Soutěž Glanzlichter 2019

Publikováno: 5. února 2019 | autor Redakce
Manuel Enrique Gonzáles Carmona a jeho snímek Meteorit

Světoznámou německou fotografickou soutěž už sledujeme mnoho let a občas přinášíme její výsledky i výzvy k obeslání. Patří k největším akcím současnosti, účastní se jí i řada našich fotografů a tento ročník bude opravdu mimořádný – je totiž dvacátý, jubilejní. Jako každým rokem se koná pod patronací Německé fotografické asociace a záštitu převzala spolková ministryně životního prostředí a ochrany přírody dr. Barbara Hendricksová.

Ohlédnutí za ročníkem právě vyhodnoceným Celkovým vítězem soutěžního ročníku Glanzlichter 2018 se stal španělský fotograf Manuel Enrique Gonzáles Carmona se snímkem Meteorit, odrazy na Rio Tinto, Huelva, Španělsko. Porota údajně velmi dlouho diskutovala nad touto výraznou změnou ve fotografickém myšlení a nakonec rozhodla. Ve zdůvodnění například čteme (volně přeloženo): Tento snímek vyniká svou neobvyklou barevností. Je třeba se ponořit hlouběji do významu fotografovaného motivu. Pouze při dalším zhlédnutí zjistíte, co vše fotograf zachytil…

Soutěž měla jako obvykle osm speciálních kategorií a zvlášť byly hodnoceny Junior Award a Fritz Pölking Award. Porota byla mezinárodní  a rozhodovala celkem tři dny. Její systém je podobný jako u řady dalších světových soutěží, kdy se vybírá z velkého množství snímků zaslaných do jednotlivých kategorií vždy nejlepších dvacet, ty jsou pak znovu speciálně a osobně diskutovány a postupně je stanovováno pořadí.

A JAK V JUBILEJNÍM, DVACÁTÉM ROČNÍKU?
Každopádně uzávěrka celé soutěže je letos už 31. března 2019!
Pravidla zůstávají stejná, přečíst si je můžete...

Celý článek s krásnými fotografiemi najdete v tištěném nebo elektronickém únorovém vydání FotoVideo, více z obsahu únorového vydání najdete zde.

Text: REDAKCE, foto: jednotliví vítězové soutěže GLANZLICHTER 2018, www.glanzlichter.com

fv02-rozlozeny-v3-dario-bologna-1000px.jpg


Za 1 den
vyjde nové číslo FotoVideo.
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.