku pak bude efektivněji využívat energii. Chytrý telefon si prý například všímá (což nemám vyzkoušeno), které aplikace používáte nejčastěji a automaticky deaktivuje ty, které vyhodnotí jako nepotřebné, čímž uvolní místo v operační paměti − a můžete déle fotit. Není to sice nic nového, dokonce to může být v jistých okamžicích i kontraproduktivní, ale chce to také dlouhodobě vyzkoušet.

Další a další objevování

Je toho spousta, čím se řada P20 a speciálně typ P20 Pro liší od svých předchůdců z řad P9 a P10. Není to sice zadarmo, ale dnes si většina lidí tyto ceny může dovolit. Tedy pokud chce mít v ruce něco, co je na našem trhu momentálně nejlepší. I proto se budeme focením a fotografickými funkcemi této novinky určitě ještě zabývat. Uvidíte třeba hned příště.

Ceny a dostupnost

Smartphone Huawei P20 je v ČR dostupný v barevných variantách black, midnight blue a pink gold (černá, modrá a růžová) za doporučenou maloobchodní cenu 16 999 Kč, Huawei P20 Pro v barevných variantách black, midnightblue a twilight (černá, modrá a fialová) za 21 999 Kč.

*Od dubna je u nás na trhu také typ Huawei P20 lite v černé, modré a růžové verzi za 8 999 Kč.

Pokud vás článek o nové umělé inteligenci Huawei P20 a P20 Pro nadchnul a zaujal naleznete ho v květnovém vydání časopisu FotoVideo!

FotoVideo 05/2018

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.