Canon EOS Ra je nový model pro snímání noční oblohy

Publikováno: 12. listopadu 2019 | autor Redakce
canon-eos-ra5-48995399237-o.jpg

Společnost Canon, přední světová společnost v oblasti zobrazovacích řešení, dnes uvádí na trh model EOS Ra – první plnoformátový fotoaparát pro astronomické fotografie značky Canon. Společnost staví na ikonickém a unikátním portfoliu plnoformátových fotoaparátů a systému EOS R.

canon-pro-how-eos-ra-supercharges-astrophotography-1-48fd7c8c.jpg

 

EOS Ra představuje unikát na trhu, na rozdíl od jiných plnoformátových astronomických fotoaparátů je přenosný a nevyžaduje externí napájení a připojení k počítači. Vyniká výjimečnou kvalitou obrazu nejen okem viditelné reality, ale také snímků hlubokého vesmíru při využití široké škály optických zařízení.

canon-eos-ra4-48995201456-o.jpg

Nový model konstrukčně vychází z aparátu EOS R uvedeného na trh v září 2018. EOS Ra zdědil nejrychlejší automatické zaostření na světěi, schopnost zaostřit za světelných podmínek až -6EVii, plnoformátový 35mm CMOS senzor s přibližně 30,3 miliony efektivních pixelůiii a obrazový procesor DIGIC 8. EOS Ra disponující vyspělou a špičkovou optickou technologií. Jedná se o model EOS vyvinutý v přímé reakci na specifické potřeby fotografů, kteří chtějí zachytit jedinečnou barvu hlubokého vesmíru a souhvězdí.

canon-eos-ra2-48995201591-o.jpg

S upraveným filtrem pro blokování infračerveného záření (IR filtr), který je spektrální citlivostí posunutý směrem k červenému světlu, umožňuje EOS Ra přenos čtyřikrát většího množství záření H-alfa v porovnání s EOS R. Díky této funkci mohou fotografové bez námahy ostře a jasně zachytit výraznou červenou barvu mlhoviny – mezihvězdného oblaku prachu tvořeného většinou vodíkem a heliem. Tu nelze zachytit běžným fotoaparátem, kde odnímatelné UV/IR filtry blokují zaznamenané světlo právě v rozsahu, které dává mlhovinám jejich načervenalou barvu.

Optická dokonalost z jiných světů

Díky bezzrcadlovému designu a plnoformátovému senzoru je EOS Ra ideální volbou pro fotografy, kteří chtějí zachytit úžasné snímky hlubokého vesmíru. Bez mechanického zrcadlového systému jsou minimalizovány vibrace, což zajišťuje ostré snímky. Vysoce výkonný obrazový snímač od společnosti Canon nabízí kombinaci vysokého výkonu ISO, vysokého rozlišení, rychlého odečtu dat a šířky rozsahu, čímž zajišťuje nebývalou kvalitu obrazů vesmíru. Stejně jako všechny produkty společnosti, model Ra navazuje na tradici společnosti Canon v optické dokonalosti. Na rozdíl od fotoaparátů, které jsou vybavené senzory jiných společností (kde je část pixelů použita pro AF), využívá EOS Ra všech 30,3 milionů pixelů fotoaparátu pro záznam obrazu. To znamená, že každý pixel přispěje k zachycení i té nejmenší hvězdičky na noční obloze. Pokud by však připojený dalekohled nepokryl celou oblast obrazu snímače, umožňuje EOS Ra také oříznutí oblasti obrazu do oblasti APS-C přibližně 11,6 MP (4176x2784) nebo několik dalších rozměrů.

Nebeské fotografické možnosti
Se systémem Dual Pixel CMOS Auto Focus (AF) disponuje fotoaparát EOS Ra řadou možností automatického a manuálního zaostření, které zajišťují, že snímky vykazují bezkonkurenční optickou dokonalost – a to i v případě, že jsou pořizovány v extrémních světelných podmínkách. Ponechání -6EV AF z modelu EOS R umožňuje výkon s RF čočkami a stávajícími EF čočkami při nízkém osvětlení. Při použití s ​​dalekohledem, nebo jakýmkoli jiným optickým zařízením, vše zrychlí a zjednoduší funkce Asistence při zaostření - například zvětšením detailu až 30x (což je třikrát více než u EOS R).

