Canon připravuje šest nových objektivů RF pro systém EOS R

Publikováno: 17. února 2019 | autor Redakce
canon-rf-lenses-webfv-1000x600px.jpg

Společnost Canon potvrzuje svoji podporu nedávno uvedenému systému EOS R i bajonetu RF a u příležitosti dosažení milníku 140 miliónů (1) vyrobených objektivů EF a RF oznamuje vývoj šesti nových full-frame objektivů, které uvede na trh v průběhu letošního roku. Inovativní systém EOS R společně se stávajícími objektivy RF mění od základů možnosti fotografování i natáčení filmů a představují nástroj, pomocí kterého mohou uživatelé neomezeně zdokonalovat své dovednosti a významně posunout vpřed svoji kreativní tvorbu.



(1) Milník 140 miliónů představuje kumulovanou produkci k 19. prosinci 2018. Celkový počet zahrnuje objektivy RF i filmové objektivy systému EF Cinema.

RF aneb zcela nový bajonet

Nově vyvinutý systém EOS R i bajonet RF, které Canon uvedl v září 2018, pozvedá stávající systému EOS na novou úroveň.

canon-pro-rf-lenses-2019-1-1140-1.jpg

Tento systém představuje významný technologický pokrok a během jeho vývoje Canon zohledňoval i zpětnou vazbu od uživatelů. Výsledkem byl systém, který předběhl technické a kreativní požadavky fotografů i kameramanů. Systém EOS R v sobě zahrnuje to nejlepší ze svého předchůdce a přináší podstatně větší výkon, větší flexibilitu i nové možnosti pro vývoj objektivů.

Bajonet RF umožňuje přistupovat k návrhu optiky naprosto novým způsobem – velké optické členy lze umístit velmi těsně ke snímači a světelné paprsky pak mohou dopadat co nejpříměji. Bajonet RF nejen vylepšuje komunikaci a přenos energie mezi objektivem a tělem přístroje, ale umožňuje také dosáhnout nejrychlejšího automatického zaostřování mezi full-frame bezzrcadlovkami na světě  (1). Průměr bajonetu 54 mm a jeho přiblížení k rovině senzoru přináší vývojářům společnosti Canon dosud nevídanou svobodu, díky které mohou vytvořit novou generaci optiky – bajonet RF zajišťuje ideální rovnováhu mezi zmenšením celého systému, vysokou kvalitou obrazu a špičkovým výkonem.

Při vývoji nového systému EOS R Canon zohlednil požadavky na snadné použití a ovládání i na možnost budoucího rozšiřování portfolia objektivů. Nová řada objektivů přináší široké možnosti všem uživatelům systému EOS R, bez ohledu na jejich primární zaměření – ať již jde o fotografování nebo natáčení filmů, od snímků krajiny až po záběry ze svateb.

 

Šest objektivů aneb svoboda při tvorbě záběrů

Canon aktuálně pro trh připravuje šest nových full-frame objektivů RF, kterými cílí na potřeby všech typů uživatelů – od pokročilých amatérů až po profesionální fotografy a kameramany. Jinými slovy na všechny uživatele, kteří usilují o dokonalé snímky. Šestice nových objektivů staví na dosavadních zkušenostech společnosti Canon a díky špičkové optice a pokročilému zpracování obrazů posune vpřed hranice kreativní tvorby jak v případě fotografování, tak i natáčení videí.

canon-pro-rf-lenses-2019-2-600.jpg
canon-pro-rf-lenses-2019-3-600.jpg
canon-pro-rf-lenses-2019-5-600.jpg
Canon RF 85mm F1.2L USM je střední teleobjektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností a vysokou světelností, který nabízí skvělý výkon pro pokročilé i profesionální portrétní fotografy. RF 85mm F1.2L USM DS s funkcí Defocus Smoothing je jedinečný vysoce výkonný objektiv, který nabízí kombinaci nádherně hladkého rozostřeného bokehu v popředí i v pozadí s perfektní světelností – novinka je tak ideální například pro tvorbu úchvatných portrétů. Standardní objektiv se zoomem určený pro profesionály i pokročilé uživatele RF 24-70mm F2.8L IS USM se může pochlubit vysokou světelností a je ideální pro focení portrétů a na svatbách nebo třeba pro krajinářskou a dokumentární fotografii. RF 15-35mm F2.8L IS USM je díky krátké ohniskové vzdálenosti a malé cloně ideální pro řadu žánrů včetně focení architektury, interiérů a krajiny. Pátá připravovaná novinka – objektiv RF 70-200mm F2.8L IS USM – je nutností pro všechny profesionální fotografy fotící svatby, sportovní události nebo divokou přírodu. Jde o skvělý univerzální, vysoce světelný střední teleobjektiv se zoomem. Posledním přírůstkem bude ideální společník pro cestování, který se může pochlubit malými rozměry i výkonem – RF 24-240mm F4-6.3 IS USM. Jedná se o univerzální objektiv pro pokročilé amatéry, kterým pro pořízení mimořádných snímků nabízí široký rozsah ohniskových vzdáleností.

