Soutěžní téma Černobílý portrét 2020 – Podívejte se na zajímavé snímky!

Publikováno: 16. února 2020 | autor Kateřina Davidová
Černobílý portrét 2020 – Podívejte se na zajímavé snímky!

Portrétování má dlouhou a bohatou historii. Nejstarší známý portrét na světě pochází z Dolních Věstonic. Portrétní fotografování skýtá nepřeberné množství možností.

Portrétní fotografie je jistě jednou ze základních fotografických disciplín. I tento žánr má svá specifika, na která je dobré při focení pamatovat, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

Pro portréty obvykle používáme ohniska od 85 mm do 135 mm (přepočítáno na full frame). Nižší ohniska, řekněme po 50 mm, způsobí, že hlava na fotografii bude kvůli perspektivnímu zkreslení vypadat deformovaně, za což nás model/ka nepochválí. Naopak delší ohniska použít lze, jen někdy přijdeme o 3D efekt a snímky mohou vypadat ploše a méně efektně.

Neexistuje jediný univerzální návod pro to, jak by k vám měla být fotografovaná osoba natočená. Může k vám stát zády, a i přesto lze pořídit dobrou fotografii. Nezkušeným modelům je ale dobré umět poradit. Každopádně si všimněte natočení těla a natočení hlavy vzhledem k fotoaparátu.

Model-začátečník si téměř vždy stoupne čelem k vám (tj. k fotografovi) a dál neví, co má dělat. I taková póza může vyjít, avšak nesluší všem. Elegantněji působí, pokud danému člověku řeknete, ať si stoupne lehce bokem k vám.

Můžete rovněž vyzkoušet focení shora. Záběry působí jinak a dvě brady tu nikdy neuvidíte. Naopak dojde k natažení kůže na krku, tudíž lidé budou vypadat spíše štíhleji – a to jim rozhodně vadit nebude.

Pokud se osoba dívá bokem, pohled by měl směřovat do té části fotografie, kde je více místa. Jinak by se fotografovaný díval „do zdi“, což by působilo podivně.

Podívejte se, co najdete v únorovém vydání, zde.


fv-vice-casopisu-2020-02-v2-.jpg


fotovideo-02-2020--titul-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.