Canon má RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

Publikováno: 1. července 2021 | autor Redakce
Canon má RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

Canon uvádí objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM, který nabízí zatím nejkratší ohniskovou vzdálenost ze všech objektivů řady RF. Novinka je poslední z trojice lehkých a kompaktních objektivů RF se světelností f/4, které společně poskytují fotografickým nadšencům a profesionálním fotografům univerzální rozsah ohniskových vzdáleností od 14 do 200 mm.

Objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM s tichým automatickým ostřením, optickou stabilizací obrazu o 5,5 EV a rozsahem ohniskových vzdáleností 14-35 mm podává díky asférickým členům a členům s velmi nízkým rozptylem ostrý a čistý obraz. Je ideální pro fotografování krajiny a architektury, ale také tvorbu vlogů, kde autor potřebuje stabilní široký úhel záběru.

RF 14-35 mm F4L IS USM je dalším přírůstkem do nabídky špičkových objektivů typu RF společnosti Canon postavených na pevných základech systému EOS R. Ve spojení s inovativními těly fotoaparátů nabízí všechny objektivy RF bezkonkurenční optický výkon a otevírají fotografům i filmařům nové možnosti. S využitím komunikačního rozhraní bajonetu RF dokáže systém u kompatibilních fotoaparátů řady EOS R využít kombinovanou stabilizaci obrazu v objektivu a v těle. Ta s těly Canon EOS R5 a EOS R6 dosahuje 7 EV při zachování automatického ostření a plné kontroly – praktické, vysoce výkonné řešení pro fotografii i film.

Canon má RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

Kompaktní objektiv s širokým úhlem záběru

Díky velkému průměru bajonetu u systému EOS R dosahuje objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM se svým kompaktním optickým systémem širšího úhlu záběru a vysoké obrazové kvality.

Canon má RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

S hmotností pouhých 540 g se RF 14-35 mm F4L IS USM řadí po bok lehkých kompaktních objektivů RF 24-105 mm F4L IS USM a RF 70-200 mm F4L IS USM, s nimiž tvoří trojici se světelností f/4 a rozsahem ohniskových vzdáleností pro všechny běžné fotografické potřeby. Stejně jako ostatní dva objektivy z této trojice má závit pro filtry o průměru 77 mm a je velmi kompaktní. Celá sada tedy tvoří ideální cestovní vybavení – malé, lehké a s širokými možnostmi fotografování z různé perspektivy.

Široký rozsah ohniskových vzdáleností objektivu RF 14-35 mm F4L IS USM poskytuje fotografům značnou flexibilitu – mohou díky němu zachytit různé typy objektů a scén, včetně krajiny a architektury. Objektiv se díky systému ostření s pohyblivou zadní skupinou vyznačuje bezkonkurenční minimální zaostřovací vzdáleností 0,2 m a zvětšením 0,38x. To je značná výhoda především ve stísněných prostorách, kde fotografovi pomáhá do snímku vměstnat celou scénu.

Canon má RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

Dokonalá optika

Objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM je založený na pokročilé optické konstrukci se třemi členy s velmi nízkým rozptylem (UD) a třemi asférickými členy z litého skla – jeden z nichž je zároveň asférický i UD – která vychází z padesátiletých zkušeností společnosti Canon s výzkumem a vývojem asférických optických prvků pro fotoaparáty s výměnnými objektivy. Tyto prvky, které jsou výsledkem rozsáhlých investic do výzkumu a vývoje optiky a do vysoce přesné výrobní technologie, mají povrch s nekulovým zakřivením, které soustředí světlo do jediného bodu. To omezuje výskyt aberací a zajišťuje dokonale ostré záběry s obrazovou kvalitou na úrovni proslulých objektivů Canon s pevnou ohniskovou vzdáleností. Tyto prvky zajišťují maximální rozlišení na celé ploše snímku, což je u širokoúhlých objektivů obzvlášť náročné, protože zde výrazně narůstá sférické zkreslení. Čočky jsou navíc potažené speciálními povlaky SWC a ASC, které vyvinula společnost Canon. Ty předchází tvorbě „závoje“ a odlesků a objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM díky nim dosahuje mimořádné ostrosti a kontrastu.

