Poslední rady na ČERNOBÍLÝ PORTRÉT

Publikováno: 21. února 2020 | autor Kateřina Davidová
Medůza, Jitka Nováková

Proč se vám zdá, že lidé v časopisech vypadají lépe, než lidé ve vašem rodinném albu? Vždy jde o pohled fotografa. Určitě to zvládnete i vy...

Pozadí

Vyvarujte se tomu, aby portrétované osobě trčela nějaká věc z hlavy, například stéblo trávy, větev stromu či sloup. Dávejte už̌ při kompozici scény pozor, zda za postavou není cokoliv rušivého.

Ostřete na oči

Všimli jste si, že pokud zavoláte na psa, jako první se vám podívá do očí? Úplně stejně komunikujeme i my sami mezi sebou – hledíme si neustále do očí. Při focení portrétů je proto nejlepší ostřit na oči.

Ženy měkce, muži ostře

Měkké světlo pomáhá zjemnit póry, vrásky i jiné vady pleti a nezpůsobuje tvrdé stíny. Proto je ideálním prostředkem pro ženský portrét a glamour. Nepotřebujete drahé studiové vybavení – bohatě postačí velké okno na zastíněné straně budovy, při focení venku potom podmračená obloha.

Oproti tomu tvrdé světlo, které je produktem zdrojů o malé ploše, jako je například žárovka, ale v relativním měřítku i slunce na obloze, je ideální pro focení mužských tváří. Má rovněž schopnost zvýraznit struktury pleti či vousy, tedy to, co je v případě focení žen nevýhodou, je v tomto případě naopak benefitem, jenž podtrhne mužovo charisma.

A co třeba protisvětlo?

Úsvit nebo soumrak jsou období dne, z nichž těží nejen fotografové krajiny, ale též portrétisté. To proto, že tento čas a nízké slunce při něm dává snímkům nezaměnitelnou atmosféru. Tím spíš, pokud modela či modelku postavíte mezi sebe a slunce nebo zářící oblohu.

Rada navíc – zachyťte pohyb

Dynamika v portrétu? Vlající vlasy, zdánlivý pád, levitace… Fantazii jistě máte.

Podívejte se, co najdete v únorovém vydání: ZDE.

fv-vice-casopisu-2020-02-v2-.jpg

fotovideo-02-19-fotoskoda-1000px.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.