„V loňském roce jsme uvedením systému EOS R představili budoucnost fotografie i pořizování videozáznamů. A samozřejmě chceme nabídnout to nejlepší z našeho systému EOS R i bajonetu RF včetně kompatibility a vysoké obrazové kvality,“ říká Issei Morimoto, Senior Vice President of Product Management and Marketing ve společnosti Canon Europe. „Objektivy EF a RF dosáhly monumentálního milníku 140 miliónů vyrobených kusů a nejnovější RF bajonet otevírá fotografům i kameramanům širokou škálu nových kreativních možností. Bez ohledu na to, zda jde o uživatele dosavadního systému EOS, o příznivce nového systému EOS R nebo jen o ty, kteří chtějí vstoupit do dimenze full-frame snímačů. Dnešní představení našich plánů v oblasti objektivů zohledňuje dosavadní dědictví společnosti Canon v oblasti optiky a potvrzujeme, že to nejlepší přineseme i v budoucnu a uživatelé tak budou moci těžit z našich inovací a investic do světa plnoformátového snímače. Hlavním cílem společnosti Canon je zajistit pro naše zákazníky kvalitní obrazovou kvalitu i dokonalou optiku a aktuální novinky jsou jen jedním krokem na naší pokračující cestě zajišťující, že každý uživatel značky Canon může pořídit opravdu perfektní snímky.”

Nový přírůstek do rodiny full-frame fotoaparátů

Canon 14. února 2019 uvedl i další fotoaparát do systému EOS R – fotoaparát EOS RP.
Tento nový model je ideální pro všechny uživatele, kteří chtějí přejít z některého ze současných přístrojů se snímačem typu APS-C do světa full-frame zařízení značky Canon. Jde o kompaktní, lehký a univerzální fotoaparát ideální pro focení na cestách, pro krajinářskou a portrétní fotografii i pro pořizování videí. Nový EOS RP přináší celou škálu výhod systému EOS R – včetně nejrychlejšího automatického zaostřování na světě – a jako nejmenší, nejlehčí (2) full-frame digitální fotoaparát značky Canon představuje dokonalé spojení praktičnosti a snadnosti použití s působivou kvalitou obrazu. Fotoaparát EOS RP má slibný potenciál umožnit pokročilým amatérským fotografům a kameramanům, aby zlepšili své technické dovednosti a mohli více prozkoumat své kreativní schopnosti. Užitečná je i trojice upevňovacích adaptérů, díky kterým lze spolu s EOS RP a celým systém EOS R používat více než 70 již existujících objektivů EF a EF-S – nový systém tak může rozšířit využití stávající optiky a současně těžit ze špičkového výkonu i funkcionality typické pro digitální zrcadlovky EOS.

Více o fotoaparátu EOS RP najdete v našem článku tady.


(1) Mezi digitálními bezzrcadlovkami s výměnnými objektivy a s full-frame snímačem (ekvivalent k 35 mm filmu), s automatickým kontrastním zaostřováním a automatickým zaostřováním s detekcí fázového rozdílu vestavěnou do obrazového snímače. Na základě výsledků měření rychlosti automatického zaostřování podle metodik CIPA (hodnoty se mohou lišit podle podmínek při pořízení snímků a podle použitého objektivu). Měření proběhlo podle interních metod při pokojové teplotě, manuální režim, objektiv RF 24-105mm F4 L IS USM (s nastavenou ohniskovou vzdáleností 24 mm) při následujících nastaveních: pořízení snímku stisknutím tlačítka spouště, jednobodové automatické zaostřování s centrálním bodem, jednosnímkové automatické zaostřování.  Informace jsou platné k 13. únoru 2019.

(2) 485 gramů včetně baterie a paměťové karty.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.