Canon má RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

Spolehlivý profesionální výkon pro fotografii i film

RF 14-35 mm F4L IS USM má všechny přednosti objektivů řady L, které jsou zárukou konzistentních a precizních výsledků při fotografování i filmování. Ostření pohybem zadní skupiny optických členů umožňuj ostřit na krátkou vzdálenost a redukuje změnu ohniskové vzdálenosti při ostření na méně než třetinu oproti objektivu EF 16-35 mm f/4L IS USM. Motor Nano USM ostří rychle, plynule a tiše. Světelnost f/4 zůstává neměnná v celém rozsahu ohniskových vzdáleností, takže při transfokaci nedochází ke změně expozice ani citlivosti. Objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM představuje nepostradatelný nástroj také pro filmaře, kteří užívají systém EOS R, protože díky konstantní světelnosti a optické stabilizaci obrazu o 5,5 EV a až 7 EV při použití s těly Canon EOS R5 a EOS R6 zaručuje konzistentní kvalitu obrazu v celé videonahrávce. Pro fotografy je výhodou možnost fotografovat z ruky i při velmi dlouhých časech.

Canon má RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

RF 14-35 mm F4L IS USM je vybavený ovládacím prstencem, který umožňuje rychle přímo ovládat expozici, clonu a citlivost bez nutnosti vstupovat do nabídky fotoaparátu nebo opustit hledáček. Dále má objektiv trvale aktivní prstenec ručního ostření a jeho robustní konstrukce je izolovaná proti prachu a vlhkosti stejně jako všechny objektivy řady L. Díky tomu mohou fotografové a filmaři bez obav pracovat za všech podmínek.


Už máte červencové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Tento rok je pro nás velmi důležitý, nejen tou celoroční oslavou našeho čtvrtstoletí, ale i tím, že se snad jeho podstatná část odvine v normálních časech, a tak i časopisecká distribuce se po dvou letech ještě o něco zlepší. Tím chceme současně moc poděkovat všem, kteří si nás nově předplatili (a těm, co si předplatné obnovili určitě a ze srdce také!), díky nimž nám počet předplatitelů zase o dost stoupl.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Má to logiku, zvykáme si všichni na doručování všeho až domů, a tak proč ne také pravidelné dodávky časopis FotoVideo, když ho dostanu až domů, o den dříve, levněji a bez poštovného, navíc s vybraným dárkem zdarma při objednání (mimochodem, podívejte se na náš web do sekce předplatného, máme nové, letní dárky v limitovaných edicích a také nové, paměťové karty).

Využíváte QR kódy na přehrávání videí a webových stránek? Najdete je v tomto vydání skoro v každém článku! A když už tedy jsme u tohoto vydání: Je v něm hodně praktických článků. Je léto, jste určitě mnohem častěji venku, a tak jsme vám do tohoto červencového vydání připravili velký mix fotografické praxe a technických informací tak, abyste se třeba i poučili a inspirovali. Současně přinášíme docela zajímavé informace ze světa foto a video i díky, že jsme v řadě zajímavých akcí a událostí mediálními partnery. Ostatně, když jsme už u toho: pořádáte nějaké větší fotografické setkání, soutěž, výstavu, prezentaci? Pokud ano a je to vaše akce nevonící příliš komerční náplní, určitě nám o ní včas napište. Rádi o ní v některém z našich médií napíšeme. On ten náš web a časopis mají přeci jenom poměrně velký dosah. Stačí se jen podívat například na ty tři desítky tisíc fotografů registrovaných do soutěže Fotograf roku.

Fotograf roku má aktuální téma: Řada, řady

Řada čísel, stromů, lidí, věcí, zvířat… posloupnosti, události, exponenciální… Kde všude dokážete najít řadu? Doma, v zaměstnání, před obchodem, v obilí, na letišti, před kinem? Řada znamená určité uspořádání a někdy i nutnost… Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 31. 7. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

Óda na domácí spotřebiče, Pavel Hujíček

Vybírejte z červencového FotoVideo například:

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

Vnímám studenty jako budoucnost fotografie…

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

Tak kdopak asi zvítězil v národním kole?

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

Extrémní fotograf v Irsku

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

Jak se fotí kroje na Chodsku?

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

A dál na plný plyn s programem a workshopy

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

TAMRON 150-500 mm F / 5-6,7 Di III VC VXD

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

… a další a další praktické, inspirativní i technické články

POZOR, POZOR, přidali jsme nové dárky! Chcete paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém? Vyberte si! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.