Fomei LED DMX 150 B – výborné LED světlo pro začátečníky i pokročilé

Publikováno: 5. června 2022 | autor Redakce
1.jpg

Novinka v podobě kompaktního stálého světla Fomei LED DMX 150 B pro video a fotografii potěší nejednoho tvůrce. Jedná se totiž o výkonné LED světlo s bajonetem Fomei/Bowens pro příslušenství v podobě softboxů, reflektorů a mnoha dalších nástavců, které dopomohou dotvořit plánovanou scénu.

Jde o skvělou volbu i v případě, že se chcete naučit precizně pracovat se svícením, protože na rozdíl od práce se studiovým bleskem naživo vidíte, jak se světlo například na modelce chová a jak bude vypadat výsledná fotografie.

Veronika Macková, @zzrzecka – ISO 360, f/4, 1/200 s

Kompaktní a výkonné

LED DMX 150 B se na svůj výkon pyšní opravdu malými rozměry, a je proto skvělé i pro cestovní foto/video studio. Výkon 150 W je plně soustředěn do barevné teploty denního světla 5600 K, takže máme k dispozici opravdu mnoho světla v kompaktním provedení.

2.jpg

To však neznamená, že budete omezeni pouze na jednu barevnou teplotu, protože lze využít velmi široké nabídky barevných filtrů pro doladění/dobarvení scény. Jako světelný zdroj slouží nová generace kulatého čipu LED COB, který zajišťuje rovnoměrné šíření světla ve vysoké kvalitě se standardem CRI 96+. LED DMX 150 B je flicker-free, takže není problém při natáčení využít vysoké snímkovací frekvence.

Snadné a rozmanité ovládání

Pokud pracujete v malém fotostudiu a máte světlo na dosah ruky, lze veškeré funkce snadno ovládat manuálně na zadním panelu. Co když se ale jedná o složitější scénu nebo jsou světla vysoko a nechcete je stále spouštět na stojanech dolů?

Veronika Macková, @zzrzecka – ISO 800, f/4, 1/200 s

Právě pro tyto situace je určena aplikace Desal Lite+, která je dostupná pro iOS i Android. Pohodlně tak můžete ovládat nastavení výkonu, scénických režimů nebo vypínání a zapínání jednotlivých světel. Pro profesionální produkce slouží k ovládání protokol DMX512 s mini XLR konektory, díky kterým je možné nastavení světla ovládat pomocí pultu DMX.

3.jpg

V praxi

S Veronikou jsme nafotili několik jednoduchých fotografií s jedním světlem před papírovým pozadím. Fotografoval jsem Nikonem Z7 s objektivem Nikon Z 24–70 mm f/4 S. Na LED DMX 150 B jsem nasadil 90cm softbox a šlo se na věc. Při focení jsem ocenil, že se mohu soustředit hlavně na modelku a práci s ní.

Díky tomu, že jsem ihned viděl, jak světlo vypadá, nebyl problém pohotově reagovat a jeho polohu upravit ještě před testovacími fotkami. Focení tak může být spontánnější a uvolněné. Výkon je naprosto dostatečný pro svícení portrétu i celé postavy.

Světlo bylo umístěno v závislosti na focení 1,5–2,5 m od modelky.

Pokud je pro vás lákavé mít jedno světlo na stojanu, které nezabere moc místa, a tvořit s ním krásné fotografie, nabízí se vám favorit na takovou práci.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.