A co víc, díky schopnosti pořizování 4K filmů a 4K časosběrných snímků je EOS Ra také prvním astrofotoaparátem na trhu s funkcí 4K filmu.

Správný objektiv v každém okamžiku
EOS Ra, který sdílí stejný bajonet jako EOS R, byl navržen tak, aby využil technologických možností používaných objektivů. Bajonet RF poskytuje prostor pro zcela nové optické konstrukce – zadní příruba 20 mm a široký průměr 54 mm umožnily konstruktérům společnosti Canon navrhnout nová řešení, kterých dříve nebylo možné dosáhnout. Mimo objektivy, které zůstávají základem systému EOS, je fotoaparát kompatibilní také se třemi adaptéry pro upevnění objektivu, fotografové mohou s ​​EOS Ra využívat širokou škálu objektivů a dalekohledůiv. S inovativním systémem EOS R společnosti Canon lze kombinovat více než 70 druhů EF a S-EFv objektivů, které přidávají novou funkčnost ke stávající optice a zároveň zachovávají vynikající úroveň výkonu, stejně jako tomu bylo u digitálních zrcadlovek EOSvi. Kromě toho umožňuje adaptér pro upevnění objektivu od společnosti Canon uživatelům zachovávat jejich nastavení, ať už používají objektivy RF nebo EF či EF-S, jak jsou zvyklí s fotoaparátem EOS R

Snímejte souhvězdí jednoduše a pohodlně
Kompaktní a lehký design EOS Ra usnadňuje připojení fotoaparátu k dalekohledu, což je ideální pro delší práci. Díky kombinaci ergonomie EOS s novými ovládacími prvky poskytuje model EOS Ra maximální komfort při ovládání známého systému. Mezi nové funkce patří dotykový displej Vari-Angle, díky němuž je model pohodlný pro fotografy fotografující v jakékoli poloze, přičemž výhodou je až 30násobné zvětšení pro kontrolu zaostření. Elektronický hledáček EOS Ra rozjasní fotografovaný objekt i ve tmě.

EOS Ra, stejně jako EOS R, podporuje připojení pomocí nástroje EOS Utility a aplikace Canon Camera Connect. To umožňuje dálkové ovládání fotoaparátu pro statické snímky a videa přes USB nebo bezdrátově. Software je zdarma ke stažení z webové stránky podpory společnosti Canon a umožňuje dálkově například řídit časosběrné snímání za chladného večera třeba z vyhřáté místnosti.

Funkce Bluetooth a Wi-Fi usnadňují připojení fotoaparátu ke smartphonu a přenos obrázků a videí. Toto připojení také umožňuje dálkové ovládání fotoaparátu skrze smartphone nebo tablet. Kromě toho lze k fotografiím přidat prostřednictvím smartphonu přesná GPS data pro větší přehlednost jejich pořízení.

Základní vlastnosti modelu EOS Ra

  • Upravený IR filtr, který propouští čtyřikrát více množství H-alfa záření v porovnání s EOS R
  • Opticky dokonalé pořizování snímků díky 35mm plnoformátovému CMOS senzoru s přibližně 30,3 miliony efektivních pixelů, nejnovější obrazový procesor DIGIC 8 a kompatibilita s vysoce výkonnými objektivy řady RF
  • Vylepšená komunikace a přenos dat mezi objektivem a tělem fotoaparátu
  • Odlehčená konstrukce bezzrcadlovky minimalizuje otřesy při připojení k teleskopu
  • Schopnost snímání při nízkém osvětlení
  • Otočný a výklopný displej
  • Video v 4K kvalitě ve formátu 10-bit přes HDMI

-----------------------------------------------------

I) Platné při uvedení EOS R na trh (5. září 2018) a založené na testování dostupných plnoformátových bezzrcadlových fotoaparátů

II) na malém prostoru v módu AF 1 pt

III) 31,7 milionů pixelů

IV) V případě použití s adaptérem třetí strany je prodáváno samostatně

V) V závislosti na specifických vlastnostech fotoaparátu je možné, že některé funkce objektivů EF nebude možné využít

VI) Mezi řadu objektivů EF nejsou počítány objektivy EF-M nebo EF Cinema. Objektivy RF nevyžadují adaptér

 

canon-eos-ra6-48995399202-o.jpg
Více najdete na stránkách Canon.cz zde.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.